ONNEKSI OLKOON, KARI!

Teksti: Tanja Rantalainen

Palkintoraati valitsi
90-vuotisjuhlaräppikilpailun voittajaksi Kari Ojan kappaleen Pistein. Räppi kertoo näkövammaisten kulttuuriharrastajienkin tiedonsaantia pisimpään avartaneesta keksinnöstä, pistekirjoituksesta. Kajastus otti selvää, millainen mies on juhlaräpin takana.

Kari Oja esittelee itsensä 61-vuotiaaksi nivalalaiseksi ja palokkalaiseksi. Nivala on kunta Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla, eikä nivalalaisuus Karin mukaan koskaan lähde ihmisestä, kun siellä ensimmäiset 35 vuotta asuu.
Kari kertoo tehneensä musiikin saralla paljon valmista ja keskeneräistä. Omakustannelevyjä hän on julkaissut 12. Mainitsemisen arvoista se on Karin mukaan siksi, että hän on saanut omakustantamisen kannattamaan. Seuraavaksi Kari haluaisi saada maatalouskulttuuria ja normaalielämää kuvaavien laulujen lisäksi Jyväskylän aikaiset laulut levylle. Opaskoiran ansiosta koira-aiheisiakin lauluja on kertynyt. Tilaustöitä on tullut tehtyä järjestöpuolen pyynnöstä.
– Viimeisin silmästä silmään näkemäni liveyleisö oli Jyrki Katainen. Esitin hänelle tekemäni laulun Fantastista vuonna 2013 Jyväskylässä kävelykadulla. Pääministeri oli juuri jättämässä pestinsä ja Katainen oli laulusta liikuttunut. Yleisradiokin uutisoi tapahtumasta, mutta Teosto-maksujen takia he jättivät laulun soittamatta, Kari muistelee.
Karin silmäsairaus on sittemmin edennyt niin, ettei ihmisiä oikein erota. Pelastajaksi on saapunut opaskoira ja tunnistava kamera, Orcam kakkonen. Kameran avulla Kari pystyy jälleen käyttämään kosketinsoittimia.
– Kadulla ja kaupassa Orcam 2 näkee, montako ihmistä on tulossa vastaan ja pystyn ohjaamaan opaskoiraa paremmin. Kamera säästää yhteiskunnalta muuhun palveluun menevää rahanmenoa sen verran, että toivoisin, että kamera myönnettäisiin helpommin heillekin, jotka eivät opiskele tai ole työelämässä, Kari sanoo.

Pimeetä draamaa

Haastattelua seuraavana päivänä on vuorossa Pimeetä draamaa -esityksen ensi-ilta. Pimeetä draamaa on Teatterikoneen ja Keski-Suomen näkövammaiset ry:n yhteistyönä syntynyt pimeässä tapahtuva näytelmä, joka antaa katsojalle mahdollisuuden eläytyä näkövammaisen elämään. Esityksiä on vielä joulukuussa kulttuuritalo Villa Ranassa Jyväskylässä ja Kajastuksen lukijat ovat niihin lämpimästi tervetulleita.
– Hyvin siinä on löytynyt sopivat roolit. Minä esitän lääkäriä, joka ei välttämättä ole se mukavin rooli. Keväällä zoomissa käytiin työryhmän kokemuksia läpi ja niistä tehtiin tämä käsikirjoitus. Uutta polveakin esiintyy tässä esityksessä. Olen iloinen siitä, että lisää väkeä on saatu musiikin tekemiseen, Kari sanoo.
Kari on osallistunut ahkerasti erilaisille luovan kirjoittamisen kursseille, Kulttuuripalvelunkin verkkokursseille säännöllisesti. Hän kertoo, että kurssit ovat antaneet syvyyttä ja mahdollisuuksia tekemiseen, vaikka terveystilanteen takia kaikkea ei ole voinut täysin hyödyntää. Juuri päättyneellä lyriikkakurssilla mielenkiintoista oli, miten erilaisia tekstejä osallistujat kirjoittivat. Kari itse tunnetaan vahvojen riimien miehenä.

