Hyviä kirjoja

Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

Valitse oma suosikkisi ja lue! Kirjoja suosittelevat Kajastuksen lukijat.

Lukuilo on jaettu ilo.

Rachel Cusk: Ääriviivat

Nykykirjallisuutta parhaimmillaan! Olen todella ihastunut tähän romaaniin. Englantilainen Kirjailija lentää Ateenaan opettamaan luovaa kirjoittamista. Matkallaan hän tapaa monenlaisia ihmisiä, kuulee heidän tarinoitaan ja käy todella syvällisiä keskusteluja heidän kanssaan paljastaen itsestään vain vähän. Tarinat, joiden kaikukoppana ja ääriviivojen luojana kirjailija on, kertovat  kertojiensa avioliitoista, perheistä, työstä, heidän peloistaan, yksinäisyydestä, irrallisuudesta, arjesta, sattumuksista, jotka ovat dramaattisia tai vain banaaleja. Olen todella lumoutunut Cuskin kerrontatavasta, joka kestää taatusti useammankin lukukerran. Tälle kirjalle on jatkoa: Siirtymä ja Kunnia.

 – Sari Karjalainen

Ritva-Elina Pylväs: Alisa väylän tytär

Karu pohjoisen elämän kuvaus: nuori Alisa joutuu olosuhteiden pakosta tahtomattaan koville ja etsimään onnensa murusia. Eläväinen ihana pohjoisen murre, lukijan Anni Tanin pehmeä ääni, lestadiolaisuus kulkee kirjassa mukana. Ihana elävä lukukokemus!

 – Päivi Pakarinen, Savonlinna

Kersti Juva: Löytöretki Suomeen

Onko Sinulla kohtuullisen hyvä englannin taito ja innostusta kielellisten asioiden pohtimiseen? Tietokirjassaan Löytöretki Suomeen Kersti Juva, joka on suomentanut paljon englanninkielisiä romaaneja, näytelmiä ja kuunnelmia, kuvaa kiinnostavalla tavalla suomen ja englannin kielten erilaisia tapoja ilmaista asioita. Kirjassa on valtavasti Juvan omista käännöksistä otettuja esimerkkilauseita molemmilla kielillä.

 – Satu Linna

Suosittelisin neljän kirjan kimppaa, joilla yhteinen aihe, vaikka aiheen tarkka määritys vähän kinkkistä.

George Orwell: Kun ammuin norsun ja muita esseitä

George Orwell: Puilla paljailla Pariisissa ja Lontoossa

Rutger Bregman: Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita jotka voivat pelastaa maailman

Nicholas Shaxon: Aarresaaret: miehet jotka ryöstivät maailman

Tuossa ensimmäisessä voi tutustua ihmiseen nimeltä George Orwell ja siihen miten hän kokee maailman. Esseet on kultturelleja ja eksistentialistisia. Hienoja aarteita.

 Toinen on Orwellin omaelämänkerrallista kerrontaa köyhyydestä. Voisi sanoa marginalisoitumisesta. Kirjan ensimmäinen osa, jossa kuvataan elämää Pariisissa 20-30-luvuilla on osittain hauska ja pöyristyttävä. Toinen osa kirjasta, jossa liikutaan Lontoossa, on ankean synkkä. Vasta Lontoossa ilmenee köyhyyden koko raakamaisuus ja nöyryytys.

 Kolmas tuo ilmi ihmeellisen yksinkertaisia ratkaisuja piinaan nimeltä köyhyys.

 Neljäs tuo kristallinkirkkaasti esiin syyt, jotka saavat aikaan kiduttavan köyhyyden miljardeille.

  – Mikael Nikola

Barbara Michaels: Neitsytvaimo

Minulle kaikkein rakkainta viihdettä ovat 1800-luvun Englantiin sijoittuvat romance and mystery -kirjat, joissa nuoret neidot harhailevat salaperäisten kartanoiden sokkeloissa. Neitsytvaimo edustaa tätä genreä puhtaimmillaan. Orpo Lucy vihitään synkän paronin kanssa, mutta tämä ei pane liittoa täytäntöön ja Lucy joutuu moneen vaaratilanteeseen. Kirjan sankariksi osoittautuva nuori lakimies on yhteiskunnallisesti valveutunut ja arkisuudessaan sympaattinen.

