ITE-TAIDE KESÄLLÄ 2021
Menovinkkejä ITE-taiteen kesätapahtumiin ja kohteisiin kesällä 2021
Kesä 2021 tarjoaa runsaan kattauksen omintakeista ITE-taidetta kotimaan matkailijoille ympäri Suomen. Pienten paikkakuntien näyttelyissä välttyy ruuhkilta, ja ulkoilmassa voi tutustua kiehtoviin teosympäristöihin turvallisin etäisyyksin. ITE-taiteen kartoittaminen ja esiin nosto kaksi vuosikymmentä sitten alkoi Maaseudun Sivistysliiton toimintana ja jatkuu edelleen.
Länsi-Suomessa Kauhajoella sijaitseva Alpon savanni on täynnä upeita Alpo Koivumäen tekemiä eläinveistoksia. Kuva: Veli Granö
Kouvolassa, Vekaranjärven varuskunnan lähellä sijaitsee Ensio Tuppuraisen Jätkän Taulutalo. Pihapiirissä ja talossa sijaitsee valtava määrä veistoksia, maalauksia ja protestikylttejä. Kuva: Veli Granö
Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan näyttely Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pidetään Sepän talossa Raumalla kesäkuussa. Taiteilija itse työskentelee näyttelypaikalla residenssitaiteilijana. Kuva: Veli Granö
Ihmeiden ILO!TALO -näyttely Ilomatsissa heinä-elokuussa on viidentoista ITE-taiteilijan yhteisnäyttely. Mukana myös värikkäistä ja runsaista teoksistaan tunnettu Anna Wildrose.
PARKANO
ITE-kesäkaupunki Parkano esittelee ITE-taidetta kaduillaan ja puistoissaan jo kymmenettä kertaa Arto Tuomisen kuratoimassa ITE-Xeen -näyttelyssä. Näyttely kestää kesäkuun alusta elokuun loppuun. Jo toukokuussa saadaan ennakkomaistiaisina August Eskelisen moottorisahaveiston näytökset.
NÄYTTELY: ITE-Xeen
1.6.–31.8.2021
Moottorisahaveiston virtuoosi August Eskelinen veistää eläimiä 14.5. Parkanon torilla ja 15.5. Parkanon metsämuseolla.
KOKKOLA
ITE-museossa Kokkolassa kesäkuusta pitkälle syksyyn kestävä Veikko Halmetojan kuratoima ITE pilvessä -näyttely, jossa nähdään niin koulutettuja kuin itseoppineita taiteilijoita.
NÄYTTELY: ITE pilvessä
3.6.–10.10.2021
ITE-museo/K.H.Renlundin museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola
ILOMANTSI
Heinä-elokuussa Ilomatsin kansallistalossa järjestetään viidentoista ITE-taiteilijan yhteisnäyttely Ihmeiden ILO!TALO, jonka on koonnut Vuoden 2020 ITE-taiteilijana toiminut Paula Huhtanen.
NÄYTTELY: Ihmeiden ILO!TALO
1.7.–15.8.2021, avoinna ti–su klo 11–17
Kansallistalo, Yhtiöntie 8, Ilomantsi
KARHUFESTIVAALI 2021 – TEEMANA KARHU JA PENTU
Suomen suurin moottorisahaveiston kilpailu, jota tänä vuonna täydentää edellisvuosien voittajien näytöspäivä Mestarit Mantsissa 12.8.
12.–15.8.2021
Veistospuisto Tuhannen karhun maa Ilomantsin kuntakeskuksessa on auki koko kesän ajan.
TOHMAJÄRVI
Pentti Väistön debyyttinäyttely
20.6.–15.8.2021, avoinna päivittäin klo 11–19 (kahvilan aukioloaikoina)
Kahvila Meijän Kammari, museoalue, Kirkkotie 14, Tohmajärvi
RAUMA
Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan näyttelyssä Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä on sekä taiteilijan varhempaa että aivan uutta tuotantoa. Veli Granön kuratoima näyttely pidetään Sepän talossa Raumalla. Taiteilija itse työskentelee näyttelypaikalla residenssitaiteilijana. Näyttely kuuluu Maaseudun Sivistysliiton ITE Satakunnassa -hankkeeseen.
