ENSI VUONNA PORTUGALIIN!

Teksti: Heidi Ikäheimonen

Haaveiletko euroviisuista paikan päällä: vinkkejä viisumatkailuun

Oletko joskus haaveillut, että Euroviisut olisi kiva kokea paikan päällä? Haaveillut, että olisi hauskaa nähdä, miltä tuntuisi kokea ihan itse se liveshow, joka välittyy sadoille miljoonille tv-katsojille vuosittain? Haaveillut kuulevasi sen maagisen douze points -lausahduksen juontajan suusta sisällä areenalla, siellä missä kaikki oikeasti tapahtuu? Rohkeasti mukaan vain! Ei se niin vaivalloista ole.

Vaihe 1: Puriko Euroviisukärpänen, tekisikö mieli
mukaan pieneen kevätseikkailuun?

Lähde liikkeelle ajatuksella, että mikään ei ole mahdotonta, kun oikein haluat. Kun itse lähdin vuosituhannen taitteessa suunnittelemaan ensimmäistä viisureissua, se oli hetken mielijohde, päähänpisto samana yönä kun Ruotsi voitti kisan Jerusalemissa keväällä 1999. Olin viikkoa aiemmin tutustunut isompaan ryhmään viisuharrastajia eri puolilla Suomea yhteisessä tapaamisessa ja viisufinaalin yhteiskatsojaisten jälkeen päätimme, että ensi vuonna Tukholmaan. Siinä vaiheessa en tosin vielä aavistanut, että olisin itse yksi sen retken koordinaattoreista. Mutta siitä kaikki sai alkunsa.

Silloin liput hankittiin suoraan järjestävän tahon, eli Tukholman Globe Centerin lipunmyynnistä. Nykyisin organisointi tapahtuu hieman toisin, siitä lisää kohta.

Minun innostukseni lähteä mukaan sai alkunsa kevään 1999 tapahtumista. Viisuharrastajien yhteistoiminta ja viisuklubitoiminta on itse asiassa saanut alkunsa Suomesta vuonna 1984, jolloin perustettiin OGAE Finland. Nimi OGAE tulee faniklubin ranskankielisestä nimestä (Organisation générale des Amateurs de l’Eurovision). Sen tehtävä on ylläpitää harrastustoimintaa, järjestää erilaisia tapahtumia, ja sen alaisuudessa toimii muun muassa nk. Second Chance Contest, jonka tarkoitus nimensä mukaisesti on antaa eri viisumaiden karsinnoissa toiseksi tulleille kappaleille mahdollisuus kokeilla onneaan menestyä kisassa. Kisassa äänestävät faniklubien jäsenet. Naapurimaamme Ruotsi on kahminut vuosien mittaan lukuisia voittoja kisassa, mutta myös Suomi on saavuttanut voiton vuonna 2000 Anne Erikssonin Oot Voimani Mun -kappaleella. OGAE Finlandin tai tuttavallisemmin vain Suomen Euroviisuklubin toimintaan mukaan lähteminen on yksi tapa päästä mukaan viisuharrastajien iloiseen joukkoon ja seikkailuihin maailmalle.

Toinen tapa lähteä mukaan on kerätä oma porukka ja lähteä vain uusiin seikkailuihin. Helpoin tapa hankkia liput on liittyä OGAE Finlandin jäseneksi. Sen kautta tulee vuosittainen lippukiintiö faneja varten. Lippupakettien hinnat vaihtelevat noin 300 – 400 euron välillä, mutta ne sisältävät liput kuuteen tapahtumaan: kaikkiin live-tv-lähetyksiin sekä jurykenraaleihin, toisin sanoen edellisillan kenraaliharjoitukseen, jonka perusteella tuomaristot antavat livelähetyksissä pisteensä. Huomattavasti halvempi tapa hankkia lippu yksittäiseen liveshowhun tai vaikkapa päiväkenraaliin samalle päivälle, on ostaa lippu esim. virallisen kisajärjestäjän nettisivujen kautta. Tänä vuonna Kiovassa oli muun muassa kisajärjestäjien oma lipunmyyntipiste EuroVillagessa, josta sai varsinaisiin livelähetyksiin (kaksi semifinaalia ja finaali) lippuja vielä samana päivää kuin itse lähetys oli.
Vaihe 2: Ota mukaan iloinen mieli, seikkailunhalu,
kannustusrekvisiittaa mielesi mukaan

