Tuulahduksia: Kulttuuripolun alussa

Teksti: Tanja Rantalainen

Viime vuoden puolella iloittiin Kordelinin säätiön apurahasta, joka mahdollistaa Helsingissä, Tampereella ja Turussa toteutettavan Kulttuuripolku-hankkeen. Nyt seisotaan jo tanakasti polun alkupäässä ja nautitaan keväisistä maisemista.
Turussa teatteri-ilmaisun ohjaaja Jutta Lahtinen ja näkövammainen työpari Hely Poranen ohjaavat keväällä näkövammaisten asiakasraadille työpajoja, jotka tutustuttavat teatterin ilmaisukeinoihin ja Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän teemoihin. Toukokuussa osallistujat sitten kokevat Turun Kaupunginteatterin version Hella Wuolijoen klassikosta. Ohjaaja Susanna Airaksinen kuvaa Niskavuoren nuori emäntä -modernisointiaan kohtuuttomaksi ja melodramaattiseksi tahtojen taisteluksi. Esityksen sisältöä voi hänen mukaansa verrata Dallasiin tai Tuulen viemää -saagaan.
Tampereella yhteistyö Sorin Sirkuksen kanssa alkaa sirkustaiteilija Jarmo Humalajärven ja taikurinakin toimineen näkövammaisen Ronja Pahaojan vetämällä sirkustyöpajalla. Työpajassa kokeillaan erilaisia jongleeraustapoja yhdellä ja useammalla pallolla. Lisäksi tutustutaan jongleerauskeiloihin, -vanteisiin ja -renkaisiin. Näkövammaisten asiakasraati pääsee myös trapetsille ja testaamaan nuorallakävelyä sekä pariakrobatiaa. Työpajatoiminnan lisäksi osallistujat pääsevät Tampereella nauttimaan Sorin Sirkuksen kevätshowsta.
Amos Rexissä näkövammainen taiteen maisteri Sari Kekkonen saa työparikseen taidemuseon hyvin tuntevan nykytaiteen ammattilaisen. Työpajat taiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon Blick-näyttelyn teemoista järjestetään ennen opastettua kierrosta näyttelyssä.
Kaiken tämän tarkoitus on parantaa yhteistyökumppaneina toimivien tahojen saavutettavuutta näkövammaisille ihmisille. Kulttuuripolku jatkuu syksyllä, kun yhteistyökumppanit ovat näkövammaisten asiakasraatien palautteen perusteella jo tehneet pieniä muutoksia palveluihinsa.
Kulttuuripalvelun kevään tapahtumatarjonnan voit tarkistaa yhdistyksen nettisivuilta osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi

Ihanaa, aistikylläistä kevättä! toivottaa
kulttuurituottaja