NÄYTTELY: Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä
Vuoden ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola
30.5.–20.6.2021, avoinna arkisin 12–18, la–su 12–15
Sepän talo, Alfredinkatu 3, Rauma
ITE-TEOSYMPÄRISTÖT
Teosympäristö voi olla galleriamainen kokonaisuus, museo, patsaspuisto, pihataidekohde, arkkitehtoninen luomus ja joissain tapauksissa koko asuinpaikan kattava elämäntapaympäristö. Teosten esityspaikka ei yleensä sijaitse taidemaailman tyypillisillä esityspaikoilla, vaan taiteilijan omassa elinympäristössä. Koronakesä 2020 houkutteli aikaisempaa enemmän kotimaan matkailijoita tutustumaan teosympäristöihin. Moni ITE-taiteilija sai pihapiiriinsä vieraita enemmän kuin koskaan. Alla esimerkkejä ITE-taideympäristöistä ympäri Suomen.
LÄNSI-SUOMI
Kauhajoella upeiden eläinveistosten Alpon Savanni
Vaasan Asevelikylässä Edvininpolku tarjoaa luontoa ja taidetta
Lappajärveltä mystinen miljöö Ateljee Tapio Autio
Rauman Kodisjoella Taidekoti Ylén tarjoaa herkistävää nostalgiaa
Pyhärannassa Arja Alhorannan komea hirvipuisto näkyy tielle saakka
ITÄISESSÄ SUOMESSA
Parikkalassa Veijo Rönkkösen yli 500 patsaan ja loistavan kukkatarhan Parikkalan Patsaspuisto
Savonlinnassa hautausmailla ja kaupungilla Marko Ruuskasen taidelinnunpönttöjä
Kouvolassa Vekaranjärven varuskunnan lähellä Ensio Tuppuraisen Jätkän taulutalon pihapiiri
HÄMEESSÄ
Lahden Radiomäellä Johannes Ivakon jo sammaloituva eläintarha
Heinolassa Dorkin puistossa on edelleen Vesa Väänäsen veistoksia nähtävillä
Padasjoella maalausten täyttämä Enni Idin taiteilijakoti
Hauholla on Hauho-seuran esinemuseossa kansantaiteilija, ruotusotamies Korlerin vuonna 1772 Hauhon kirkkoon tekemät seinämaalaukset.
KESKI-SUOMESSA
Saarijärvellä Matti Rutasen Maapallopatsas
UUDELLAMAALLA
Kirkkonummella ITE-taiteen klassikkokohde Elis Sinistön Villa Mehu
LISÄTIETOJA:
Uusimpia taiteilijalöytöjä ja vierailtavissa olevia kohteita voi seurata kolmen käynnissä olevan ITE-kartoitushankkeen Facebook-sivuilta: ITE Satakunnassa, ITE Hämeessä ja ITE Savossa.
Moni ITE-taiteilija toteuttaa yksityisesti kesänäyttelyitä, tapahtumia ja esittelyjä. Tietoa näyttelyistä ja ITE-teosympäristöistä löytyy Maaseudun Sivistysliiton kotisivulta osoitteesta msl.fi/itetaide
ITE-teosympäristöjä on löydettävissä myös GoogleMapsista hakusanalla ITE taidekohde.
Tapahtumatietojen päivityksiä voi seurata ITEnet-sivun tapahtumakalenterista osoitteessa itenet.fi
Koronatilanteen vuoksi ennen vierailuja on hyvä tarkistaa netistä tiedot mahdollisista aikataulumuutoksista tai vierailurajoituksista.
VUODEN 2021 ITE-TAITEILIJA
hankolainen Jori Tapio Kalliola
Maaseudun Sivistysliitto on valinnut Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi Jori Tapio Kalliolan. Kalliola on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä ja muusikko.
Raumalaislähtöisen Kalliolan omaperäiset teokset ovat eräänlaisia puupääukkojen esittämiä teatraalisia kohtauksia. Ärhäkän näköisiin puupäähahmoihinsa Kalliola käyttää muiden hylkäämiä materiaaleja. Veistoksista löytyy muun muassa hirrenpätkiä, purettujen rautateiden osia ja metalliromua.
Maaseudun Sivistysliiton valitsema Vuoden 2021 ITE-taiteilija on Jori Tapio Kalliola. Kuva: Veli Granö, MSL-arkisto. Koonnut: Pipsa Sinkko-Westerholm.
