KÄSITYÖ KUNNIAAN

Teksti: Kirsti-Sisko Salonen

Ura käsillä -hankkeen hankevastaavana työskentelevä Piia Rossi uskoo käsityöläisyyden tulevaisuuteen.

Ihmiset haluavat hankkia tuotteita, jotka on valmistettu kestävistä materiaaleista ja jotka ovat laadukkaita, Pia Rossi perustelee.
Suomessa on näkövammaisten käsitöillä yli sadan vuoden perinteet. Harjojen sekä rottinkikorien ja -kalusteiden valmistajien joukko on kuitenkin harmaantunut ja harventunut viime vuosikymmeninä . Jäljellä on vain yksittäisiä osaajia, minkä vuoksi alkaa olla jo kiire siirtää perinteisiä taitoja nuoremmille sukupolville. Esimerkiksi rottinkikalusteiden punontataito on katoamassa niin, että kalusteitaan korjauttavia asiakkaita on ajoittain enemmän kuin tekijöitä.
HUN ry on käynnistänyt RAY:n tuella kolmevuotisen Ura käsillä -hankkeen, jonka tavoitteena on kohentaa käsityöammattien arvostusta ja innostaa nuoria sekä työiässä näkönsä menettäneitä ihmisiä ryhtymään käsityöläisiksi. Ohjaus tapahtuu viikon mittaisilla tai lyhyemmillä kursseilla Iiriksessä.

Eväitä käsityöläisyyteen

Hankevastaava Piia Rossi on koulutukseltaan kasvatustieteen lisensiaatti ja opettanut parikymmentä vuotta kuvaamataitoa ja käsitöitä. Hän näkee hankkeen pikemminkin tavoitteellisena kuin harrastustoimintaa tukevana. Perinteisiä työmenetelmiä ohjaa työpajassa Seppo Toivanen, joka on itsekin näkövammainen käsityöläinen ja kokenut käsityöohjaaja. Toinen työpajaohjaaja aloittaa vuodenvaihteen jälkeen. Lisäksi hankkeessa on varauduttu palkkaamaan muita osaajia tarpeen mukaan.
Hankkeelle on valmistunut Iiriksen ensimmäiseen kerrokseen työpaja. Kurssilaiset pääsevät kokeilemaan käytännössä perinteisiä käsityömenetelmiä kuten harjojen tai mattopiiskojen valmistusta ja tutustumaan uusiin materiaaleihin ja mahdollisuuksiin kehitellä tuotteita.
Piia Rossi pitää perinteisten näkövammaisten käsitöiden vahvuutena niiden hyvää mainetta laadukkaina tuotteina. Hän kuitenkin toivoo, että hankkeen myötä pystytään kehittämään klassikoiden rinnalle trendikkäitä tuotteita, jotka kiinnostavat myös vaikkapa hipstereitä.
Käytännön harjoittelun lisäksi kurssiohjelmaan sisältyy puheenvuoroja muun muassa muotoilun merkityksestä, markkinoinnista ja yrittäjyydestä. Kurssilaiset pääsevät myös tutustumaan käsityöalan liikkeisiin ja Design-museoon.
– Tarkoitus on, että aluksi käydään viiden päivän mittainen peruskurssi, jolla voi tutustua joko yhteen tai useampaan työmenetelmään ja sen jälkeen voi valita kiinnostuksensa mukaan joko viikon mittaisia tai lyhyempiä kursseja, Piia Rossi sanoo.
Opetus on maksutonta ja siihen voi osallistua eri puolilta Suomea. Ateriat, matkat ja mahdolliset majoituskulut jokainen maksaa itse.
Niille näkövammaisille, jotka ryhtyvät yrittäjiksi on tarjolla tukea Näkövammaisten liitosta yrityksen käynnistämiseen liittyvissä kysymyksissä. Suomen yrittäjät -järjestön jäseniä on lupautunut mentoreiksi aloittajille.

Kurssit täyttyivät ennätysajassa

Kiinnostus käsityöläisyyttä kohtaan yllätti Ura käsillä -hankkeen tiimin iloisesti. Marraskuussa järjestetty kurssi täyttyi parissa tunnissa ja jonoon kerääntyi halukkaita niin paljon, että saman tien päätettiin järjestää toinen samansisältöinen kurssi tammikuussa.
Piia Rossi lupaa, että kursseja tullaan järjestämään niin monta kuin on tarpeen.
Kevään kurssikalenteri on verkkosivulla http://www.hun.fi/ura-kasilla