 – Anne Huttunen

Stephen King: Carrie

Kingin ensimmäinen julkaistu romaani jäi Suomessa vähälle huomiolle. Yhdysvalloissa se julkaistiin 1974 ja suomeksi se kääntyi vasta kolmetoista vuotta myöhemmin. Urbaanilegendat kertovat, että kirjailija piti itsekin kirjaansa niin huonona, että heitti sen aluksi roskiin. Kirja kuitenkin menestyi ja King sai tilaisuuden kirjoittaa muutaman kirjan lisääkin. Carrie kertoo syvästi uskovaisen ankaran yh-äidin tyttärestä, joka kasvoi eristettynä ja vasta lukiossa tajusi omaavansa telekineettisiä voimia. Loppua kohden kirjassa pääsee helvetti irti lukiolaisten keskuudessa ja lukija jää miettimään, ketkä olivat hyviä ja ketkä pahoja. Teoksen vetovoimasta kertoo osaltaan sekin, että siitä on tehty kolme eri elokuvasovitusta ja eräänlainen jatko-osakin. Suosittelen lukemaan, mutta älä lue yksin tai illalla!

 – Roope Alanakkila

Khemiri, Jonas Hassen: Isän säännöt

Jos joku nuori törmää tähän kirjaan, hän ei ehkä uskalla hankkia lapsia… Maahanmuuttajataustainen ruotsalaiskirjailija etäännyttää hahmojaan nimettömiksi: kaoottisimpia ruuhkavuosiaan elävä isä, vanhanaikaisen miehinen isän isä ja heitä ympäröivät nykyiset ja entiset kumppanit, sisarukset ja lapset luovat milloin raadollista, milloin humoristista, mutta aina surumielisen koskettavaa kuvaa elämästä, joka voi olla kenen tahansa meistä. Vähäeleistä ja psykologisesti armottoman terävää kuvausta!

Ja kyllä: lapsia kannattaa sittenkin hankkia!

 – Jenni Espoosta

Virpi Miettinen ja Tuula Nieminen: Tuhma prinsessa

Kirja kertoo Virpi Miettisen elämäntarinan. En odottanut suuria kirjalta etukäteen, mutta yllätyin kovin, miten kaunistelematta Virpi kertoi itsestään: huumeörvellyksistään, holtittomasta rahankäytöstään, perheestään,  miessuhteistaan, monista itseaiheutetuista mokistaan. Kirja tempaisi minut mukaansa täysin.  Sydäntäni raastoivat Virpin rajut rakastumiset, onnen etsintä ja aina äärimmäinen pettymys. Samaa surkeaa rataa kiersi tämän  lahjakkaan kaunottaren elämä moneen kertaan. Kirjaa lukiessani tunsin suurta surua ja myötätuntoa Virpiä kohtaan. Muistan ajatelleeni: mikä mättää kun nainen ei opi elämään. Upea selviytymistarina.

 – Aija S.

Kaari Utrio: Ruma kreivitär

Fiksu ja tarmokas Julia on köyhtynyt aatelisneiti 1830-luvun Espoossa. Kotikartano rapistuu ja isä on pelannut perheen rahat. Julia on vakuuttunut, ettei enää itse pääse naimisiin, mutta pikkusiskolle, joka on tyypillinen pelastettava kaunotar,  pitäisi järjestää turvalliset oltavat. Tarina on hyvää luettavaa kaikille historiallisten viihderomaanien ystäville.

 – Satu Linna

Matti Rönkä: Uskottu mies

Celian äänikirjojen uutuuskirjojen joukossa on uusin Röngän Viktor Kärppä -kirja Uskottu mies. Olen sen jo melkein lukenut. Kirja on taattua Rönkää, mutta mikä parasta, Rönkä itse lukee kirjan ja lukeekin muuten hyvin. Oikein korva lepää. Suosittelen siis.

 – Merja Heikkonen

Ira Levin: Suudelma ennen kuolemaa

Mies on päättänyt hankkia omaisuuden avioitumalla rikkaan naisen kanssa. Mutta entäs, kun suunnitelmat menevät pieleen ja niitä ruvetaan peittelemään? Tämä on huikea dekkari, jossa ei ole turhan yksityiskohtaisia väkivallan kuvauksia, tosin ei kirjan nimestä huolimatta myöskään romantiikkaa.