Taiteessaan Jori Tapio Kalliola kommentoi ajankohtaista maailman- ja elämänmenoa. Maalitauluina ovat yhteiskunnan, politiikan, uskonnon ja talouden valtarakenteet, ahneus ja vallan tavoittelu. Jo lapsuudessaan taiteilija sanoo kokeneensa syvää turhautumista tilanteissa, jotka koki epäoikeudenmukaisiksi.
Nyt veistosten puupääkansa huutaa julki ja protestoi noita vääryyksiä.
”Taiteessa ei kukaan määräile mitään”, Kalliola toteaa.
Jori Tapio Kalliola on maalannut nuoruudestaan saakka tauluja, mutta sitten mielenkiinnon valloittivat jääkiekko ja musiikki. Bändihommat veivät mukanaan vuosiksi maailmalle. Kalliola on tullut tunnetuksi muusikkona ja eri yhtyeiden keulakuvana. Edelleenkin hän toimii Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen solistina.
Taidekoulutukseen Kalliola ei ole koskaan hakeutunut. Myös muusikkona, laulajana ja tekstintekijänä hän on itseoppinut. Kalliola työskenteli Helsingissä puistojen hoidon parissa, kunnes vuonna 2014 muutti perheineen Hankoon. Siellä ilmaisun muodoksi löytyi veistäminen. Se tempaisi mukaansa niin, että nykyisin veistoksia syntyy lähes päivittäin. Puuveistoksia ja reliefejä löytyy työhuoneen täydeltä.
Kalliolan teokset edustavat reipasta ITE-henkeä, jossa ei häpeillä eikä tehdä esteettisiä kompromisseja. Jos joskus rynnitään groteskin puolelle, se on perusteltua: maailma voi olla tällainenkin, ei aina kaunis katsoa ja ymmärtää.
Rakastettuna muusikkona Jori Tapio Kalliola tietää, että jos välillä rokataan rajummin, on esityksessä oltava myös herkempiä suvantoja. Niin tekee myös hänen ”puupääukkobändinsä”. Heidän kamppailussaan on myös huumorinsa, eikä hiljentyminen suurten kysymysten ääreen ole sekään niille vierasta.
Jokin aika sitten Kalliola suunnitteli kaikkien teostensa polttamista suuressa roviossa. Ajatuksena oli julistaa, että tätä taidetta ei tehdä myyntiä varten, vaan sillä on muita tarkoituksia. Ehkä myös taustalla oli turhautumista siihen, ettei maailma osoittanut kiinnostusta.
Jori Tapio Kalliola tekee veistoksiaan lähes päivittäin työhuoneellaan Hangossa. Kuva: Veli Granö, MSL-arkisto.
Jori Tapio Kalliola ottaa taiteellaan kantaa maailman menoon. Ärhäkän näköisiin puupäähahmoihinsa hän käyttää muiden hylkäämiä materiaaleja, kuten rakennusten purkujätteitä. Kuva: Veli Granö, MSL-arkisto
Jori Tapio Kalliolan ilmaisussa veistoksiin ja reliefeihin yhdistyy maalauksellisuus. Teoksissa on usein myös tekstiä. Kuva: Veli Granö, MSL-arkisto
Vuoden ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliolan näyttelyitä kesällä 2021:
– 1.–20.6.2021 Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä -näyttely Kalliolan syntymäkaupungissa Raumalla, Sepän Talossa. Näyttelyn ajan Kalliola työskentelee RaumArsin residenssitaiteilijana Sepän talossa ja on yleisön tavattavissa. Esille tulee Jori Tapio Kalliolan varhaisempaa tuotantoa sekä aivan uusia, näyttelyyn tehtyjä teoksia. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan satakuntalaista ITE-taidetta esittelevä kirja, jossa Kalliola on mukana.
– 1.7.–15.8.2021 Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttely Ilomantsin Kansallistalossa. Mukana kaikkiaan 15 ITE-taiteilijan teoksia. Näyttelyn järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys.
– 20.–22.8. Kalliola toteuttaa kotikaupungissaan Hangossa näyttelyn kansainväliseen Le Petit Festival -tapahtumaan. Monitaiteellisen festivaalin ohjelmassa on musiikkia, teatteria, tanssia ja kuvataidetta.
LISÄTIETOJA:
Jori Tapio Kalliolan teoksista kuvia taiteilijan Instagram-tilillä sekä Facebook-profiilin Duuneja-albumissa
Tietoa ITE-taiteesta: itenet.fi