JONNAN MUKANA: NEULOJA, PURAISUJA JA SUKLAATA

Teksti: Jonna Heynke

Tietokoneella istuminen on saanut niskan ja hartiat tiukoiksi. Niinpä suuntaan läheiseen fysioterapiakeskukseen. Saan kuulla tutun kommentin: ”Oho! Näyttää todella pahalta!”
Jotta hieronta ei tekisi niin kipeää, fysioterapeutti ehdottaa akupunktiota. No kaikkeahan pitää kokeilla, joten suostun oikopäätä.
Selkään, niskaan, käsiin ja päähän uppoaa pikkiriikkisiä neuloja. En tunne kipua vaan ihanaa kihelmöintiä. Keho kuitenkin kokee kipuärsytystä ja laittaa endorfiinipumput täysille. Olo on kuin vahvan särkylääkkeen jälkeen. Hierontapöytäkin pyörii mukavasti. Niskan ja hartioiden käsittelystä aiheutuva kipu ei koske minua. Kotonakin olo on ihanan tokkurainen. Vaatteita vaihtaessani löydän päälaesta antennimaisesti tököttävän akupunktioneulan. Seuraavilla kerroilla pyydän hoitajaa unohtamaan neulan jälleen tuohon ”älä aja tänään autolla” -akupisteeseen.
Sokeana autolla ajoa ei tarvitse miettiä, kun mätkähtää hoitopöydälle. Myös lempeässä, unettavassa aromahieronnassa ihoon imeytyvät eteeriset öljyt pitävät mielen mukavan raukeana pitkään.
Rattiin ei pidä hypätä myöskään mutahoitojen jälkeen. Vaikka mudan hieman pilaantunutta kananmunaa muistuttava tuoksu ei sieraimia hellikään, makaaminen pehmeässä, lämpimässä massassa pyyhkeisiin kiedottuna saa niin henkisen kuin fyysisenkin kuonan virtaamaan elimistöstä ulos. Ikävän usein kääreet tullaan aukaisemaan liian aikaisin, joten on siirryttävä lämpimän suihkun alle.
Thaimaassa ei tarvinnut itse edes käyttää pesusientä. Oli vain istuttava ja annettava kylpylän hoitajan hoitaa pesupuuhat.
Vaikka nainen painoi tuskin viittäkymmentä kiloa ja vaikka pyysin todella hellää thai-hierontaa, selkä ja niska joutuivat todella rajuun käsittelyyn. Toisin kuin minua Suomessa hoitanut fysioterapeutti, thaimaalainen hieroja paineli, venytteli ja hieroi lihaksiani todella voimakkaasti käyttäen kaikin tavoin hyväkseen omaa painoaan. Ensimmäinen kerta tuntui länsimaalaisesta aika erikoiselta. Mutta kun perehdyin lisää thai-hieronnan saloihin, ymmärsin, mistä siinä on kyse. Enkä nyt puhu miehille suunnatuista, epämääräisistä hoitohuoneista vaan thaimaalaisesta tavasta käsitellä lihaksia.
Niin ikään Thaimaassa tutustuin uudenlaiseen tapaan hoitaa jalkoja. Annoin purra jalkojeni kuollutta ihoa pois. Kivun sijaan tunsin valtavaa nautintoa. Korviini kantautui rauhallinen, paikallinen musiikki. Kädessäni oli pullo sitruunanmakuista vettä. Istuin mukavassa nojatuolissa, jalat puolisääreen asti akvaariossa. Pienet kalat ahmivat ihon kuolleita soluja. Ne saivat ruokaa, minä suunnattoman nautinnon. Kalojen nakertelu ei sattunut eikä edes kutittanut. Suomessakin vastaavat kalajalkahoitolat ovat, syystäkin, kasvattaneet suosiotaan, joten suosittelen tarjoamaan jalkoja kalojen syötäviksi.

Kuumaa sen olla pitää

Moni tykkää voidella saunassa ihoaan hunajalla. Jos lauteet on suojattu vaikka lakanoilla, voi saunomisesta saada erityisen upean kokemuksen hieromalla ihoonsa turvetta. Aina ihanampaa, jos paikalla on saunottaja, joka hieroo turpeen saunojan iholle. Silloin voi antaa murheensa imeytyä turpeeseen ja leijua höyrynä ilmaan.
Lämpö ja käsien kosketus ovatkin monen hemmotteluhoidon kulmakiviä. Eikä kyse ole vain sanahelinästä. Hieronta kuumilla, usein laavaa sisältävillä kivillä saa tiukimmatkin ranteet löystymään. Hoidon ajaksi kädet kiedotaan usein nyyttiin kuuman kiven kanssa.
Kuumuus saa stressin sulamaan myös kylpyammeessa. Poreilevaan tai suihkuavaan veteen sekoitetaan eteerisiä öljyjä asiakkaan tarpeen mukaan rentouttavasta laventelista piristävään katajaan. Yhteistä kaikille pore- ja painevesikylvyille on, että ne loppuvat aivan liian pian.
Samoin lämmin parafiini, jolla voidaan pehmittää jäykkiä hartioita, saa vaikuttaa vain viideksi minuutiksi muuttuneen vartin ajan. Parafiinin hiukan öljymäiseen tuoksuun ja kuumaan kosketukseen voisi nukahtaa. Hoitoa täydennetään vielä kietomalla asiakkaan ympärille lakana ja pyyhe.
Samoin tehdään vartalonaamiohoidossa, jonka aikana oikeasti nukahdin. Thaimaalaisessa kylpylässä käytettyyn hoitosaveen oli sekoitettu runsaasti laventelia, jonka unettava, rauhoittava vaikutus on ollut jo vuosituhansia tunnettu. Edes varpaankärjet eivät jääneet ilman naamiota. Ympärilleni kietaistiin muovinen pussi ja lämmitetty pyyhe. Hoitaja toivotti kauniita unia, himmensi valaistuksen ja laittoi taustalle lempeää, aasialaista musiikkia. Uni otti vallan. Mutta unenkin läpi tunsin laventelin tuoksun ja lämpimän saven kosketuksen.
Syvästi rentouttavana, ja ruokahalua lisäävänä, koin myös suklaanaamion. Siinä koko vartalo kasvoista varpaisiin sivellään hoitokäyttöön tarkoitetulla, lämpimällä suklaalla. Kaakaohan hoitaa paitsi sielua myös ihoa. Onnellinen asiakas kääritään lämpimiin pyyhkeisiin, ja naamion ja sen tuoksun annetaan vaikuttaa parisenkymmentä minuuttia. Onnellinen hymy lienee sulattanut hoitajan sydämen, sillä sain vielä kymmenen ylimääräistä minuuttia.
Olisitpa mies tai nainen, nuori tai vanha, suosittelen tutustumaan vaikkapa kylpylöiden ja kauneushoitoloiden yhä laajeneviin valikoimiin. Joka lompakolle löytyy jotain, ja lahjakortti kauneushoitolaan on erinomainen lahja synttärisankarille tai ihan muuten vain jollekulle, joka sinulle on tärkeä.
Jokainen meistä ansaitsee irtiottoja arjesta, stressittömiä hetkiä, jolloin kehon hyvinvointi menee kaiken edelle.