 – Satu Linna

Kirjailija itse lukijana

Missäs tv-ohjelmassa aina sanottiinkaan että ”ei kun nythän mä vasta hokasin” tai niin kuin Minna Lindgrenin yksi kirjan henkilöistä, Irma, aina sanoi oivallettuaan jotain: ”Nythän minä leikkasin”.

Nimittäin, että yksi kirjasuositusidea voisi olla sellaiset kirjat, jotka tekijä itse on lukenut. Eiväthän kaikki tekijät ole hyviä lukijoita, mutta usein on mielenkiintoista tutustua tekijän ääneen, kun hän lukee omaa tarinaansa. Muistan ainakin olleeni aivan lumoutunut kuunnellessani Päivi Istalan omaa elämäkertaa hänen itsensä eloisasti lukemana. Samoin Seela Sellan Se Palaa -muistelmateos tulee tässä yhteydessä mieleen.

 – Sirkku

John Steinbeck: Eedenistä itään

Luin tämän kirjan ikuisuus sitten ja yhtäkkiä kuin salama kirkkaalta taivaalta tuli kuin käsky lukea kirja uudestaan ja voi veljet, mikä kirja! Tämän lukeminen vaatii varmaan kiireettömän ajan, jotta elämys säilyy loppuhuipentumaan saakka. Kirjaesittelyssä mainitaan, että kirja kuvaa hyvän ja pahan taistelua ihmissielussa ja käytännön elämässä.

 – MN

Samasta kirjasta

Kirja vie lukijan syviin mietteisiin. Ihmisen mielenmaailmaa on kuvailtu syvällisen raadollisesti.  Ihmisen sisimpään voi nähdä, tai sitten ei! Ihmisen katseen alla voi olla turvassa tai sitten ei. Ihminen hakee turvaa toinen toisistaan tai sitten ei. Kaikki vaihtoehdot elävät ja ovat mahdollisia, mitkä niistä sitten lienee ne parhaat?

 – Tarja Varonen

Haruki Murakami: Komtuurin surma

Murakami palaa uusimmassa suomeksi käännetyssä teoksessaan tuttujen teemojen pariin; päähenkilön loputtomat rutiinit, samojen musiikkikappaleiden toistaminen ja muista ihmisistä eristäytyminen. Alussa on yli 500 sivua arkipäivän ja vuoriston kauneuden kuvailua. Taustalla kuitenkin tapahtuu ja yhtäkkiä ollaan maagisten tapahtumien keskellä ja mikään ei ole enää tavanomaista tai normaalia. Vuoristoon yksinäisyyttä hakemaan etsiytynyt päähenkilö, eronnut taidemaalari, havaitsee, että jokaisella hänen naapureistaan on omat salaisuutensa ja jopa hänen asuntonsa, vanha taiteilijakoti, kätkee sisäänsä yllätyksiä. Murakamin mielikuvitus toimii loistavasti, mutta tarina rönsyilee paljon ja lopussa tuntuu, ettei kaikkia langanpätkiä saada solmituksi, kuitenkin viihdyttävä kirja varsinkin japanilaisen kulttuurin ystävälle.

 – Rami

David Grossmann: Hevonen meni baariin

Maineikkaan israelilaiskirjailijan loistava romaani, mitoiltaan pieni, mutta voi, miten hieno, mieleenpainuva elämys! Romaanin konkreettinen tapahtumapaikka on parituntinen standup-tilaisuus. Kertoja saa kutsun tilaisuuteen lukionaikaiselta ystävältään, jonka hän on pyyhkinyt mielestään. Illan aikana eteemme piirtyy tuo hauras ystävyydenalku ja koomikon lapsuus ja sen traaginen käännekohta. Sydäntä särkevä tarina, täynnä naurua – tätähän standup parhaimmillaan on! Ja Grossman on taatusti perehtynyt aiheeseensa, tai pikemminkin standupin tyylilajiin poikkeuksellisen hyvin, niin luontevasti se häneltä soljuu. Kielellisesti romaani on kekseliäs, rikas ja upea, samaten sen tiivis tunnelma – tätä kuunnellessa ei ollut vaarana nukahtaminen…

 – Jenni A.

