JUONITTELUA PYYNIKILLÄ

Pirunpelto täyttää tänä kesänä Pyynikin kesäteatterin. Se on yhdistelmä draamaa, komediaa ja jännäriä.

Teksti: Pilvi Meriläinen
Kuvat: Pyynikin kesäteatteri/Leena Klemelä
Pirunpelto kertoo elämästä kuvitteellisessa etelähämäläisessä Tyrisevän kunnassa. Pirunharjun soramontun omistaja Huuko Lammi kuolee pimeissä olosuhteissa, ja espoolainen poliisi Tommi Jussila saa yllättäen kuulla olevansa suunnattomien soravarojen perijä. Moni muukin on kiinnostunut samasta maa-alueesta, koska kunnan suurin yritys Tyrjän Betoni tarvitsee yhä enemmän raaka-ainetta elementtituotantoonsa. Kiista soravarojen herruudesta käy yhä kovemmaksi. Kun pelkkä keinottelu ei riitä, käytöön otetaan kovemmat aseet…
Näytelmä perustuu Heikki Luoman TV2:lle käsikirjoittamaan suosittuun tv-sarjaan. Pirunpelto on niitä harvoja sarjoja, jotka ovat saaneet yli miljoona katsojaa.

Tuttu Tommi ja muut

-Tommi Jussila on suoraselkäinen suomalainen mies, näyttelijä Matti Ristinen tiivistää roolihahmonsa.
Pirunpelto-näytelmän harjoituskausi on vielä meneillään. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin.
– Harjoitukset ovat menneet yllättävänkin paineettomasti. Kun takana on neljän vuoden työ, niin tietenkin se on ollut avuksi; tämä on ollut oikeastaan jatkuvaa déja-vu:ta kun roolihahmo ja tilanteet ovat tuttuja.
Hän kiittelee Pyynikin kesäteatterin äänentoistoa.
– Hyvän äänentoiston ansiosta voin luottaa siihen, että kaikki varmasti kuulevat, joten voin keskittyä intiimeihinkin kohtauksiin. Se vaikuttaa näyttelijäntyöhöni niin, ettei tarvitse meuhkata niin hirveästi.
– Fasiliteetit ovat kunnossa, joten voi keskittyä rauhassa omaan työhönsä. Silloin kaikki menee niin kuin pitääkin.
Teatterissa ja tv-sarjassa näyttelemisessä on luonnollisesti melkoinen ero.
– Ne ovat kaksi eri välinettä. Mielestäni näyttelijän vastuu on teatterissa paljon suurempi kuin kameran edessä. Kameran edessä täytyy keskittyä eri asioihin, koska tv-sarja (tai elokuva) rakentuu monesta osa-alueesta. Teatterissa tarinaa täytyy viedä aktiivisesti eteenpäin. Näytellessäni teatterissa olen siis toisella tavalla vastuussa siitä, kuinka tarina tulee kerrotuksi.
Ristinen näyttelee Pyynikin kesäteatterissa ensimmäistä kertaa. Hän valmistui Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta vuonna 1997.
– Antoisaa on ollut muun muassa ajatus siitä, että pääsen kolmeksi kuukaudeksi kesäduuniin Tampereelle.
– Ja kun lähdin Helsingistä näytelmän harjoituksiin, alkoi tulla kesä – kesäni pyörähti käyntiin. Yleisfiilis on: on upeaa olla Pyynikillä.
Millainen Pirunpelto nähdään?
– Kuten sarjan, myös näytelmän yksi viehätys on se, että henkilöhahmot ovat niin tunnistettavia ja ihmismäisiä, Matti Ristinen luonnehtii.

