KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

Tanja Rantalainen

”On joulu, sua kaipaan”

Kulunut syksy on ollut iloisen kiireinen. Kulttuuripalvelu järjesti 2. marraskuuta yhdessä Suomen elokuvasäätiön ja Kuuloliiton kanssa Esteettömyys elokuvateatterissa -työpajan Mediakeskus Lumen Sampo-salissa. Yhdenvertaisuusfoorumi Saavutettavuus 3.0:n ennakko-ohjelmana järjestetyssä miniseminaarissa kuultiin muun muassa elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarisen lupaus siitä, että vuonna 2017 elokuvasäätiön toiminnan teemana on elokuvan saatavuus ja saavutettavuus. Paikalla oli satakunta elokuva-alan ammattilaista ja leffafriikkiä ja tapahtumasta tuli toiveikas olo.

Marraskuussa saimme myös Suomen palkituimman nykykirjailijan Sofi Oksasen vieraaksemme Iiris-keskukseen. Museoamanuenssi Kari Huuskosen ja Sofin keskustelu käsitteli kirjailijan roolia yhteiskunnallisena keskustelijana, historiaa kertomuskehyksenä sekä vallan, valintojen, moraalin ja etiikan kutkuttavia kysymyksiä. Tietysti meitä kiinnosti myös, miksi Norma-romaanin päähenkilö oli sijoitettu työskentelemään juuri Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iirikseen. Kirjassa Norma irtisanotaan toimistosihteerin tehtävistä Näkövammaisten Liiton yt-neuvottelujen yhteydessä. Kuuntele vierailun tallenne Kajastus-lehden www-sivuilta ja saat vastauksen.

Juuri ennen joulun Kajastuksen ilmestymistä ehdimme käydä vierailulla Suomen suurimmassa ja vanhimmassa tieteellisessä kirjastossa, Kansalliskirjastossa. Opastetulla kierroksella näkövammaisten ryhmä kuuli Kansalliskirjaston historiasta, kokoelmista ja Engelin vuonna 1840 suunnitteleman päärakennuksen arkkitehtuurista.

Nyt on aika rauhoittua pikku hiljaa syksyn rutistuksista ja virittäytyä joulun tunnelmaan. Kamarikuoro Kontrapunktin ja Karelia-kuoron joulukonsertti on siihen omiaan.

On joulu, sua kaipaan – konsertin laulut kajahtavat torstaina 15.12. klo 18 Oulunkylän kirkossa (Teinintie 10, Helsinki). Joulukonsertin kesto on noin tunti ja vapaaehtoinen ohjelma maksaa 10 euroa. Olet lämpimästi tervetullut!

Hyvää, lämmintä joulunaikaa!
toivottaa kulttuurisihteeri