SAAVUTETTAVIA SARJAKUVIA

Teksti: Kirsti-Sisko Salonen

Mikä olikaan maailman ensimmäinen pisteillä julkaistu sarjakuva – ja missä se ilmestyi?

Vuoden alussa uutisoitiin näyttävästi, kun Meksikossa oli julkaistu maailman ensimmäinen sarjakuvakirja pistekirjoituksella. Kyseessä saattoi olla maailman ensimmäinen kaupallinen sarjakuvakirja, mutta sarjakuvia on toki tuotettu näkövammaisille Saavutettavassa muodossa jo aiemmin meillä suomessa.
Celia-kirjaston kokoelmista löytyy kaksi sarjakuvakirjaa pistekirjoituksella. Kirjoissa ei ole kuvia. Henkilöt on kuvailtu alkulehdillä. Tarinassa ruudut on erotettu toisistaan tyhjällä rivivälillä, mikä helpottaa sarjakuvan seuraamista. Ruuduissa kerrotaan tapahtumista vain tarinan kannalta olennainen sekä puhekuplan teksti.
Aku ankka sekä veljenpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat seikkailleet suomalaisena sarjakuvana jo kuutisenkymmentä vuotta. Aku Ankka on vuodesta toiseen säilyttänyt asemansa Suomen luetuimpana viikkolehtenä.
Celia-kirjastoon on valittu kokoelma nimeltä Selville vesille. Siinä Aku Ankka veljenpoikineen lähtee Katmanduun aarretta etsimään. Tämän tarinan lisäksi kirjassa on kymmenen tarinaa. Pistekirjoitusvihkoja on kolme. Vaihtoehtona on ”tiheää harvalla”. Kun teksti on painettu joka toiselle riville, se helpottaa esimerkiksi vasta-alkajan lukemista. Pistekirjoitusvihkoja on tässä tapauksessa seitsemän.
Tintin seikkailut ovat ilmestyneet alun perin ranskaksi Belgiassa. Hérge piirsi ensimmäiset sarjakuvat Tintistä jo 1930-luvulla. Suomessa Tintti saavutti suosiota vasta 1970-luvulla, kun Otava alkoi julkaista niitä. Sarjakuva-albumeja on yhteensä 24. Suosituimmista on otettu kahdeksan painosta.
Celian kokoelmissa julkaistu Yksisarvisen salaisuus on alun perin ilmestynyt sota-aikana. Siinä nuori lehtimies Tintti ostaa kirpputorilta laivan pienoismallin antaakseen sen lahjaksi ystävälleen kapteeni Haddockille. Kun hän on maksamassa pienoismallia, paikalle ilmestyy myös muita kiinnostuneita. Kapteeni Haddock tietää laivan nimen. Se on Yksisarvinen. Pistekirjassa on neljä vihkoa.

Kuvailutulkattuja sarjakuvia
Kulttuuripalvelun verkkosivuilla

Sarjakuvien arvostus on viime vuosina noussut. Suomessa ilmestyy useita sarjakuva-albumeja vuosittain. Kuvailutulkki Raisa Jäntti on kuvaillut esimerkinomaisesti yksittäisiä tarinoita eri albumeista. Hän kuvailee henkilöiden lisäksi sen, mitä ruudussa näkyy sekä lukee puhekuplien sisällöt. Kuvailut ovat sekä äänitteinä että teksteinä Kulttuuripalvelun verkkosivuilla.
Siellä seikkailevat muun muassa Bill Wattersonin luomat Lasse ja Leevi sekä Pertti Jarlan Fingerbori-sarjakuvien Heimo Vesa.
Sarjakuvia ilmestyy nykyään myös verkkosivuilla. Esimerkkinä niistä on Tea Tauriaisen helmikuussa 2012 Mad Teaparty –blogissa ilmestynyt Mutta se on totta.

Sarjakuvien tuotolla silmälaseja
meksikolaisille lapsille

Meksikolaistekijöiden mukaan Sensus: Universumi silmissä on ensimmäinen teos, jossa yhdistetään perinteistä sarjakuvataidetta ja dialogia pistekirjoituksella.
Sarjakuvassa astronautti rysähtää aluksellaan vieraalle planeetalle, jonka asukkailla ei ole lainkaan silmiä. Myös astronautti menettää näkönsä onnettomuudessa. Hän saa apua planeetan asukkailta, jotka opettavat hänet käyttämään muita aisteja.
Meksikossa on yli 1,2 miljoonaa näkövammaista ihmistä. Taiteilijoiden mukaan he jäävät liian vähälle huomiolle. Niinpä he lahjoittavat jokaisesta myydystä kirjasta silmälasit heikkonäköiselle lapselle.