KUVAILUTULKATTU ONNELI JA ANNELI JA NÄKÖVAMMAISTEN ATENEUM

KULTTUURIN TUULAHDUKSIA
TANJA RANTALAINEN

Saara Cantellin Onnelin ja Annelin talvi on ensimmäinen lastenelokuva, joka on mahdollista kokea elokuvateatterissa kuvailutulkattuna. Kuvailutulkkauksen kuulee omaan älylaitteeseen ladattavan MovieReading-sovelluksen kautta. Hurmaavan elokuvan tinkimättömällä ammattitaidolla tehdystä kuvailutulkkauksesta vastaavat Anu Aaltonen, Carita Lehtniemi ja Heikki Ekola.
Lapsiyleisölle suunnatusta kuvailutulkkauksesta on toimistolla iloittu tunteet erityisen valtoimenaan. Itse satuin ensi-iltaa seuraavana lauantaina Tennispalatsiin. Elokuvateatterin aulassa kulki valkoisen kepin kanssa pieni hymyilevä tyttö. Seuralaiseni sanoi, että ”tuo taitaa olla niitä teidän onneleita ja anneleita” ja silloin padot murtuivat.

Kuluneena syksynä Kulttuuripalvelun väki on useaan otteeseen vieraillut Ateneumin taidemuseossa. Museo haluaa palvella entistä paremmin näkövammaisia asiakkaitaan.
Ranskalaisen valokuvataiteen klassikon Henri Cartier-Bressonin näyttely on avoinna ”Atskissa” tammikuun loppuun saakka. Retrospektiivin esitetekstit ovat saavutettavassa muodossa museon verkkosivuilla ja lainattavissa iso- tai pistekirjoituksella museon neuvontapisteestä tai pääsalista.
Näyttelyn perustiedot löytyvät luettuna tallenteena osana näyttelyn ääniopastetta. Tieto siitä, mitä missäkin tilassa on, auttaa näkövammaista museovierasta hahmottamaan kokonaisuutta. Samalla se palvelee kaikkia muitakin asiakkaita, niin kuin hyvät saavutettavuusratkaisut aina.

Odotamme innolla myös 5.2. Ateneumissa avautuvaa Auguste Rodinin veistosnäyttelyä. Kulttuuripalvelu on ollut mukana ideoimassa opastusta, jossa näkövammaisen ja tanssijan muodostama työpari kuljettaisi näyttelynkävijää kohti Rodinin vahvaa, aistillista liikekieltä. Jos juuri tuo idea ei toteudu, taskussa on vielä pussillinen villejä, moniaistisia juonia.
Kulttuuripalvelun vuoden 2016 toimintakalenterin ja esimerkiksi ajankohtaisten tapahtumien ilmoittautumistiedot löydät osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi

Valoisaa joulunaikaa! toivottaa kulttuurisihteeri