Kevään viisuretkeen valmistautuminen on pitkä prosessi. Moni aktiivinen viisufani aloittaa valmistautumisen siitä, kun eri maiden karsinnat alkavat. Karsintoja seurataan aktiivisesti, niistä vaihdetaan mielipiteitä somessa. Ja mikä tärkeintä, niistä tehdään myös omia suosikkipäivityksiä. Harrastajapiireissä kulkeekin sanonta, jonka mukaan kavereita esim. Facebookissa pyydetään lähtemään seuraksi nojatuolimatkalle yhden illan aikana vaikkapa Brysseliin tai Kölniin tai vaikka Sofiaan. Kuulostaako oudolta? No, ehkä hieman. Oikeasti kyse on fanien yhteisesti kokoamasta liveseurannasta jonkun Facebook-seinällä, jossa vaihdetaan reaaliaikaisesti mielipiteitä karsintojen esityksistä, juontajista, artisteista ym. sekä tietenkin jännitetään, miten oma suosikki. Tätä kaikkea pystyy seuraamaan netin välityksellä, esim. www.eurovision.tv -sivustolla, joka tarjoaa striimin eri maihin. Varsinkin helmi-maaliskuussa on hyvin tyypillistä, että jonain viikonloppuna saattaa olla kolmen tai jopa neljän maan show yhtä aikaa käynnissä. Täysin suomenkielistä keskustelua aiheeseen liittyen, ja myös liveseurantaa tarjoaa muun muassa suomalainen viisuharrastajien keskustelufoorumi www.viisukuppila.fi, joka on toiminut vuodesta 2004 alkaen.

Kun kevään valintaruljanssi on saatu läpikäytyä (yleensä maaliskuun puoleenväliin mennessä), alkaa pitkä odotus. Odotusta ennen matkaan lähtemistä voi helpottaa mm. viisujen esikatseluilla. Ne ovat yleensä tarjolla ensimmäisen kerran jo maaliskuun lopulla. Esikatseluita tarjoavat myös YleFemin Euroviisaat ja Ylen esikatselumaratonkin vuosittain, unohtamatta Ylen Radio Suomen viisumaratonia, joissa esitellään kappaleet.

Valintaruljanssin mukana kevään mittaan kulkevat rinnalla myös kaikki majoitukseen liittyvät asiat. Jos haluaa helppoa matkailua pisteestä a pisteeseen b, voi asian hoitaa varaamalla hotellin ja lennot kätevästi netistä. Hintoja kannattaa vertailla ja aina halvin ei välttämättä ole paras, mutta jokainen oman budjettinsa mukaan. Meidän tiimi, joka on vuodesta 2010 matkustanut hieman vaihtelevalla kokoonpanolla vuosittain maailmalla, suosii Airb´b’n’b -tyylistä ratkaisua, jossa porukan koon varmistuttua varaamme huoneiston, ja kulut jaetaan asujien kesken.

Entä kun matkaanlähdön hetki koittaa? Tässä kohtaa kannattaa pakata mukaan perusmatkavarusteiden lisäksi iloinen mieli, kannustusrekvisiittaa (eri maiden lippuja, itse askarreltuja kylttejä ym.) sekä se seikkailumieli. Suhtaudu uuteen kokemukseen aistit avoinna ja ennakkoluulottomasti, saat huomattavasti enemmän irti.
Vaihe 3: Matkalla kisakaupungissa

Kuten kaikkeen matkailuun liittyen, ole avoin, koe uusia juttuja, havainnoi ja pidä iloinen kisafiilis yllä.

Riippumatta siitä, matkustatko paikan päälle ensi kertaa vai oletko jo kokenut viisumatkailija, kisakaupungissa tapahtuu aina ja paljon. Paikalliset OGAE Klubit ovat järjestäneet usein oheisohjelmaa, on EuroVillagea, pre-partyjä ennen semifinaaleja ja finaaleja. EuroVillage tarjoaa myös usein ison screenin, josta katsella kilpailulähetyksiä sään suosiessa, mikäli on valinnut vaihtoehdon, jossa haluaa vain aistia kisakaupungin tunnelmaa, mutta ei halua osallistua itse areenalla tapahtuvaan showhun. Rohkeasti mukaan tutustumaan, koskaan ei voi tietää, mitä kivaa seuraavan kulman takaa löytyy.

Pari vuotta sitten Wienissä löysimme itsemme keskeltä Schönbrunnin puiston kesäkonserttia aivan sattumalta. Olimme vain muutama tunti aiemmin saapuneet Wieniin, ja majapaikkamme emäntä vinkkasi pistäytyessään, että lähellä Schönbrunnin linnan puistossa on perinteinen kesäkonsertti, joka televisioidaan ympäri maailmaa. Taloksi asettauduttuamme päätimme lähteä tutkimaan asiaa. Pienen kävelymatkan päätteeksi saavuimme linnan portille ja juuri puistoon astuessamme alkoi soida Finlandia-hymni. Se lämmitti, vaikka vitsailimmekin, että ei nyt meidän takia olisi välttämättä tarvinnut…

