TUTUT KIRJOITTAJA KUVATAITEILIJOINA

KIMALAINEN – BUMBLEBEE

Teksti: Pasi Päivinen

Kunta: eläinkunta
Pääjakso: niveljalkaiset
Luokka: hyönteiset
Yläluokka: Apoidea
Heimo: mesipistiäiset
Suku: kimalaiset
´Bombus´
Kimalainen on paksu ja karvainen pölyttäjähyönteinen. Ulkomuotonsa ansioista se on erinomainen pölyttäjä. Kimalaiset ovat raskaita hyönteisiä (Bombus). Kylmällä säällä kimalaiset lämmittävät lentolihaksensa ennen lentoon lähtöä. Kimalaisista vain kuningattaret talvehtivat.
Olen kuvannut kimalaisia macro-objektiivilla (mikrokosmos). Lähikuvissa kimalainen on upea hyönteinen. Suomessa on noin 30 eri lajia. Pölyttäjiä ovat kimalainen, mehiläinen, ampiainen.
Pölyttäjillä on maailmassa erittäin suuri arvo. Kimalaisten arvioidaan pölyttävän 75-80 prosenttia maailman kasvilajeista. Entäpä, jos kaikki pölyttäjät kuolisivatkin sukupuuttoon tai tauteihin? Luultavasti tulisi maailmanloppu!
Tällä kirjoituksella ja kuvilla haluan antaa suuren arvon näille pienille, mutta ei yhtään vähäpätöisille pikkupörriäisille. Suomessa esimerkiksi mustikkasato on täysin riippuvainen pölyttäjistä, samoin maatalous. Mitä maailma olisikaan ilman kimalaisia ja muita pölyttäjiä?

Pasi Ahponen alias Paddy Greenwood 20 vuotta taitelijana – onneksi olkoon!

NÄKYMÄTTÖMÄN PAINON ALLA

Tämä pieni näyttely Suomenlinnan kirjastossa
(2.-30.9.2016) piirtää luonnosmaisen viivan siitä tilasta, missä näkymättömän paino hakee tasapainopistettä materian ja minuuden rakentuvilla rajoilla.
Mitä meissä tuon painon alla tapahtuu ja miten näemme itsemme sen alla? Onko eroosio väistämätöntä, keskeneräisyyteen suostuminen?
Usein kallistumisen ja kaatumisen välillä on vain pieni, mutta kuitenkin ylimitoitettu saven palanen. Sirpaleista rakentuva suojaava kuori voi tuntua sormissa hajoavalta, vaikka samaan aikaa valon leikki rakentuvan pinnan säröillä tekee kuvasta todellisen.
Erja Tulasalo (s. 1973 Kalajoella) on luovan kirjoittamisen opiskelija ja veistostaiteilija, jonka kuvallisessa työskentelyssä tuntoaisti on pääroolissa näkörajoitteesta johtuen. Hän asuu Helsingissä ja on kiitollinen työskentelymahdollisuuksistaan Suomenlinnassa. Osa esillä olevista teoksista on myös myynnissä.
Yhteys: erja.tulasalo@linnatar.fi Puh. 050-331 3621.
Erja kirjoittaa Kajastukseen suomalaisista taiteilijoista.

KURKISTUKSIA – ELÄMÄÄN – LUONTOON

Valokuvia luonnosta ja runovalokuvatauluja
Tuula Paasivirta
Korson kirkolla aulatiloissa, Merikotkantie 4
4.9.2016–4.11.2016
Taidenäyttely on avoinna viraston aukioloaikoina arkisin klo 9-15 ja tilaisuuksien aikana

Tuula Paasivirta on harrastunut digivalokuvausta 10 vuotta ja kirjoittanut runoja toistakymmentä vuotta. Hänellä on ollut oma näyttely mm. Kynnys-Galleriassa ja Paavalinkirkolla.
Hän on osallistunut useaan vammaistaiteilijoiden näyttelyyn sekä runovalokuvatauluilla että naivistisilla värikynäpiirroksilla. Hän on vuonna 2006 julkaissut omakustannerunokirjan ”Elämää vuodenkierrossa” (Mediapinta, Tampere 2006).
Paasivirta on helsinkiläinen pastori ja kirjallisuusterapiaohjaaja.
Tässä taidenäyttelyssä on mukana sekä Paasivirran vanhempaa tuotantoa että hänen aivan uusia valokuviaan. Kuvat hän käsittelee tarvittaessa kotitietokoneellaan, ja lisää joihinkin kuviinsa omia runojaan ja ajatelmiaan. Näitä hän kutsuu runovalokuvatauluiksi. Näyttelyä on tukenut Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry. Tuula Paasivirta osallistuu aktiivisesti Näkövammaiset Kulttuurin Ystävät, NÄKY ry:n valokuvaryhmän toimintaan.
Tuula kirjoittaa Kajastukseen juttuja mm. taiteesta.

”KÖYHYYS ON KATSOJAN SILMISSÄ?”

Näyttely on visuaalista jatkoa Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailuun (2007). Se tuotti 850 realistista kertomusta köyhyydestä ja huono-osaisuudesta. Sen juuret ovat myös Euroopan köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisyn teemavuotena 2010 Kuka kuuntelee köyhää -keskustelutilaisuudesta taiteilijoiden köyhyydestä.
Näyttely tarjoaa yleisölle kokemuksia köyhyydestä ja huono-osaisuudesta sekä mahdollistaa myös vähävaraisten taiteilijoiden osallistumisen maksutta teostensa esillepanoon.
Näyttelyssä tullee olemaan maalauksia, piirroksia, grafiikkaa, valokuvia ja veistoksia. Auditoriossa esitetään lyhytfilmejä ja -videoita.
Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään auditoriossa keskustelutilaisuus ja muita esityksiä.
Järjestää: Kuka Kuuntelee köyhää? -verkosto
Aika 27.11.- 4.12.2016 klo 12-18
Paikka: Lapinlahden Lähde, Käytävägalleria (Lapinlahdentie 1, Helsinki)