Sisäistä muutosvirtaa

Kari on vuodesta 1998 toiminut näkövammaisten atk-käytön ohjaajana Keski-Suomessa. Valtionkonttorin palkkalistoilla hän on kouluttanut myös veteraaneja. Tietojenkäsittelyn tutkinto kiinnosti Karia aikanaan siksi, että hän halusi tehdä lauluja tietokoneella.
– Ammatissa olen ymmärtänyt, että tärkeämpää kuin se, mitä kerron, on se, mitä en kerro. Pitää ottaa huomioon asiakkaan tilanne. Vanha opittu heikentää usein uuden oppimista. Myös terveysvaikeuksissa olen oppinut, että jokainen on oman tilanteensa asiantuntija, Kari sanoo.
Kari Oja puhuu sisäisestä muutosvirrasta, jolle pitää antaa tilaa. Muille kirjoittajille hän lähettää sellaisia terveisiä, että tehdään se, mitä muut eivät tee, nauttien ja keskittyen. Kari on saanut arvostusta ammattilaisia myöten, mutta yhtä tärkeä on kolmevuotiaan keikalla antama tunnustus, että onpa kiva laulu.
– Kun radiossa kuuluu Kari Ojan laulu, niin olen tyytyväinen, mutta ajattelen, että minä en enää ole tuo Kari Oja, hän sanoo.

Monimerkityksellinen Pistein

Kari teki Pistein-räpin alun perin osaksi kolmen laulun sikermää toiseen Kulttuuripalvelun ilmoittamaan kilpailuun. Sijoitusta kansainvälisessä kilpailussa ei mitattu, koska englanniksi kääntäminen ei keskusliitossa onnistunut. Pistein jäi odottamaan tulevaa voittoaan. Nyt oli sen aika. Räpissä riimittelee koneääni Petteri, koska keväällä Karin oma ääni ei kestänyt laulamista. Taustalla säestää pistekirjoituskone.
On merkityksellistä, missä kohdassa lausetta piste on ja mitä sen ennen ja jälkeen tapahtuu. Piste piste piste jättää lopun avoimeksi, hän sanoo.
Kari sanoo ajattelevansa kirjoittamisesta niin, että kukaan muu ei tee hänen tekstejään valmiiksi.
– Hyvän asian puolesta kannattaa taistella joka elämän alueella ja myös se aina huomata, ettei ole koskaan yksin liikenteessä. Se, mitä minä yritän, voi kenties heikentää jäätä niin, että seuraava yrittäjä pääseekin läpi, hän kuvaa.
Kun Karilta kysyy, mitä luovia suunnitelmia hänellä on vastaisuuden varalle, hän vastaa kurillaan, että vastaisuudesta hän ei pidä, mieluummin on myötämielinen.
– Vuonna 1986 julkinen esiintymiseni alkoi Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Oulussa järjestetyissä kilpailuissa. Nyt tunnen olevani samassa tilanteessa. Kilpailun voiton merkitys selviää ajan kanssa. Kiitos tulee matkan varrella eri muodoissa. Kari Oja sanoo.

Pimeetä draamaa -esityksen tiedot
Teatterikoneen sivuilla https://www.teatterikone.fi/naytelma/pimeeta-draamaa/

Kari Ojan juhlaräppi

PISTEIN:

Pistein, pistein, pistein.

Lauseet kirjoitetaan pistein.
Elämää läpi twistein.
Lopuksi muistetaan ristein.
Päätepiste itse kullakin.
Hiljaa ollen teemme tauon.
Piste, piste, piste lauon.
Pisteestä pisteeseen auon
solmuni, ne aukenee mullakin.

Älä väitä,
että jäitä
ilman vettä tehty ois.
Lauseen päitä,
niitä näitä,
eipä kyllä pisteittä ois.

Pistein, pistein, pistein.

Lauseet kirjoitetaan pistein.
Elämää läpi twistein.
Lopuksi muistetaan ristein.
Päätepiste itse kullakin.
Hiljaa ollen teemme tauon.
Piste, piste, piste lauon.
Pisteestä pisteeseen auon
solmuni, ne aukenee mullakin.

Se on piste,
jumaliste,
jos et usko vähemmällä.
Eipä puhu,
pelkkä huhu
kuuntelulla lähemmällä.

Lauseet kirjoitetaan pistein.
Elämää läpi twistein.
Lopuksi muistetaan ristein.
Päätepiste itse kullakin.
Hiljaa ollen teemme tauon.
Piste, piste, piste lauon.
Pisteestä pisteeseen auon
solmuni, ne aukenee mullakin.

Pistein, pistein, pistein