KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

Teksti: Tanja Rantalainen

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry on koonnut ainutlaatuisen Kirjailijakalenterin vuodelle 2018. Näyttävän kalenterin sivuilla esiintyvät maamme eturivin kirjailijat. Mukana ovat Pirjo Hassinen, Juha Hurme, Risto Isomäki, Olli Jalonen, Anni Kytömäki, Minna Lindgren, Riikka Pulkkinen, Johanna Sinisalo, Märta Tikkanen, Antti Tuuri, Esko Valtaoja ja Kjell Westö. Kirjailijoita yhdistää se, että he ovat olleet vieraanamme näkövammaisten kirjailijailloissa. Haastattelujen tallenteet löydät yhdistyksen nettisivuilta.
Kirjailijakalenterin tuotto käytetään lyhentämättömänä näkövammaisten kulttuuritoimintaan. Kalenterin voi tilata 15 euron hintaan esimerkiksi yhdistyksen toimistolta tai verkkokaupasta.

Operaatio Paulaharjun ilmaisesitys näkövammaisille

Juha Hurmeen Operaatio Paulaharjun esitys Kieruan vanha pappi esitetään Iiris-keskuksessa 11.9. klo 19. Operaatio Paulaharjun näyttämönä toimii Lapin erämaa. Nähdäkseen esitykset on yleensä nostettava rinkka selkään ja lähdettävä jalkapatikassa muutamiksi päiviksi tunturiin. Näkövammaisen yleisön kohdalla työryhmä tekee jo toista kertaa poikkeuksen. Kesän esityskauden päätteeksi Juha Hurme tuo Kieruan vanhan papin Iiris-keskukseen.
Kieruan vanha pappi on Juha Hurmeen dramatisointi Samuli Paulaharjun novellista. Se on dramaturgin mielestä aidossa traagisuudessaan ja inhimillisyydessään Tunturien yöpuolta -kokoelman taiteellinen huipennus. Näin nerokasta alkoholistin elämän- ja kuolemankertaa ei tule hevin vastaan maailmankirjallisuudessakaan!
Esitys on projektin hengessä maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Braille-saliin mahtuu noin 100 henkilön yleisö.

Tuntematon sotilas kuvailutulkataan!

Suomi 100-juhlavuoden suurtapaus, Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva kuvailutulkataan. Elokuva on mahdollista kokea kuvailutulkattuna missä tahansa elokuvateatterissa älylaitteeseen ladattavan MovieReading-sovelluksen kautta. Latausohjeet löytää vaikkapa Kulttuuripalvelun nettisivuilta. Elokuvan ensi-ilta on 27.10.2017.

Kuvailutulkkausta televisiossa

Niina Brandtin Salainen metsäni kertoo kommunikoinnin tärkeydestä ja rakkauden kaipuusta elokuvan päähenkilön, 20-vuotiaan autistisen Laurin näkökulmasta. Yle lähettää kuvailutulkattuna Salainen metsäni -elokuvan 16.10. klo 21.30. Kuvailutulkkina on toiminut Pipsa Toikka ja kuvailutulkkauskonsulttina Riikka Hänninen. Salainen metsäni on mahdollista kokea kuvailutulkattuna myös elokuvateatterissa MovieReading-sovelluksen kautta syyskuun puolivälistä alkaen.
Yleisradiolla on myös omaa kuvailutulkkaustuotantoa. Komediaelokuva Nuoruustango lähetetään kuvailutulkattuna 17.12. ja Linnanjuhlat joulukuussa vielä vahvistamattomaan aikaan. Joulukalenteri, ensimmäinen kuvailutulkattu lastenohjelma suomalaisessa televisiossa, esitetään kuvailutulkattuna päivittäin 1.-24.12. Kuvailutulkkaus kuunnellaan digiboksin hollanti-äänivalikon kautta. Yleisradion kuvailutulkkaustuotantoja koordinoi Anu Aaltonen.
Nämä ja syksyn muut tapahtumat ja puheenaiheet löydät verkkosivuiltamme www.kulttuuripalvelu.fi. Olemme myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/kulttuuripalvelu
Värikästä syksyä!
toivottaa kulttuurisihteeri