Ne henkilöhahmot

– Olen jälleen ajatellut kuinka mahtava paikka Pyynikki on. Ja olen hyvilläni siitä, että täällä esitetään omaa tekstiäni jo kolmatta kertaa. Kun ensimmäinen tekstini aikoinaan julkaistiin, en olisi ikinä uskonut että saan sitä Pyynikin kesäteatteriin. On aina jännittävää odottaa ensi-iltaa, alkuperäiskäsikirjoituksen kirjoittaja Heikki Luoma sanoo.
Tv-sarjan ja näytelmän mieleenpainuvat henkilöhahmot ovat peräisin hänen elämänsä varrelta.
– Olen tehnyt monenlaista työtä ja kolunnut tätä maata: sahatyötä, metsätyötä, tietyötä, olen ollut YK-joukoissakin, kaikenlaista. Sieltä he ovat tulleet. Mutta jos olisin päässyt opiskelemaan ja mennyt vaikka yliopistoon ja saanut hyvän viran, niin tuskin olisin tavannut niin värikkäitä ihmisiä: yhteiskunnan koko kirjo on tullut tutuksi.
-Tekstieni henkilöhahmoissa on piirteitä monista ihmisistä.
Luoma kirjoitti Pirunpelto-tv-sarjaa neljänä talvena ja seuraavana kesänä se kuvattiin.
-Pirunpeltoa kirjoittaessa on täytynyt tietää esimerkiksi betoni- ja sora-asioista. Tiedonhankinta on aina yhtä tärkeää kuin kirjoittaminen.
-Kun kirjoitin Pirunpeltoa, niin rakensin samaan aikaan taloa. Tapasin muun muassa autokuskeja, kaivinkonekuskeja, ja kirvesmiehiä. Kuuntelin heitä. He antoivat sarjalle todella paljon.
Ohjaaja Jukka Mäkinen dramatisoi alkuperäiskäsikirjoituksen näytelmäksi.
Heikki Luoma kirjoittaa parhaillaan uutta tv-sarjaa.
-Se sijoittuu maalle, Pirunpellon ja Matkalaukkukostajan (1991) välimaastoon. Siitäkin löytyy herkullisia tyyppejä. Se on tarkoitus kuvata ensi vuonna. Jukka Mäkinen ohjaa, hän paljastaa.
Myös Luoman TV2:lle kirjoittamat muut komediat Vain muutaman huijarin tähden (1998), Peräkamaripojat (2001), Mooseksen perintö (2001) ja Turvetta ja timantteja (2006) ovat keränneet miljoonayleisön.
Luoman tekstit ovat saanneet erityistä suosiota myös kesäteattereissa. Tähän mennessä hänen näytelmillään on ollut yli 200 ensi-iltaa ympäri maata. Luoma on kirjoittanut lisäksi romaaneja ja kuunnelmia.

Juonenkäänteitä pyörien

– Pirunpelto-näytelmässä riittää juonenkäänteitä: rakkautta, valtapeliä, juonittelua, kaikkea mitä elämässä on, ohjaaja Jukka Mäkinen kuvailee.
-On hienoa palata Pyynikille vuosien jälkeen. Pyörivä katsomo on sellainen elementti, joka onnistuneesti käytettynä lisää tuntua, että katsoja on keskellä draaman pyörteitä. Esityksissä siis sattuu ja tapahtuu.
Näytelmässä huumori nousee enemmän pintaan.
-Emme ole yrittäneet jäljentää näytelmää täysin samanlaisena kuin sarjaa. Näytelmässä on oma henki.
-Heikki Luoman kanssa on hauska tehdä hommia. Hän luo henkilöt ja maailman ja minä pääsen sitten mukaan. Meillä on samantyylinen huumorintaju ja maailman tarkastelu.
Jukka Mäkinen ohjaa myös tv-sarjaa Pintaa syvemmältä. Kuvaukset ovat käynnissä.
Hän on ohjannut 14 tv-sarjaa ja käsikirjoittanut 11.

Lippukauppa käy kuumana

Lippukauppa on käynyt kuumana ja kesän esitykset ovat Pyynikin kesäteatterin tyyliin lähes täyteen varattuja. Tutusta tv-sarjasta tehty näytelmä on kiinnostanut jopa tavallista enemmän.
-Ei tämä varaustilanne poikkeuksellinen ole, mutta kyllä yleisö on osoittanut suurta mielenkiintoa Pirunpeltoa kohtaan. Kannattaa kuitenkin kysellä peruutuslippuja pitkin kesää, Pyynikin kesäteatterin toiminnanjohtaja Jari Nieminen muistuttaa.
Pyynikin kesäteatteri: Pirunpelto

• Näytelmä perustuu Heikki Luoman TV2:lle kirjoittamaan tv-sarjaan. Sarja sai yli miljoona katsojaa.
• Ohjaus ja dramatisointi: Jukka Mäkinen
• Alkuperäiskäsikirjoitus: Heikki Luoma
• Heidän aiemmista tuotoksistaan Pyynikillä on nähty Vain muutaman huijarin tähden (2002) ja Mooseksen perintö (2007).
• Pirunpelto-näytelmässä pyöritään soravarojen omistuskiistoissa ja ihmissuhdekiemuroissa.
Näytelmässä nähdään tv-sarjassa mukana olleista näyttelijöistä mm. Matti Ristinen, Jussi Myllymäki, Karoliina Blackburn, Sanna Saarijärvi, Teijo Eloranta, Jari Salmi ja Elina Rintala.
• Esitykset: 10.6.-9.8.
www.pyynikinkesateatteri.fi