Pääkirjoitus: Koskettamisesta – Eija-Liisa Markkula
Päätoimittaja ottaa kantaa koskettamiskeskusteluun. Olkapäähän kopauttaminen on hyvin vanha länsimainen tapa toisen huomion kiinnittämiseksi ja monissa Euroopan kielissä on siihen viittaavia sanoja. Sokealle kopauttaminen on tärkeä merkki, johon hän osaa reagoida.
Kalevalaa ja romaaneja – Satu Linna
Kirjailijavieras Tiina Piilola on analysoinut Kalevalan hahmoja feministisen kirjallisuustutkimuksen keinoin.
Hän on kirjoittanut myös kolme romaania, jotka perustuvat osin hänen omiin kokemuksiinsa.
Riikka Hänninen Voicessa – Tanja Rantalainen
Kajastus jännittää sokean laulajan ja lauluvalmentajan Riikka Hännisen matkaa television suositussa The Voice of Finland -laulukilpailussa.
Herkuleen torni – Janne Silas
Silaksen perhe vieraili roomalaisten 100-luvulla rakentamassa Herkuleen tornissa. Se on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi. Majakan valo loistaa 106 metrin korkeudessa.
Lyhyesti
MovieReading -sovellukseen on ladattu jo yli 40 elokuvaa. Sovelluksen avulla näkövammaiset kuulevat elokuvan kuvailutulkattuna. Viime lehdessä esitetystä opasrobotista on julkaistu blogi, jossa opasrobotin kehitystä pääsee seuraamaan lähes livenä. Kolmas ”Lyhyesti”-juttu kertoo arkiretriitistä, jossa sitoudutaan käyttämään päivittäin 20 minuuttia hiljentymiseen.
Sokea pariterapeutti – Päivi Kremenko
Psykoterapeutti Eeva-Maija Möttönen auttaa työkseen pariskuntia Iiris-keskuksessa. Hän sanoo, että jos ei olisi näkövammansa kanssa sinut, ei pystyisi tekemään työtään.
Lukijan aarrearkusta 5 – Gyöngyi Pere-Antikainen
Jos kaipaat hyvää ja erilaista lukemista, tämän jutun perusteella valinta on helppoa.
Iiris Aittola, laulaja ja vaikka mitä – Rauni Laihonen
Vihdoinkin meillä on juttu Iiris Aittolasta, jonka laulua monet ovat kuulleet siellä ja täällä.
Lukunurkka: Väärin rakastettu – Tuula-Maria Ahonen
Hannele Törrösen kirja on omistettu erityisesti aikuisten lasten vanhemmille.
Hévíz – lämpimän veden ja lootuskukkien lumoa
Kajastuksen toimittaja Gyöngyi Pere-Antikainen vei pienen ystäväporukan pakoon Unkariin. Matka huipentui kylpyläkaupunkiin, jossa järven vesi on kesät talvet keskimäärin 32-asteista.
Tarmo Kulmanen muistelee – Marianne Tenhami
Kontrapunkti-kuoron pitkäaikainen solisti ja Reperyhmän kantava voima Tarmo Kulmanen on eläkkeellä ja tuntee joskus olevansa yksinäinen. Hän perääkin lisää yhteisöllisyyttä. Juttu on otsikoitu ”Yhdessä emme olisi yksin”.
Lukunurkka: Sanojen supervoima – Tuula-Maria Ahonen
Kirja kehottaa valitsemaan tarkasti sanat, joita sanot itsellesi, sillä ne vaikuttavat myös muihin. Myös sitä maailman vaikeinta sanaa kannattaa käyttää.
Hotelli- ja ravintolamuseossa – Pipsa Sinkko-Westerholm
Terveisiä tuoksubaarista, ja näyttelyistä nimeltä Palveluksessanne ja Oispa kaljaa. Helsingin kaapelitehtaalla on museo, jossa voi tutustua mm. tuoksuihin ja olutlaatuihin.
Djangon jalanjäljissä – Helena Taskila
Vanha jazz kaikuu reippaasti Django Collective Helsingin keikalla vanhoja mestareita kunnioittaen mutta myös uusia sävyjä etsien.
Kaikkoava paratiisi Malediivit – Pasi Päivinen
Maailman matalin valtio Malediivit on todellisessa vaarassa hukkua. Atollit ovat vain 1,5 metriä merenpinnan yläpuolella. Ilmastonmuutoksen pahimpia vaikutuksia odotellessa saarilla valmistaudutaan uuden asuinpaikan etsimiseen.
