Kajastus 1 2019

Pääkirjoitus – Eija-Liisa Markkula
Päätoimittaja on käynyt tutustumassa Oodiin, Helsingin uuteen kirjastoon, jossa on sisällä aitoja puita. Jutusta saa hyvän käsityksen mm. Kirjataivaasta ja Omistuskirjoituksesta.

Kirjailijavieraana Antti Heikkinen – Gyöngyi Pere-Antikainen
Kirjailija, toimittaja, standup-koomikko ja näyttelijä Antti Heikkinen kertoi kirjailijavierailullaan, että hänellä on tekeillä kolme elämäkertaa, joiden jälkeen hän aikoo pitää lomaa.

Sananvaraista – Näkövammaisteatterin ensi-ilta – Kasper Oja
Näkövammaisteatterin uusin näytelmä valmistuu ensin iltaan 24.4. Saamme sisäpiiritietoa siitä, millaisesta näytelmästä pääsemme nauttimaan.

Nuori näkövammainen yrittäjä ja käsityöntekijä  – Eija-Liisa Markkula
Onpa hauska tavata nuori näkövammainen yrittäjä ja käsityöntekijä Jaakko Tulasalo, joka osaa arvostaa perinteisiä kädentaitoja ja kehittää uusia.

Kirjailijavieraana Rosa Liksom – Markus Jalonen
Saamme nauttia myös toisen kirjailijavieraan, Rosa Liksomin, haastattelusta. Hän on rakastettu kirjailija ja kuvataiteilija, joka hallitsee yhtä hyvin Tornionjokilaakson kuin Helsinginkin mielenmaiseman.

Baby Jane elokuvana – Jera Hänninen
Kirjailija Jera Hänninen on käynyt toisen kirjailijan ja hyvän ystävänsä Sofi Oksasen Baby Jane -teoksen pohjalta tehdyssä elokuvassa ja intoutuu muistelemaan nuoruutta yhdessä Nina Honkasen kanssa. ”Ylipää oli loistava. Ja Roosa Söderholm. Ja Lauri Tilkanen!”

Miniroskis-työpaja – Tuula-Maria Ahonen
Tupakantumppeja ei saa heittää luontoon! Monet muutkin roskat voi laittaa talteen itse tehtyyn miniroskikseen, joka on helppo ottaa mukaan.

Euroviisumuistoja – Heidi Ikäheimonen
Kajastuksen euroviisutoimittajalla on jo matkakuume: Euroviisut odottavat. Ennen Tel Avivin matkaa on hyvä intoutua muistelemaan aikaisempia kisoja ja niiden laulajia.

Rautavaara ja country – Tuukka Ojala
Uusi kirjoittaja Tuukka Ojala tutustuttaa meidät reissumieheen lännen mailla.

Tarjoan Topeliukselle – Marianne Tenhami
Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Keramiikkaryhmä kunnioitti Topeliuksen juhlavuotta näyttelyllä Tarjoan Topeliukselle. Kajastus oli tietenkin mukana.

Suosituksia lukijan aarrearkusta – Gyöngyi Pere-Antikainen
Rakkaat lukijat, oletteko lukeneet viime aikoina jonkin erityisen mieleenjäävän ja suuren vaikutuksen tehneen kirjan. Nyt on tullut aika suositella sitä myös muille lukijoille Kajastuksen välityksellä.

Koijärvi 40 vuotta – Pasi Päivinen
Vihreä ympäristönsuojeluliike on saanut alkunsa Koijärveltä. Nuoret luonnonsuojelijat onnistuivat estämään järven kuivatuksen ja niin syntyi liike, joka on vaikuttanut kaikkiin suomalaisiin puolueisiin, kukapa ei nykyään haluaisi olla ekoystävällinen tai ympäristötietoinen.

Vanhat tangot, uudet kujeet – Helena Taskinen
Trio Kaiunsäde on hurahtanut tangoihin. Siinä soittaa Kajastuksen lukijoille tuttua väkeä: Helena Taskila, Joose Ojaja ja Tuukka Ojala. Mukana on myös Joosen opaskoira Vanttu.

Opas köyhyyttä kokeneille – Tuula Paasivirta
Suomessa on satojatuhansia ihmisiä, joita köyhyys koskettaa. Nyt heille on tullut opas Köyhä mediassa. Sen tarkoitus on vahvistaa köyhän omaa ääntä eri medioissa.

Rauni Westerholmia muistellen – Satu Linna
Muun muassa Sävelkolmosissa laulanutta Rauni Westerholmia muisteltiin ja kunnioitettiin kauniilla konsertilla, jonka innokkaat musiikinharrastajat järjestivät.

Saksanhirvi ja muita kuvailutulkkauksia – Rauni Laihonen
Lukijalla on mahdollisuus tutustua kuvailutulkkaukseen taidenäyttelyn avulla. Saamme lukea muun muassa miten Saksanhirvi-taulun kuvailutulkkaus menee.

Kolumni: Humanismi elää – Aila Malkki
Humanismi ei suinkaan ole kuollut vaan elää vahvana muun muassa kahviloissa.

Terveisiä Saksasta 4 – Jonna Mononen
Jos haluatte, voitte laittaa aitoa saksalaista ruokaa tämän kolumnin seikkaperäisillä ohjeilla. Sauerbraten ja klösse maistuvat varmasti.

Heijastuksia: Hiljaisuuden kutsu – Gyöngyi Pere-Antikainen
Kirjoittaja pohtii, miten hyvin sokean aivot pystyvät mukauttamaan muita aisteja korvaamaan puuttuvaa näköä.

Kulttuurin tuulahduksia – Tanja Rantalainen
Yksi tavoite on vihdoin saavutettu. Vuoden alusta kuvailutulkkaus ja heikkokuuloisille tarkoitettu tekstitys ovat pakollisia kaikille kotimaisille pitkille elokuville, jotka tulevat teattereihin.

Vinokas näkee jälleen – Olli Lehtinen
Vinokas luulee tulleensa hulluksi kun hän herää näkevänä.

Opaskoira Pekko – Marianne Tenhami
Tällä kertaa opaskoirakkomme käy ahkerasti katsomassa teatteriesityksiä.

Helmikko – Riitta-Kaisa Voipio
Kirjoittaja hurmaantuu kitaristi Tomi Paldaniuksen erikoiseen soittoon.

Pisteitä – Jouko Lehtonen
Kevään ensimmäinen Pisteposti sisältää muun muassa tietovisan kirjojen maailmasta, kertoo Pistepostin toimittaja.

Hanskin sanapähkinät – Hannes Tiira
Oikeat sanat on helppo löytää, jos pystyy korvaamaan tähdet oikeilla kirjaimilla.

Mauri ja Mustis – Timo Kokkila
Mustista vähän ärsyttää, miten kissoja suositaan jopa sanonnoissa!