Ruth Ware: Valhepeli

Koukuttavan psykologisen trillerin alussa kertoja-päähenkilö Isa tapaa pitkästä aikaa kolme ystävätärtään. Kouluaikana tytöt olivat muodostaneet omalaatuisen tiiviin tyttöjengin. Yksi heistä, Kate sai toiset auttamaan itseään epätavallisessa hätätilanteessa. Mutta miten Katen isä oikeastaan kuoli, ja ovatko ystävykset sekaantuneet murhaan?

Aira Vuoriston kirjoittama Suvussa surmansuu on lämmintunnelmainen perinteinen dekkari – hyvää luettavaa kaikille, joiden mielestä kiinnostavaan rikosromaaniin ei tarvita tolkutonta väkivaltaa. Sukujuhlien nuorin vieras, parikymppinen Johannes murhataan. Pian selviää, että monilla sukulaisilla oli erivahvuisia motiiveja vihata Johannesta. Nuori poliisi Pietari Päre ja hänen psykologivaimonsa Sonja selvittelevät asiaa.

 – Satu

No niin, löytyihän niille dekkareille vastapainoksi mielenkiintoista faktaakin: Mika Mäkeläinen: Kimlandia, silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa tai Matti Rämö: yhdeksän hengästyttävää seikkailukirjaa ympäri maailmaa tehdyistä polkupyörämatkoista, uusimpana kotimainen Polkupyörällä napapiirille.

 – Leena Lindeman, Espoo

Jotkut kirjat vain pitää lukea. Näin ajattelin tarttuessani Jari Tervon Loiri-elämäkertaan. Toisin kävi. Kirja tempaisi mukaansa, ja luin sen kolmessa päivässä.  Tervo on yksi maamme eturivin kirjoittajia ja hän oli hyvin perehtynyt Vesa-Matti Loirin värikkääseen elämään. Hieno ja rehellinen henkilökuva monilahjakkaasta miehestä. Kirjan lopussa liikutuin kyyneliin. Ja eikös Veskun motto ole jotensakin, että ”jos ei anna kaikkeaan, ei kannata antaa mitään.”

 – Sari

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

Minulle Sirpa Kähkösen luoma äidinkielellinen kielikuva ihmissuhdepeleistä, eriasteisista  yhteiskuntaluokista, valtataistelusta  ja aineellisesta  hyvinvoinnista on kiehtovaa ja Kähkönen minun mielestäni osaa sen tehdä erinomaisella  tavalla. 

 – Vike

Meiltä löytyy muutamakin taitava keski-ikäinen mieskirjailija. Yksi heistä, nuortenkirjailijana jo mainetta niittänyt, on Antti Halme. Hänen humaani romaaninsa Saattaen vaihdettava on sekä syvällinen että viihdyttävä. Sen kolme päähenkilöä ovat espoolainen perheenisä Mika, joka työskentelee mainostoimistossa ja tekee vapaaehtoistyötä saattohoitokodissa, kuolemansairas veturinkuljettaja Tomi, oikea alfauros, sekä perheenäiti Minna, joka hukuttaa suurta suruaan alkoholiin ja menettää muutenkin otettaan arjesta. Kirjan lopussa selviää, miten nämä kolme ihmistä liittyvät toisiinsa. Yksi kirjan teemoista on se, mitä ihminen kenties katuu kuolinvuoteellaan? On siellä monia muitakin ajatuksia herättäviä teemoja, kuten vanhemmuus, yyteet, nuorten vaikeudet ja tottakai junat.

 – Pata

Ilkka Remes: Pedon syleilyssä

Kirjassa sokea poika Eero seikkailee.

