MAURI JA MUSTIS

Mauri & Mustis 1 2018

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu
Sarjakuva koostuu viidestä ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu hiukan vasemmalle kallistuvilla tikkukirjaimilla. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.

Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessä.

Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu.
On alku kevät. Mauri ja Mustis kävelevät hiekkatietä, jolla on muutama pieni vesi lätäkkö. Taustalla vasemmassa reunassa, Maurin selän takana on lehdetön puu. Mustiksen edessä oikeassa reunassa näkyy kerrostalon kulmaa. Maurilla on liilan väriset lenkkarit, takki ja pipo. Housut ja käsineet ovat siniset. Vihreä kaulaliina on löysästi kiedottuna kaulan ympärille. Hänellä on valkoinen keppi oikeassa kädessä ja vasemmalla pitää valjaista kiinni. Suu iloisessa hymyssä hän toteaa: ”Olipa mukava kävelylenkki!”
Mustis kävelee Maurin edellä ruskeat anturat vilkkuen. Kolme tuskanpisaraa on pirskahtanut ilmaan pään ympärille. Ilme on kärsivä ja silmät katsovat kieroon. Mustis vastaa Maurille: ”Jep, mutta mukava päästä jo kotiinkin”.

Toinen ruutu.
Kotona. Vasemmassa reunassa näkyy puolittain ruskea ovi. Mauri seisoo sen edessä liila – pinkki raidallisella matolla valkoinen keppi kainalossaan. Valjaat on ripustettu seinällä olevaan koukkuun. Maurilla on vielä ulkovaatteet yllään ja hän on riisumassa kaulaliinaansa. Mustis kävelee Maurista poispäin toljottaen eteensä. Suu irveessä se sanoo: ”Ellei sinulla ole kova kiire vessaan, niin minä voisin mennä sinne heti”. Silmäkulma kohollaan Mauri vastaa: ”Minulla ei ole hätää”.

Kolmas ruutu.
Vihreäpaitainen Mauri on kuvan vasemmassa alareunassa ylävartalo näkyen. Hän seisoo wc oven edessä, keppi vasemmassa kädessään ja koputtaa etusormellaan ovea: ”KOP”. Samalla Mauri tiedustelee: ”Sinähän kävit tarpeillasi jo ulkona, ei kai vatsasi ole huonossa kunnossa?” WC-oven läpi tulee Mustiksen vastaus: ”Ei minulla, joillakin muilla ehkä onkin”.

Neljäs ruutu.
WC:n sisäpuolta on kuvattu yläviistosta. Vasemmalla on käsienpesuallas, kaakeliseinää ja osittain näkyvä peilikaappi. Altaan reunalla on pesuainepullo. Hanasta voimalla valuva vesi on täyttänyt altaan puoliksi ja pisarat roiskuvat ympäriinsä. Mustis seisoo altaan äärellä etujalat suoriksi ojennettuina kohden ryöppyävää vettä. Suu jäykästi auki, silmät suurina eteensä tuijottaen ja korvat taakse sojottaen se toteaa: ”Kun näin keväällä kävelee pari kilometriä puistossa paljain jaloin, tulee tallanneeksi kaikenlaiseen”.

Viimeinen ruutu. Kuva on koko sivun levyinen.
Vasemmassa reunassa näkyy WC:n ovi. Mustis seisoo tassut märkinä liila – pinkki raidallisella matolla. Se pitää vasenta etujalkaansa ilmassa ja tassusta tippuu vesitippa. Mustiksen silmät ovat puoliavoinna ja se katsoo surkean näköisenä kohden tassuaan.
Kuvan oikeassa reunassa olevan piirongin päällä on kännykkä ja puolittain näkyvä radio. Piirongin edessä on muhkea nojatuoli, jossa Mauri istuu jalat ojennettuina suorina eteenpäin matolle. Kädet lepäävät rennosti käsinojilla.
Suu raollaan kulmahampaat pilkistäen Mustis toteaa: ”Tassujen pesu alkaa tuntua houkuttelevalta viimeistään siinä vaiheessa, kun haistaa tallanneensa myös jonkun muun kuin koiran jätöksiin”.
Tiukkailmeisenä Mauri vastaa: ”Muista tuo, kun seuraavan kerran harkitset kenkieni järsimistä”.