Luonnossa tapahtuu

Seuraa käärme- ja sääksiliveä

Koonnut: Pipsa Sinkko-Westerholm

WWF:n Luontolive -lähetykset alkoivat taas. Tänä kesänä seurataan ainakin kyyn, sääksen ja norpan elämää.

WWF avasi maaliskuun lopulla uudestaan kaksi suosittua livelähetystä Kyyliven ja Sääksiliven. Myöhemmin keväällä avataan myös muita lähetyksiä.

”Norppalive avataan jälleen toukokuussa. Muista tiedotamme suunnitelmien edetessä”, kertoo WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze.

Livelähetyksissä seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Viime vuosina kamerat ovat seuranneet saimaannorpan, sääksen ja kyyn lisäksi muun muassa ahman, metsäpeuran, liito-oravan ja järvilohen elämää. Lähetykset ovat olleet todella suosittuja ja niitä katsottiin vuonna 2019 yhteensä lähes seitsemän miljoonaa kertaa.

WWF:n Luontoliven tavoite on levittää tietoa luonnosta sekä innostaa ihmisiä osallistumaan luonnonsuojelutyöhön. Lähetykset tarjoavat luontoelämyksiä, joita kokeakseen ei tarvitse poistua neljän seinän sisältä. “Tällä hetkellä WWF:n Luontoliven konsepti tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Haluamme tuoda luonnon ihmisten lähelle vaikeina aikoina. Suorien luontolähetysten parissa voi viihtyä vaikka kotisohvalla”, Fritze sanoo.

Kyykameran tavoitteena on tehdä käärmeitä tutummaksi ihmisille ja hälventää niihin kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja. Kyiden lisäksi lähetyksessä voi nähdä rantakäärmeitä.

Haukkalintuihin kuuluvia sääksiä, vanhalta nimeltään kalasääskiä, on seurattu Luontolivessä jo neljänä kesänä. Tänä vuonna kamera vietiin Saimaalla sijaitsevalle pesälle jo maaliskuussa, jotta katsojat voisivat seurata pesintää emojen saapumisesta asti. ”Sääkset solmivat elinikäisen parisuhteen ja palaavat useimmiten tuttuun pesään. Katsojat pääsevät siis suurella todennäköisyydellä seuraamaan samaa paria kuin edellisinäkin vuosina”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo.

WWF on toteuttanut Luontoliven lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye ja Pukki Visuals. Lajeihin liittyvää asiantuntemusta, paikallistietoutta ja muuta korvaamatonta apua ovat tarjonneet muun muassa luontokuvaajat, harrastajat ja luontopalveluyrittäjät. WWF asensi kyykameran käärmeharrastaja Toni Beckmanin ja sääksikameran luontokuvaaja Juha Taskisen kanssa.

Luontoliveen voi osallistua katsomalla sekä jakamalla ja tykkäämällä sosiaalisessa mediassa. WWF pyytää silloin käyttämään hashtagia #luontolive

http://luontolive.wwf.fi/kyy

http://luontolive.wwf.fi/kalasaaski/

Kyyliven tarkoitus on vähentää käärmeisiin liittyviä pelkoja ja ennakkoluuloja lisäämällä tietoa niiden elintavoista.

Haukkojen heimoon kuuluva kalasääski eli sääksi on keskikokoinen petolintu. Ne munivat huhti-toukokuussa 1-4 munaa, joita naaras hautoo. Koiras ruokkii hautovaa naarasta. Poikaset lähtevät pesästä 8 viikon ikäisinä. Kamerat asetetaan niin, etteivät ne häiritse eläimiä. Yökuvaamisessa käytetty infrapuna ei myöskään ole eläimille häiriöksi. Myös kameroiden asentaminen ja huoltokäynnit tehdään eläimiä häiritsemättä.