LYHYESTI

LAPSUUSMUISTOJA

Riistavuoren palvelukeskuksen vitriineissä 7.-31.1.2020

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n keramiikkaryhmäläisten vitriininäyttely Lapsuusmuistoja on esillä 7.-31.1.2020 Riistavuoren palvelukeskuksessa Etelä-Haagassa osoitteessa Isonnevantie 28, Helsinki 32 maanantaista perjantaihin klo 8-17.30 ja viikonloppuisin klo 9-15.

Keramiikkaan on ikuistettu lapsuusmuistoja mm. Amerikan paketista, palkaksi saadusta lampaasta, suojelusenkelistä ja iranilaisesta uuden vuoden vietosta. Veneretkilläkin on käyty ja puun alla lueskeltu. Pyörähaavereilta ei ole vältytty, ei myöskään pakkopuurolta. Pottasodankin on joku kokenut. Eläimet ovat usein muistoissa mukana. Myös muistot ennen ja jälkeen lapsena tapahtuneen sokeutumisen.

Vitriineihin sijoitettuja teoksia pääsee tunnustelemaan 8. tammikuuta klo 15-17 järjestettävässä avajaistilaisuudessa, jossa keramiikkaryhmäläisiä on kertomassa teoksistaan.

Tervetuloa!
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
Marjaniementie 74, 00730 Helsinki
www.kulttuuripalvelu.fi

UUSI NETTIKAJASTUS

Kajastus alkaa julkaista paperilehden vaihtoehtoa vuoden 2020 alusta.
Uusi NettiKajastus on paperilehteä monipuolisempi ja laajempi. Siinä on enemmän kuvia elokuvista, näytelmistä, kirjoista ja kirjailijoista. Siinä on myös NettiExtra -osuus, jossa on uunituoreita tapahtumia, videoita ym.
NettiKajastuksessa on paljon enemmän sivuja kuin perinteisessä paperilehdessä. Silti hinta on lähes puolet edullisempi eli 39 euroa vuodessa. NettiKajastus ilmestyy neljästi vuodessa, mutta jos se saa paljon ystäviä, ilmestymiskertoja voidaan lisätä.

Tilaukset Kajastuksen tilaajapalvelusta sähköpostitse tilaajapalvelu@kajastuslehti.fi tai puhelimitse numerosta 045 170 1177.
Kajastuksen paperilehti ilmestyy kuten ennenkin, neljästi vuodessa.

MAINIO KIRJA TEUVO RUPOSELTA

Neljä vuosikymmentä partiota Helsingin sokeainkoulussa

Näkövammaisten liiton emeritus kuntoutusjohtaja Teuvo Ruponen on jatkanut historian kirjoitustyötä. Nyt vuorossa on ollut partiotyö Helsingin sokeainkoulussa, missä Ruponen aikanaan oli oppilaana.
Teos on saatavissa kirjoittajalta (teuvo.ruponen@elisanet.fi) sekä äänikirjana Celian valikoimista, äänikirjan kesto rapiat 12 tuntia.
Anja Luoma, Mikko Ojanen, Tarmo Kulmanen, Airi Leppä, Annikki Peltonen ja moni muu löytää itsensä kirjan seikkaperäisistä luetteloista. Löysinpä sieltä itsenikin, vaikka olin vasta 1960-luvulla tullut Tampereelta muuttaneena varsin myöhäsyntyisenä Helsinkiin ja Kallioritareihin.
Ruposen työ on tarkkaa ja täyttää huolellisen tutkimuksen kriteerit. Ennen muuta iloa tuottaa hyvä kieli.
Luetteloja johtajista ja yksittäisistä partiolaisista ei pidä pelästyä. Teksti pohjautuu meheviin ihmisten haastatteluihin, joita vielä on ollut mahdollista tehdä.
Muistot retkistä luontoon ja iloisista leireistä ovat verratonta luettavaa. Ne avaavat autenttisia ikkunoita näkövammaisten nuorten elämään ennen 1970-lukua.
Ruponen seuraa myös monien henkilöidensä elämää kouluajan päätyttyä. Tämä koskee sekä koulun oppilaita että opettajia, joista moni toimi partioinnin johtotehtävissä.
Esimerkistä käy YK:n apulaispääsihteeri Helvi Sipilä.
Äänikirjan kohdalta surullinen olen kirjan perustietojen kätkemisestä taas kirjan loppuun, mistä niitä on lähes mahdoton poimia.

Ari Suutarla, vanha pappi