Hyviä uutisia

Tällä sivulla julkaistaan hyviä uutisia teknologiasta, elämästä, kaikesta. Jos sinulla on hyviä uutisia, laita sähköpostia osoitteeseen palaute@kajastuslehti.fi

Koonnut: Ali Kinnunen

12 000 ajaa kaasulla

Jo 12 000 suomalaista ajaa biokaasulla ja tankkauspisteiden määrä kasvaa, nyt niitä on noin 60. Vaihtoehtoiset polttoaineet ovat muutenkin kasvussa: esimerkiksi biobussit kulkevat ruontähteistä ja jätevedestä tehdyllä kaasulla. Yle.

Savusta hiilidioksidin kautta polttoainetta?

Vantaalla otetaan talteen voimalan savupiipusta tulevia kaasuja ja muutetaan ne ensin hiilidioksidiksi, joka sitten yhdistetään uusiutuvalla energialla tuotettuun vetyyn ja näin saadaan polttoainetta. Kyse on vasta kokeilusta. Uusi Suomi.

Sähköauton akun lataus viidessä minuutissa!

Israelilainen yritys on kehittänyt sähköauton litiumakun, jonka lataaminen kestää vain viisi minuuttia. Akkua ryhtyy valmistamaan kiinalainen yritys. Jos suunnitelma toteutuu, akut saadaan käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Ongelma on vielä toistaiseksi latauslaitteisto. Nykyisten latausasemien teho ei riitä, vaan tarvitaan voimakkaampia latureita. Kun niitä saadaan, sähköauton voisi tankata kuten nykyiset polttoainetta käyttävät autot ja matka jatkuisi. Jokaisella ei tarvitsisi olla omaa latauspistettä vaan sähköä voisi ostaa esimerkiksi huoltoasemilta. Uutisen julkaisi Helsingin Sanomat.

Aurinkopaneeleja vanhoille turvesoille!

Jos suunnitelmat toteutuvat, Suomen suurin aurinkovoimala rakennetaan Heininevan turvesuolle 140 hehtaarin alueelle muutaman vuoden kuluttua, kun turvesuo jää pois turvetuotannosta. Aurinkopaneeleja tulee 300 000 – 400 000 ja niiden teho tulee olemaan  100 megawattia, noin 20 tuulivoimalan verran. Hanketta valmistelee EPV Energia, jonka suurin omistaja on Vaasan Sähkö. Asiasta kertoi Maaseudun Tulevaisuus.

Sellutehtaiden savusta polttoainetta

Sellutehtaiden savupiipuista tupruava hiilidioksidi voidaa tulevaisuudessa ottaa talteen ja siitä voidaan vetyyn yhdistämällä valmistaa sähkön avulla bensiiniä ja dieseliä. Kymmenen suurimman sellutehtaan savut riittäisivät koko Suomen pyörittämiseen ja vietiinkin jäisi vielä paljon polttoainetta.

Sähköä tarvittaisiin 270 prosenttia enemmän kuin nykyisin, mutta tuulivoiman yleistyessä ja halventuessa sähkö saataisiin ehkä riittävän edullisesti.

Lisätietoja Ylen sivuilta https://yle.fi/uutiset/3-10818795

Sähköautojen akut Suomesta?

Surullisenkuuluisa Terrafame aloittaa sähköautojen akkukemikaalien valmistamisen. Kun uusi tehdas pyörii täysillä, kemikaaleja riittää noin miljoonan sähköauton akkuun. Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa kaivetaan kaikkia sähköautojen akkuihin tarvittavia kemikaaleja.  Lisää työntekijöitä palkataan noin 300, eikä lapsityövoimaa ainakaan käytetä.

Tuulivoimaa joka kylään!

Tuulivoiman tuottaminen on muuttunut niin edulliseksi, että tuulivoimaloita suunnitellaan moniin pieniinkin kuntiin. Yksi tällainen kunta on pikkuinen Kannonkoski, jonka alueelle kaavoitetaan parhaillaan yhtä Euroopan suurinta tuulipuistoa. Jos aie toteutuu, Vuorijärven alueelle rakennetaan 60 tuulivoimalaa, joiden maksimikorkeus on 300 metriä. Ne tuottaisivat sähköä 50 000 omakotitalon tarpeisiin. Kapasiteetti olisi maksimissaan 600 megawattia. Viime vuoden lopussa kaikkien Suomessa pyörivien tuulivoimaloiden kapasiteetti oli 2000 megawattia. Kannonkoskelle tuulivoimalaa suunnittelee saksalainen yhtiö.