Yksi kirjoittamaton sääntö suomalaisella viisufaniyhteisöllä on kisamatkoilla: omia kannustetaan loppuun asti. Olipa sitten mitä mieltä tahansa Suomen edustajasta (ja mielipiteitä on joka vuosi, hyvin monia), niin yhteisesti on sovittu, että Suomen edustajaa kannustetaan viimeiseen asti, kävi miten kävi. Vaikka menestystä ei tulisikaan, on sovittu, ettei iltapäivälehtien keskustelupalstojen tyyliseen ”taas tuli nolla pistettä, eikä tollasella biisillä kukaan voi olettaa menestystä tulevankaan” keskusteluun lähdetä mukaan. Se ei tarkoita, ettei eri mieltä saa olla ja kritisoidakin, mutta faniyhteisö haluaa viestiä kuitenkin enemmän hyvää yhteishenkeä ja kannustusta omia edustajiamme kohtaan. Se ei myöskään sulje pois sitä, ettei omia suosikkejaan saa ja pidä kannustaa. Niin kuuluukin tehdä, mutta omia kannustetaan myös.

Tämän kevään viisut olivat minulle jo 11:nnet kisat, vaikka itse kisatapahtumaa en areenalla sisällä seurannutkaan. Kirjoitin noin vuosi sitten, että yksi aikakausi on tullut päätökseen, eikä minulla ole tarvetta tai suurempaa intohimoa enää päästä välttämättä sisälle areenalle aistimaan viisutunnelmaa. Voin kokea ja nauttia tunnelmasta muutenkin kisakaupungissa. Tänä vuonna katsoin lehdistökeskuksessa hyvässä seurassa Portugalin voittokulkua iloiten heidän menestyksestään. Oli niin helppoa tajuta se voitonhuuma ja onnen tunne, mitä portugalilaiset tunsivat voitonhetkellä. Olimmehan saman kokeneet vain noin 11 vuotta sitten Suomessakin. Portugali oli kulkenut yhtä kivikkoista polkua kuin me viisuissa janotessaan voittoa. Maa tuli mukaan viisuihin kolme vuotta myöhemmin kuin Suomi, vuonna 1964, eikä menestys ole päätä huimannut. Myös portugalilaisten paras sijoitus oli ennen voittoa kuudes, kuten Suomellakin. Mutta sitkeä yritys 53 vuoden odotuksen jälkeen palkittiin viimein, ja ensi vuonna päästään Portugalin lämpöön toukokuussa.

Lähdetkö mukaan?

EUROVIISUT LUKUINA

1. Euroviisut on järjestetty vuodesta 1956 lähtien. Ensimmäiset kilpailut pidettiin Sveitsissä, Luganossa, ja voittaja oli Sveitsi, maita oli mukana seitsemän.
2. Kiovan euroviisut olivat 62. kerta, kun kisat järjestettiin, 2. kerta Ukrainassa ja Kiovassa
3. Irlanti on saavuttanut seitsemän voittoa, joista kolme peräkkäisinä vuosina 1992 – 1994
4. Suomi ja Portugali ovat kulkeneet kivikkoista taivalta viisuissa. Suomi tuli mukaan vuonna 1961 ja odotti voittoa 45 vuotta. Portugali tuli mukaan vuonna 1964 ja odotti voittoa 53 vuotta.
5. Kiovan kisojen jälkeen Malta on seuraavaksi pisimpään mukana ollut maa viisuperheessä, joka ei ole voittanut. Malta on ollut vuodesta 1971 mukana, mutta viettänyt myös välivuosia kisoista.
6. Suomi on viimeksi saavuttanut nolla pistettä vuonna 1982 Kojon Nuku Pommiin-kappaleella.
7. Suomen paras sijoitus ennen Lordin voittoa oli Marion Rungin kuudes sija Tom Tom Tom-kappaleella vuonna 1973.
8. Suomen parhaan sijoituksen Lordin voiton jälkeen saavutti Softengine vuonna 2014 Kööpenhaminassa, sijoitus finaalin 11.

Viisumatkailun viisi muistisääntöä

1. Lähde rohkeasti mukaan, avoimella asenteella ja uteliaisuudella.
2. Valmistele matkaa huolella, vertaile majoitusten ja lentojen hintoja, kysele vinkkejä enemmän matkustaneilta.
3. Seuraa aktiivisesti eri maiden valintoja ja osallistu keskusteluihin netissä, niin tiedät, mistä kisakaupungissa puhutaan.
4. Pakkaa mukaan iloinen mieli, seikkailunhalu ja mielesi mukaan kannustusrekvisiittaa.
5. Nauti joka hetkestä! Palaat kotiin yhtä elämänkokemusta rikkaampana.

MUTTA VARO!

Viisumatkailu saattaa pikkusormen sijaan imaista koko käden mukaansa. Saatat palata ensimmäiseltä viisuihin suuntautuneelta matkalta iloisena siitä, että koit jotain aivan uutta ja ainutlaatuista, ja likapyykkiä pursuavan matkalaukun kanssa. Muutaman päivän kuluttua huomaat ajattelevasi, että mitäs jos ensi vuonnakin lähtisi.