 – Tarmo Kulmanen

John Muir: Ensimmäinen kesäni Sierra-vuorilla

Kirja on tulvillaan hienoa luonnonkuvausta! Kieli on rikasta ja teksti sulautuu luontoon nautinnollisen hivelevästi. Mies lähtee lammaslauman ja paimenten kera vuorille kesäksi. Hän on luonnontutkija ja vuorilla hän saa samalla tarkkailla luontoa ympärillään. Sen hän tekeekin sydämensä kyllyydestä ja se kyllyys tulvehtii jokaisessa lauseessa, sanassa ja kirjaimessa. Tämän kirjan arvon ymmärtävät ne, jotka ovat kokeneet, liikkuneet ja olleet vain luonnon keskellä, olleet osana sen ihmeellistä suuruutta pienenä ihmisenä. Lukija ei riko kirjan henkeä, vaan on osana kirjailijan kuvaamaa luomakuntaa

 – Tarja Varonen

Kay Adam: Kohta voi vähän kirpaista  – nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat

Elämän ja kuoleman kysymykset. Jatkuva ihmisruumiin eritteiden tsunami. Surkeammat tienestit kuin sairaalan pysäköintimittarilla. 97 tunnin työviikko ja hei hei ystävät ja vapaa-aika. Sellaista on nuoren lääkärin elämä. Nämä salaiset päiväkirjamerkinnät on raapustettu keskellä sairaalan hektistä arkea. Ne tuovat iholle todellisuuden lääkärisarjojen takana – sensuroimatta yhtäkään ällöttävää yksityiskohtaa tai potilaiden älynväläystä. Päiväkirja paljastaa kaiken mitä olet halunnut tietää sairaalaelämästä – ja enemmän kuin muutaman asian, jotka olisit voinut jättää väliinkin. Ja kyllä, sen lukeminen voi vähän kirpaista.

 – Neuloottinen lukutoukka

Talvisodasta tulee kuluneeksi 80 vuotta ja siksikin

Gordijenko Anatoli: Kuoleman divisioona

Celia esittelee: Dokumenttiromaani puna-armeijan divisioonan tuhoutumisesta talvisodan kauhistuttavimmassa vaiheessa. Teos perustuu sotakirjeenvaihtaja N. I. Klimovin päiväkirjaan. Ja lisään itse, että dokumenttiromaanimaineestaan huolimatta kirjan tyyli on kuin Jack Kerouacilla. Tähän olisi vastapuolen kuvaus Panu Rajalan kirjassa Yrjö Jylhä: talvisodan runoilija. Muistaakseni tämän kirjan sivulta 129 alkaa kuvaus, millaista oli Taipaleenjoen toisella puolen. Kirjassa tosin sanotaan, että venäläinen runoilija olisi ollut Dolmatovsky.

 – Mikael

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Tämä piti lukea melkein siltä istumalta. Kirjassa ei tapahtunut mitään erikoista, mutta kuitenkin tapahtui tosi yllättäviä ja melkeinpä mahdottomia asioita.  Ahava oli minulle uusi tuttavuus ja tämän kirjan jälkeen pitää kyllä lukea hänen muutkin teoksensa.

 – Riitta Hallami-Laurila, Lammi

Yksi lempigenreistäni on psykologiset trillerit. Viimeksi luin Petri Karran taiten kirjoitetun ja jännittävän kirjan Musta valo. Kirjan päähenkilö on kirjallisuuden professori, keski-ikäinen ja ylipainoinen Henrik. Hänen puolisonsa Anna on huumekyttä. Ja kuinka ollakaan, heidän poikansa Niko on luisunut huumeiden takia huonoille teille. Nikolla on 6-vuotias poika, josta isovanhemmat huolehtivat. He eivät ole kuulleet Nikosta vuosiin, kunnes tämä eräänä yönä soittaa isälleen ja pyytää tätä avukseen rikokseen. Äidille ei saa kertoa, tietenkään. Isä lähtee auttamaan poikaansa. Mihin kaikkeen vanhempien rakkaus joutuu venymään? Mitä kaikkea vanhempi on valmis tekemään suojellakseen perhettään? Anna saa tutkittavakseen jutun, jossa isä ja poika ovat mukana. Hän kätkee todistusaineistoa suojellakseen perhettä. Kirja on hyvin elokuvamainen, preesensiin kirjoitettu, huumorisävytteinenkin. Jokin Petri Karran tyylissä vetää. Huikean juonen sekaan on kätketty myös syvällisiä ajatuksia.

 – Sari Karjalainen