Räävelistä tänään
Pääkirjoitus – Eija-Liisa Markkula
Päätoimittaja on käynyt Tallinnassa ja todennut, että rakennusten kunnostamiseen on panostettu ja hinnat ovat nousseet melkein Suomen tasolle. Hän on pannut myös merkille, että suomen kieli on korvautunut englannilla. Jopa Suomen ja Viron yhteisissä satavuotisjuhlissa puhuttiin englantia.
”Paras palkinto on seuraava kirja”
Kirjailijavieraana Antti Tuomainen – Gyöngyi Pere-Antikainen
Mielenkiintoisessa artikkelissa kerrotaan mielenkiintoisesta kirjailijavieraasta, joka kirjoittaa rikosromaaneiksikin luokiteltuja kirjoja, jotka ovat kaukana rikosromaaneista.
Yhtä juhlaa Kaustisella – Helena Taskila
Heinäkuussa Kaustisella soi taas musiikki – nyt jo 51. kerran. Kesäinen viikko hujahtaa laulaen, soittaen, tanssien ja muuten vain iloisesta tunnelmasta nauttien.
Vuoden kuunnelmat palkittiin – Sari Kekkonen
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu valitsee tästä lähtien Sokeain kuunnelmaraadin parhaiksi katsomat kuunnelmat. Nyt valittiin ensimmäistä kertaa myös Vuoden ääninäyttelijä.
Vuoden ääninäyttelijä Minttu Mustakallio – Ali Kinnunen
Monessa mukana oleva Minttu Mustakallio pysähtyi palkittavaksi ja ilahtui tittelistään kovasti. Hän arvostaa kuunnelmaa, kuunnelman tekemistä ja hyvää käsikirjoitusta.
Korttien kuningatar – Ali Kinnunen
Näkövammainen, Valkeakoskella asuva Irma Innala innostui kymmenisen vuotta keräilemään korttipakkoja. Nyt niitä on kertynyt jo yli 2000. Irma on todellinen korttien kuningatar.
Kajastuksen kesänäyttelyopas
Suomen kesä on täynnä kuvataidetta, johon todella kannattaa tutustua. Kajastuksen perinteinen kesänäyttelyopas esittelee kesänäyttelyt museoita unohtamatta. Siispä kesänäyttelyihin!
Viisuseikkailu Portugalin lämmössä
Kajastuksen toimittajan Euroviisuraportti – Heidi Ikäheimonen
Toimittaja Heidi Ikäheimonen tietää euroviisuista melkein kaiken, onhan hän ollut mukana kaikissa viime vuosien kisoissa ja kertonut niistä meille.
Donna kävi kylässä – Riikka Hänninen
Ihana Alina Tomnikov kävi kertomassa ensimmäisestä suuresta tv-työstään eli Donnasta ja puhkui sitä samaa intoa kuin matkaohjelmassaan Alina Idässä, jossa geigermittarin rätinä hirvitti katsojia.
Terroristien jalanjäljillä 2 – Pasi Päivinen
Terroristikin on ihminen – tai on ainakin ollut. Monet terroristit elävät rikoksensa sovitettuaan ihan tavallista elämää. Punaisen armeijakunnan perustamisesta on muuten 50 vuotta.
Terveisiä Saksasta 1 – Jonna Mononen
Zum Wohl toivottaa Jonna Saksasta, jonne hän on asettunut opaskoiransa ja miehensä kanssa Australian seikkailun jälkeen.
Luontokuvaajamme löysi ikivanhoja konkreetiokiviä – Pasi Ahponen
Pasi löysi lähiseudultaan outoja ikivanhoja kiviä, joiden salaisuuden hän nyt paljastaa lukijoille.
Toiveissa olisi löytää marraskuussa pudonneen ja Pasin kodin yli ujeltaneen suuren meteoriitin jäänteet.
