EMPPA – ESTEETÖN MIELENTERVEYS JA PÄIHDETYÖ

Teksti: Tuula Paasivirta

Sininauhaliittoliitto ry aloitti uudestaan esteettömän mielenterveys- ja päihdetyön eli EMPPA-työn helmikuussa 2018. Palvelu on tarkoitettu vammaisille ja pitkäaikaissairaille sekä heidän läheisilleen. Palvelu toimii chatissa ja puhelimessa.

Esteetön päihde- ja mielenterveystyö, eli kotoisammin EMPPA, on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat esteettömyyttä ja saavutettavuutta riippuvuuksiin, mielen hyvinvointiin tai mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Esteettömyyteen kuuluu rakennetun ympäristön esteettömyys, tiedon esteettömyys ja asenne-esteettömyys. EMPPA-työn verkkosivulla sanotaan: ”Esteettömyys on saavutettavuuden ehto. Kaikilla on oikeus saada tarvitsemaansa tietoa, tukea ja apua. Apu ei saa riippua siitä, miten liikkuu, näkee, kuulee tai ymmärtää asioita”.

EMPPA-työn kehittäjä

EMPPA-työn kehittäjänä Sininauhaliitto ry:ssä toimii sosionomi Pirkko Justander. Aikaisemmin hän on työskennellyt Invalidiliitossa sosiaalineuvojana ja sen jälkeen Naisten Linjalla vähemmistönaisiin kohdistuvassa väkivallan ehkäisy- ja neuvontatyössä. Pirkko Justander on kahden lapsen isoäiti, vammais- ja köyhyysaktivisti. Hän toimii työssään osa-aikaisesti. Hänen tehtäviinsä kuuluu varsinaisen EMPPA-työn lisäksi yhteyden pitäminen erilaisiin päihde- ja mielenterveystyötä tekeviin järjestöihin ja muihin ammatillisiin ja vertaistuellisiin tahoihin. Hänen yhteistyökumppaneitaan ovat myös erilaiset oppilaitokset. Lisäksi työhön kuluu EMPPA:n omien sivujen ylläpito sekä Facebookissa että verkkosivustolla.

Empan palvelut

Emppa-työn omia palveluja ovat #emppachat maanantaisin klo 15-17 ja #emppakeskustelutuokio puhelimessa. Henkilökohtaisen puhelinkeskustelun voi varata sähköpostilla tai tekstiviestillä. Katso tarkemmat ohjeet ja tiedot tämän jutun lopusta.
Chatpalvelussa on Pirkko Justanderin oman chatpäivystyksen lisäksi kokeiluluontoisesti joka toinen maanantai chatin päivystysajalla tarjolla kriisityöntekijän palvelut eli vastaajana on ollut anonyymi kriisityöntekijä 1.1.2020 alkaen. Tästä kriisityöntekijän palvelun jatkosta ei ole Justanderin mukaan vielä päätetty. Joka tapauksessa palvelut kesälomatauon jälkeen jatkuvat Pirkon hoitamina.
Facebookin Sininauhaliiton EMPPA -sivuilla julkaistaan tietoa mielenterveydestä ja päihteistä. Lisäksi sieltä löytyy toipumiskertomuksia.

EMPPA
Oletko huolissasi jostain riippuvuudesta? Onko sinulla mielen hyvinvointiin tai mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä?
#emppachat netissä
maanantaisin 15-17 sivulla emppa.fi (chat avautuu sivun oikeasta alalaidasta pinkistä laatikosta).
#emppakeskustelutuokio puhelimessa
Voit varata henkilökohtaista ja maksutonta keskusteluapua sähköpostilla emppa@sininauha.fi tai tekstiviestillä numerosta 044 722 94 29.
Sinuun otetaan yhteyttä arkisin ja keskusteluajasta sovitaan erikseen. Aikoja on tarjolla 8-18 välisenä aikana. Keskustelu on luottamuksellinen. Sähköpostisi ja/tai puhelinnumerosi hävitetään keskustelun päätteeksi.
Olet lämpimästi tervetullut EMPPA-työn asiakkaaksi!