Roska päivässä 20 vuotta – Tuula-Maria Ahonen
Presidenttien, ministerien ja kansanedustajienkin kansanliike Roska päivässä on 20 vuotta kehottanut keräämään vaikka vain yhden roskan päivässä.
Lukunurkka: Kaikki päin h*elvettiä – Timo Leinonen
Mark Manson on kirjoittanut kaksi erilaista elämäntaitokirjaa, joissa amerikkalainen unelma saa uudet kasvot.
Kuutti Lavosen näyttely – Ali Kinnunen
Erikoisen ja mieleenjäävän viivan mestari, kuvataiteilija Kuutti Lavonen esittelee piirroksiaan Diedrichsenin taidemuseossa Espoossa. Hän sanoo, että elämä on mysteeri, kuten koko olevaisuuden läsnäolokin.
Gösta Sundqvistin Raparperitaivas – Sanna Tynkkynen
Lahden Radio- ja tv-museossa Mastolassa on näyttely Ihanasti sanottu. Se kertoo Gösta Sundqvistin tarinan kuvin ja sanoin. Saamme tutustua mm. pulputuspannuun.
Syntymäsokean kaunis elämä – Satu Linna
Nyt selviää, miltä maailma tuntuu syntymäsokean mielestä. Turha yhtään surkutella, maailma on kaunis myös syntymäsokealle. Kauneutta kun on onneksi monenlaista.
Azra Tayyebi, Iranista suomalaiseksi – Markus Tihumäki
Azra on lähtöisin Iranista, mutta tuntee itsensä suomalaiseksi. Hän rakastaa saunomista ja on mukana monessa. Hän tuli Suomeen opiskellakseen informaatioteknologiaa ja on valmistumisestaan lähtien työskennellyt asiantuntijana saavutettavuuden parissa. Hän harrastaa käsitöitä ja pelaa maalipalloa.
Vinokas: Kiertokävelyllä – Olli Lehtinen
Vinokas on avustajan kanssa vieraassa miljoonakaupungissa ja pelkää saavansa loiseliön vesilätköstä. Mieli tekee olutta, mutta avustaja vain jatkaa kierrostaan.
Pisteitä: Elämä on yllätysten puutarha – Jouko Lehtonen
Tiesittekö että kirjailija Eeva Joenpelto aloitti uransa nimimerkillä Eeva Helle kirjoittamallaan rikosromaanilla Seitsemän päivää? Myöhemmin hän kielsi kirjansa.
Heijastuksia: Istuta se omenapuu – Gyöngyi Pere-Antikainen
On tullut aika panna toimeen Juicen laulun opetus omenapuun istuttamisesta. Jonakin loppukeväisenä yönsä se sitten tapahtuu!
Tuulahduksia: Kulttuuripolun alussa – Tanja Rantalainen
Kulttuurituottaja kirjoittaa, että nyt seisotaan jo tanakasti kulttuuripolun alkupäässä ja monenlaista toimintaa on luvassa. Seuratkaa kulttuuripalvelun nettisivuja!
Kolumni: Laulujen runot – Aila Malkki
Musiikin kokeminen muiden kanssa lisää yhteisöllisyyden tunnetta. Kirjoittaja paneutuu jutussaan runojen merkitykseen musiikissa.
Opaskoira Pekko: Kuorokoira Pekko – Marianne Tenhami
Pekko on joutunut vanhoilla päivillään tutustumaan kuorolauluun. Mutta harjoitusten aikana on mukava ottaa nokoset, jos äänet eivät kohoa liian korkealle.
Helmikko: Kähkösen uusin kirja herättää omiakin muistoja – Riitta-Kaisa Voipio
Sirpa Kähkösen uusinta kirjaa lueskellessaan kirjoittaja pelkää, mahtaako tämä kirja jäädä viimeiseksi Kuopio-sarjan teokseksi.
Jonnan matkassa maailmalla 3: Konvehteja ja kidutusta – Jonna Heynke
Kun kirjoittajan aviomies huomaa portaat kellarin vankityrmään, sinne pitää tietenkin päästä, vaikka joutuukin kokemaan piikkien pistelevän ihoa. Jos muut eivät uskalla, Jonna uskaltaa!
Generation 2020 Amos Rexissä
Yksi kuva voi kertoa paljon!