PARAFEST PYÖRI MYRSKYN SILMÄSSÄ

Teksti: Pasi Päivinen

Myrsky säikäytti Parafesteillä, mutta Tulevaisuuden kuusi istutettiin. Jäikö tämän vuoden tilaisuus silti viimeiseksi?

Kuudennen kerran peräkkäin järjestetty Joensuun Parafest-tapahtuma kokosi vammaiset kulttuuri-ihmiset 11.-13. elokuuta Karjalan pääkaupungin ytimeen. Myrskyinen sää haittasi tapahtumaa, joka oli vaarassa keskeytyä kokonaan perjantai-iltana, sillä Saimaan pohjoisimmalta mahtavalta Pyhäselältä saapunut puhuri kaatoi festivaalin pääteltan sekä kaksi pienempää telttaa. Meneillään ollut esitys keskeytyi ja syöksyvirtaus aiheutti merkittäviä aineellisia tuhoja. Teltoissa oli silloin väkeä noin 200 henkilöä, joista neljä loukkaantui lievästi ja yksi vietiin sairaalaan saamaan jatkohoitoa. Alakuloisesta tunnelmasta huolimatta tapahtumaa kuitenkin jatkettiin vielä samana iltana torilavalla, jossa Parafestin kovatasoisin musiikillinen esiintyjä, jazzurkuri Kalle Salonen bändeineen, osoitti jo toisen kerran parafesteilla loistavaa virtuoositeettia. Kalle Salonen groovasi Joensuun torilla Parafestin ulos myrskyn silmästä!

Oikutteleva sää ja tanssin taikaa

Viime vuonna Parafest otti askeleen oikeaan suuntaan kohti yhdenvertaisuutta, sillä tapahtuman avasi ensimmäistä kertaa vammainen. Parafest palasi kuitenkin tänä vuonna takaisin taantumuksen takariviin ja oikeastaan jopa vieläkin kauemmas, sillä tapahtuman avasi heikolla puhesuorituksella Joensuun Parafestyhdistyksen vammaton puheenjohtaja. Parafest alkoi kaatosateessa, ja sadekuuro karkotti toriyleisön sisätiloihin. Sateinen sää ja kaupungissa samanaikaisesti järjestetyt Gospel-tapahtuma sekä Iskelmäkesäfestivaali verottivat yleisöä ja väkeä oli parafesteilla selvästi aikaisempia vuosia vähemmän. Parafestin järjestäjillä ei ollut kulttuurista pelisilmää välttää päällekkäisyyttä ja sovittaa tapahtumaa toiseen viikonloppuun, jolloin kulttuurikansaa olisi saapunut parafesteille varmuudella enemmän.
Paikalle olisi kannattanut tulla muidenkin kuin vammaisten ja heidän avustajiensa, sillä laadukkaita esityksiä oli useita. Yksi tasokkaimmista ohjelmanumeroista oli sekä festivaaliteltassa että torilavalla esiintyneen etelä-korealaisen Kim Yongwoo Project -pyörätuolitanssiryhmän näyttävä liikehdintä ja ilmeikäs kehon kieli. Lauantaina Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä puolestaan joensuulainen tanssitaiteilija Risto Lång pyörähteli näyttävästi pyörätuolillaan ensi-iltaesityksessään ”Kaksi yhdessä”. Hiljattain 20-vuotisesta tanssitaiteilijan urasta Moskovassa kansainvälisessä Filantrop-tapahtumassa koreografian sarjassa palkittu Lång näytti parasta osaamistaan ja yleisö oli haltijoissaan.

Näkövammaiset onnistuivat jälleen

Parafest-tapahtuma aloitettiin torstaiaamuna istuttamalla ”Tulevaisuuden Kuusi” ystävyyden puistoon. Istutuksen seremoniallisesta osuudesta huolehti monissa Näkövammaisten Kulttuuripalvelun projekteissa mukana ollut kontiolahtelainen muusikko Iiris Brocke.
Pohjois-Karjalan näkövammaiset ry:n sokkokahvila toimi tällä kertaa kahtena päivänä taidemuseon pihalla teltassa ja ”pimeä” kahvi maistui jälleen monille! Taidemuseon vieressä taidekeskus Ahjon näyttelyssä oli esillä joensuulaisen Pirkko Pölösen upeita maalauksia. Pirkko on pitänyt taiteellista lahjakkuuttaan vakan alla, mutta onneksi hän rohkaistui lopulta tuomaan työnsä yleisön nähtäville.
Heti avajaisiltana näkövammaiset olivat esillä, kun joensuulainen Senni Hirvonen säesti upeasti joensuulaista vuoden 2015 the Voice of Finland -voittajaa Miia Kosusta. Keikka oli mukaansatempaava ja maksuton kuten kaikki muutkin Parafestin tapahtumat, mutta Miiakaan ei paikallisesta tunnettuudestaan huolimatta saanut kansaa saapumaan festivaalitelttaan. Parafest huipentui lauantai-iltapäivänä kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Repe-ryhmän suurella sydämmellä pimeässä esittämään livekuunnelma Tulivuoreen. Ennen Repe-ryhmää esiintyi pyörätuolia käyttävä näyttelijä Pekka Heikkinen absurdilla monologillaan ”Lause”. Sitä seuranneen väliajan jälkeen yli puolet puolillaan olleen teatterisalin yleisöstä kaikkosi kaupungille, mutta ei olisi kannattanut lähteä, sillä Tulivuori purkautui todella suurilla tunteilla ja liekehtivällä lyriikalla. Repe-ryhmä on esittänyt Tulivuoren jo 20 kertaa ja tavoitteeksi on hyvä asettaa 30 esityskertaa eli yhtä monta kertaa kuin Vesuvius on purkautunut!

Jäikö Parafest 2016 historian viimeiseksi?

Parafest on leimautunut kuudessa vuodessa tiukasti vain vammaistapahtumaksi. Vammattomat kaupunkilaiset eivät edelleenkään löydä tapahtumaan, vaikka tänäkin vuonna tarjolla oli loistavia esityksiä. Kun luonto vielä puuttui peliin ja syöksyvirtaus aiheutti merkittäviä aineellisia vahinkoja, on Parafestin tulevaisuus vaakalaudalla, sillä jo viime vuoden tapahtumasta alkanut taloudellinen ahdinko syveni. Aika näyttää, selviääkö Parafest myrskyn silmästä?
Joensuun Parafestia ei sinänsä tarvita, mutta vammaisille taiteilijoille esiintymismahdollisuuksia tarvitaan nykyistä enemmän niin Joensuussa kuin muuallakin maassamme kulttuuritapahtumissa. Kesäkuun 10. päivänä Suomen ratifioiman YK:n vammaissopimuksen hengessä vammaisten taiteilijoiden pitää päästä esiintymään festivaaleille ja kulttuuritapahtumiin vammattomien rinnalle. Vammaisilla taiteilijoilla taso on korkea; vain mahdollisuudet esiintyä suurelle yleisölle ovat harvassa.