KAJASTUS 85 VUOTTA – KELLASTUNEET LEHDET

Kajastus julkaisee 85-vuotisjuhlansa kunniaksi kirjoituksia ja tehtäviä vanhoista numeroistaan. Varjojen vankilassa on julkaistu numerossa 8/1945, Illan ratoksi kilpatehtävä numerossa 3/1955.

Varjojen vankilassa

(Kilpailukirjoitus).

Minut on yö yllättänyt. Varjot ovat vyöryneet ylitseni. Pimeys naulasi kiinni ahtaan kammioni oven ja luki minulle lakinsa ankarat pykälät. Päätäni pakotti. Sydäntä ahdisti. Voi osasi poloinen! Kun toinen ikkunoista katsoo yötä, toinen — kuolemaa.

Houkka! — pelkäsin pimeätä ja yksinäisyyttä. Tukkani harmaantui. Ei se vanhuuttani vaalennut. Tyhjyys sen ydintä kulutti. Yksin jääkukatkin ikkunasta oli vienyt — halla. Ja minä ikävöin kukkia, ikävöin taivaan sineä, vihreätä maata, talvisten hankien kuulautta, kaipasin ihmiskasvoja, kaikkea, kaikkea! —

Vuosia tuli ja meni. Aurinko paistoi, ja elämän sydän tykytti kaikkialla — minussakin.
Ja minä kuulin Onnetarten hameenhelmojen helinän, kun ne pyörittävät meitä, ihmisten lapsia, kohtalonvalssissa maailman tantereina. Joku kosketti minua olkapäähän. Se oli Rakkaus. Elämä on ihmeellinen.

Yö ja varjot! Mitä on ihminen? Elävä kipinä sitä, jota te ette voi vangita, pisara valoa yläpuolella lakianne ja pykäläin. Pimeys, sulje oveni! Peitä ikkunat, ja kumminkin minä näen itse — elämän kasvot, näen äänien värin, niissä puhumatta olevia tunteita ja kauneuden, joka ei koskaan vanhene, eikä — kuole.

Olenko ininä varjojen vanki?

Salama.

OSALLISTU JA VOITA!
Tee alla oleva kilpatehtävä ja postita oopperoiden oikeat nimet osoitteella Kajastus, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki tai lähetä oopperoiden nimet sähköpostitse osoitteella palaute@kajastuslehti.fi.
Muista laittaa mukaan oma nimesi ja osoitteesi. Oikein vastanneiden kesken arvotaan 30 ja 20 euroa.

ILLAN RATOKSI
KILPATE HTÄVÄ LUKIJOILLE

Tarkoituksenamme on tästä lähtien jokaisessa Varjojen Mailta -lehden numerossa julkaista lukijoille kilpatehtävä. Tässä siis ensimmäinen ja nyt olisi saatava selville, mitkä viisitoista oopperaa kätkeytyvät allaolevaan luetteloon. Kunkin oopperan nimessä on kirjaimet sekoitettu, joten lukijan tehtävänä on nyt saattaa ne takaisin alkuperäiseen järjestykseen.
1. LIITUKAUHA
2 TURVALLISEN ARPI
3. VAPAROUTA
4. R ELI OJAJUOMA
5. TAMMION RYYSY
6. TUPA JA KAIMA
7. RISTON SADELAJIT
8. INHON PETOJA
9. VILLEN C-AARIA CURASTA
10. MAUTON HIIVA
11. SALMEN EHTA KALJAT
12. SARAKEVELKAHARAVAT
13. ORGIAN HURSTI
14. DIORIN VIIRUTON T LEVOSSA
15. LELUMAISTAJATAR