Vammaisuuden vaiettu historia – Tuula Paasivirta
Myös vammainen on jumalan kuva ja hänet pitää hyväksyä vammoineen sellaisena kuin hän on, todettiin seminaarissa.
Hatunvaihtoa lastenkamarissa näytelmää tekemässä – Niko Marjamaa ja Olli Kytöviita
Miten meni niin kuin omasta mielestä – nimittäin Näkövammaisteatterin Hatunvaihtoa lastenkamarissa -esitys. Niko ja Olli kertovat.
Viron apostolisten kirkkojen jäljillä – Marianne Tenhami
Timo Lehtonen on kirjoittanut kirjan Viron apostoliset kirkot – rovasti August Kaljukosken matkassa. Siinä esitellään melkein kaikki kadonneet ja olemassa olevat Viron apostoliset kirkot.
Kuva: Rainer Ressler – Marianne Tenhami
Monilla Timo Lehtosen ja rovasti Kaljukosken matkoilla on ollut kuvaajana Rainer Ressler, johon saamme nyt myös tutustua.
Sylvi Sarapuu – kulttuurituottaja – Tanja Rantalainen
Toisenlaisen näkökulman Viro100-juttuihin tuo Virosta Suomeen muuttanut tunnettu kulttuuripersoona Sylvi Sarapuu, joka muistaa myös sen ajan, kun Neuvostoliitto määräsi tahdin.
Rantasipin perässä – Timo Kuoppala
Lintujen yö on taas takanapäin, nyt on aika paljastaa, mitä nähtiin ja kuultiin.
Yövaelluksella Nuuksiossa – Rauni Laihonen
Näkövammaiset pääsivät luontoretkelle erämaahan, kun Metropolia ammattikorkeakoulun oppilaat järjestivät retken Nuuksioon.
Jumalan rakastaja Jussi Parviainen – Pilvi Meriläinen
Jos luulitte, että Jussi Parviainen on vaiennut, erehdyitte. Ura jatkuu ja uusia töitä on tulossa tältä mieheltä, joka joitakin vuosia sitten oli kaikkien puheenaihe.
Vain toinen voi voittaa 2 – Anne Huttunen
Anne Huttusen ja Satu Linnan kirjoittama jatkokertomus sokean Ulrikan elämästä topeliaanisessa hengessä on edennyt toiseen osaan.
Miksi ironia? – Aila Malkki
Saammeko esitellä uuden kirjoittajan ja uuden aiheen. Aila Malkki paneutuu ironian saloihin ja puolustaa kaunista suomenkieltä.
Lukunurkassa elämäntaito – Timo Leinonen
Dale Carnegien muistavat monet kirjasta Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Kirja Miten pääsen turhista huolista jatkaa edellisen kirjan aiheita.
Heijastuksia – Gyöngyi Pere-Antikainen
Kirjoittaja on taas kartalla muuton jälkeen, nimittäin kolmiulotteisella kartalla.
Kulttuurin tuulahduksia – Tanja Rantalainen
Yhdistyksessä ideoidaan kertoo kulttuurisihteeri.
Vinokas – Olli Lehtinen
Vinokas taa ei oikein tiedä, missä on herännyt, mutta olinpaikka pitäisi saada nopeasti selville varsin inhimillisestä syystä.
Opaskoira Pekko – Marianne Tenhami
Pekko ja Marianne on valittu Vuoden koirakoksi. Onnittelujen jälkeen heillä on aihetta pohtia, miksi jotkut niin herkästi kadehtivat toisia.
Helmikko – Riitta-Kaisa Voipio
Hyvä naapurusto on kuin aarrearkku, Riitta-Kaisa Voipio kertoo monivuotisella kokemuksella.
Pisteitä – Jouko Lehtonen
Kirjoittaja paneutuu runouden saloihin – ja miettii, mitä sateenkaaren päässä tänä kesänä on.
Hanskin sanakori – Hannes Tiira
Taas on 14 visaista sanapähkinää.
Mauri ja Mustis – Timo Kokkila