RAADIN LOPPUARVIO

REHEVYYTTÄ JA SISÄLTÖÄ

Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

Välähdyksiä -kirjoituskilpailun raati kehuu ja nuhtelee myös voittajia! Sillä on myös toive!

Näkövammaisten kulttuuripalvelu julisti juhlan kunniaksi kirjoituskilpailun jäsenilleen. Välähdyksiä -nimen kantavaan kilpailuun odotettiin kertomuksia, novelleja tai runoja kirjoittajien mieleenpainuvimmista kulttuurielämyksistä.

Taso ei aivan saavuttanut joitakin vuosia sitten antologian muodossa julkaissun kirjoituskilpailun tasoa. Juhlatoimikunnan pohdittavaksi jää, oliko aihe määritelty kenties liian laveaksi vai päinvastoin, liian suppeaksi, eikö kulttuurielämys teemana pannut mielikuvitusta tai muistoja liikkeelle. Ottaen huomioon, miten paljon hyviä kirjoittajia näkövammaisten joukosta löytyy, olivat jopa parhaat työt hieman suurpiirteisesti työstettyjä ja viimeistelemättömiä.

Oli kiinnostavaa havaita, että valtaosa kirjoituksista kohdistui musiikkiaiheiseen elämykseen, konsertteihin tai lauluharrastukseen. Musiikki taitaa olla lukemisen ohella edelleen näkövammaisten luontevin kulttuuriharrastus. Toivottavasti integraatio ja kuvailutulkkauksen yleistyminen tuo myös kulttuurin muut alueet lähemmäksi meitä!

Me raatilaiset, Sari Kekkonen, Gyöngyi Pere-Antikainen ja Tuukka Ojala edustimme kolmea varsin erilaista lähtökohtaa ja kirjallista makua. Kilpailutöistä erottui kuitenkin selkeästi noin puolen tusinan työn kärki, joiden pisteet olivat niin lähellä toisiaan, että niistä mitkä tahansa olisivat voineet sijoittua parhaimmistoon.

Raadin kriteereissä korostettiin kirjallista ilmaisuvoimaa, moniaistisuutta, rehevyyttä, kielen ja sisällön yhtenäisyyttä, kirjoittajan oman äänen kuulumista sekä sisäisen kokemuksen välittymistä.

Ensimmäisen palkinnon voitti Olli Lehtinen kirjoituksellaan Kotka. Toiseksi ylsi Kerttu Ekholm ja hänen työnsä Kirje Rakulle. Kolmannen sijan saavutti Marita Vainio, hänen tarinansa on nimeltään Se konna upposi minuun. Kunniamaininnan ansaitsi Tuula Pennanen ja hänen tekstinsä Välähdys.

Onnittelut voittajille!