Hyviä uutisia

Tällä sivulla julkaistaan hyviä uutisia teknologiasta, elämästä, kaikesta. Jos sinulla on hyviä uutisia, laita sähköpostia osoitteeseen palaute@kajastuslehti.fi

KULTTUURIKESKUKSEN AURINKOVOIMALA

Aurinkopaneelit täyttävät suuren osan Hanasaaren kulttuurikeskuksen kattoja.

Hanasaaren ruotsalais-suomalaiseen kulttuurikeskukseen valmistui aurinkovoimala. Valtion kiinteistöistä ja toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt rakennutti Espoossa sijaitsevan Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen katolle aurinkovoimalan.

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus on Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä edistämään perustettu kongressikeskus.

Vuonna 1975 avattu keskus järjestää kokouksia, seminaareja, taidenäyttelyjä, koulutus- ja kulttuuritapahtumia sekä edistää monivuotisia hankkeita. Lisäksi Hanasaaressa on hotelli ja ravintola. Keskuksen hallinnollinen päämies on Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Kiinteistöt omistaa valtio ja niistä vastaa Senaatti-kiinteistöt. Keskus peruskorjattiin vuonna 2017. Kulttuurikeskuksen oma aurinkovoimala valmistui heinäkuussa 2021.

Aurinkovoimala koostuu 36 aurinkopaneelista, jotka sijaitsevat kiinteistön katolla. Voimalan tuotantoteho on 24 kW ja vuosituottoarvio on 20 000 kWh. Se vastaa noin 10 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Investoinnin kustannukset olivat noin 25 000 euroa. Työ tilattiin Helen Oy:ltä, joka asennuttaa tänä vuonna valtaosan Senaatti-kiinteistöjen uusista aurinkovoimaloista. Hanasaaren hotellijohtaja Kai Mattsson kertoo, että he ovat todella tyytyväisiä Senaatin aloitteeseen.

”Ympäristötietoisuus on olennainen osa Hanasaaren toimintaa. Meille on jo myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti, joka kertoo sitoutumisesta ympäristötyöhön sekä pyrkimyksestä ympäristövaikutusten jatkuvaan vähentämiseen. Hanasaaren käyttämästä kaukolämmöstä 100 % tuotetaan uusiutuvista energianlähteistä tai on hukkalämpöä. Aurinkopaneelit ovat seuraava askel ympäristöystävällisempään suuntaan”, Mattsson toteaa.

Aurinkovoimala on osa Senaatin aurinko-ohjelmaa, jonka tavoitteena on kasvattaa aurinkosähkön tuotantoa seuraavina vuosina. Ohjelman mukaisesti jokaisessa uudisrakennushankkeessa tai merkittävässä korjauksessa toteutetaan aurinkosähköjärjestelmä, ellei sille ole selkeää estettä.

”Neljä vuotta sitten valmistuneessa Hanasaaren peruskorjauksessa huomioitiin aurinkopaneelien mahdollisuus, joten kohteeseen oli nyt helppo toteuttaa aurinkovoimala. Kesäkaudella voimala tuottaa parhaimmillaan 15 % kohteen sähkönkulutuksesta”, Senaatin talotekniikkaryhmän päällikkö Pasi Hyyppä kertoo.

Senaatin tavoitteena on kasvattaa aurinkosähkön tuotantoa vuoteen 2022 loppuun mennessä hankkimalla noin 50 uutta aurinkovoimalaa kiinteistöihinsä. Vuonna 2020 Senaatti rakennutti toistakymmentä aurinkovoimalaa, ja tänä vuonna niiden määrä nousee yli kolmeenkymmeneen.

”Olemme arvioineet mahdollisuutta korottaa tavoitetta. Asiakkaidemme eli valtion virastojen ja laitosten kiinnostus aurinkovoimaloihin on jopa yllättänyt, sillä asiakkaamme haluavat nyt nopeasti paikalisesti tuotettavaa uusiutuvaa sähköenergiaa käyttöönsä”, Hyyppä sanoo.

Vuosittain Senaatti investoi noin kaksi miljoonaa euroa kiinteistöjensä katoille toteutettaviin voimaloihin.

”Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii yhä määrätietoisempia toimia. Yhteiskuntavastuullisena toimijana haluamme omalla toiminnallamme edistää

——————————————-

12 000 ajaa kaasulla

Jo 12 000 suomalaista ajaa biokaasulla ja tankkauspisteiden määrä kasvaa, nyt niitä on noin 60. Vaihtoehtoiset polttoaineet ovat muutenkin kasvussa: esimerkiksi biobussit kulkevat ruontähteistä ja jätevedestä tehdyllä kaasulla. Yle.

Savusta hiilidioksidin kautta polttoainetta?

Vantaalla otetaan talteen voimalan savupiipusta tulevia kaasuja ja muutetaan ne ensin hiilidioksidiksi, joka sitten yhdistetään uusiutuvalla energialla tuotettuun vetyyn ja näin saadaan polttoainetta. Kyse on vasta kokeilusta. Uusi Suomi.

Sähköauton akun lataus viidessä minuutissa!

Israelilainen yritys on kehittänyt sähköauton litiumakun, jonka lataaminen kestää vain viisi minuuttia. Akkua ryhtyy valmistamaan kiinalainen yritys. Jos suunnitelma toteutuu, akut saadaan käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Ongelma on vielä toistaiseksi latauslaitteisto. Nykyisten latausasemien teho ei riitä, vaan tarvitaan voimakkaampia latureita. Kun niitä saadaan, sähköauton voisi tankata kuten nykyiset polttoainetta käyttävät autot ja matka jatkuisi. Jokaisella ei tarvitsisi olla omaa latauspistettä vaan sähköä voisi ostaa esimerkiksi huoltoasemilta. Uutisen julkaisi Helsingin Sanomat.

Aurinkopaneeleja vanhoille turvesoille!

Jos suunnitelmat toteutuvat, Suomen suurin aurinkovoimala rakennetaan Heininevan turvesuolle 140 hehtaarin alueelle muutaman vuoden kuluttua, kun turvesuo jää pois turvetuotannosta. Aurinkopaneeleja tulee 300 000 – 400 000 ja niiden teho tulee olemaan  100 megawattia, noin 20 tuulivoimalan verran. Hanketta valmistelee EPV Energia, jonka suurin omistaja on Vaasan Sähkö. Asiasta kertoi Maaseudun Tulevaisuus.

Sellutehtaiden savusta polttoainetta

Sellutehtaiden savupiipuista tupruava hiilidioksidi voidaa tulevaisuudessa ottaa talteen ja siitä voidaan vetyyn yhdistämällä valmistaa sähkön avulla bensiiniä ja dieseliä. Kymmenen suurimman sellutehtaan savut riittäisivät koko Suomen pyörittämiseen ja vietiinkin jäisi vielä paljon polttoainetta.

Sähköä tarvittaisiin 270 prosenttia enemmän kuin nykyisin, mutta tuulivoiman yleistyessä ja halventuessa sähkö saataisiin ehkä riittävän edullisesti.

Lisätietoja Ylen sivuilta https://yle.fi/uutiset/3-10818795

Sähköautojen akut Suomesta?

Surullisenkuuluisa Terrafame aloittaa sähköautojen akkukemikaalien valmistamisen. Kun uusi tehdas pyörii täysillä, kemikaaleja riittää noin miljoonan sähköauton akkuun. Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa kaivetaan kaikkia sähköautojen akkuihin tarvittavia kemikaaleja.  Lisää työntekijöitä palkataan noin 300, eikä lapsityövoimaa ainakaan käytetä.

Tuulivoimaa joka kylään!

Tuulivoiman tuottaminen on muuttunut niin edulliseksi, että tuulivoimaloita suunnitellaan moniin pieniinkin kuntiin. Yksi tällainen kunta on pikkuinen Kannonkoski, jonka alueelle kaavoitetaan parhaillaan yhtä Euroopan suurinta tuulipuistoa. Jos aie toteutuu, Vuorijärven alueelle rakennetaan 60 tuulivoimalaa, joiden maksimikorkeus on 300 metriä. Ne tuottaisivat sähköä 50 000 omakotitalon tarpeisiin. Kapasiteetti olisi maksimissaan 600 megawattia. Viime vuoden lopussa kaikkien Suomessa pyörivien tuulivoimaloiden kapasiteetti oli 2000 megawattia. Kannonkoskelle tuulivoimalaa suunnittelee saksalainen yhtiö.