NÄYTTELYVINKKI: NOT VITAL

Teksti: Tuula Paasivirta

Ateneumissa on menossa kiinnostava näyttely NOT VITAL 20.1.2019 saakka. Työt pysähdyttävät yksinkertaisuudessaan ja kuitenkin yksityiskohtia on runsaasti. Uransa 1960-luvulla aloittanut sveitsiläinen Not Vital (s. 1948) tunnetaan erityisesti veistoksistaan ja monimuotoisista arkkitehtonisista installaatioistaan, joita hän on toteuttanut eri puolilla maailmaa. Ateneumin yhden salin näyttely esittelee hänet uudessa valossa, taidemaalarina. Esillä on 26 teoksen sarja Vitalin viimeaikaisia maalauksia.
Not Vital aloitti maalaamisen vuonna 2009 ateljeessaan Pekingissä. Monet näyttelyn maalauksista ovat omakuvia, jotka esittävät taiteilijan erilaisissa rooleissa kuten kiinalaisena riisinviljelijänä, Alzheimer-potilaana tai laulajana. Vitalin muotokuvissa nähdään lisäksi taiteilijan perheenjäseniä, ystäviä ja assistentteja sekä taiteen ja kirjallisuuden maailmasta tuttuja hahmoja.
Vitalin askeettinen värimaailma kytkeytyy Sveitsin Engadinin laaksoa ympäröivien, lumen tai sumun peittämien vuorten ankariin ja jylhiin maisemiin.