LUKIJAN AARREARKUSTA 8

Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

Hyvät lukijamme

Joulu lienee tänä vuonna monelle melkoisen erilainen. Mutta kirja, se varmasti kuuluu myös koronajouluun! Saamme jälleen iloita uusista suosituksista, kiitos vakituisten ja uusien suosittelijoiden! Toivotamme hyvää joulua, rakkaiden kohtaamista läsnä tai virtuaalisesti, lämpöisiä talven valoja, makuja ja tuoksuja ja tietenkin kirjojen aina ilahduttavaa seuraa!

Jatkoa odotetaan! Kertoisitteko meille kirjasta, joka on viime aikoina jäänyt erityisesti mieleenne? Koskettava lukukokemus, merkityksellinen tietokirja, erityisen viisas tai viihdyttävä romaani, säväyttävä elämäkerta… Kirjallisuuden lajilla ei ole väliä, tärkein on oma elämyksellinen lukukokemuksenne! Pyydämme tiiviin ja persoonallisen, lauseen-parin pituisen selityksen suosituksenne tueksi. Ja korostakaamme itsestäänselvien klassikoiden sijaan harvinaisempia helmiä!

Odotamme suosituksianne joko sähköpostitse osoitteeseen:
palaute@kajastuslehti.fi
tai vaikka postikortilla osoitteeseen:
Kajastus, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki

Lukuilo on jaettu ilo, olkaa hyvät!

Tapio Lehtinen ja Ari Pusa: Yksin seitsemällä merellä
Kiehtova tarina intohimoisesta purjehtijasta ja purjehtijasuvusta. Tapio toteuttaa unelmansa purjehtia yksin 60-luvun tekniikalla ja navigointivälineillä maapallon ympäri yhden pysähdyksen taktiikalla, kaikki eväät lähdössä mukana tankkaamatta matkan varrella. Pääosassa Suomessa suunniteltu ja alunperin rakennettu 36 jalkainen Swan-vene Pietarsaaresta, jonka historia jää kirjassa valitettavasti tarkemmin avaamatta. Lukija olisi mielellään saanut tietää veneen historiasta, rikkaamisesta ja jälleenrakennuksesta hieman yksityiskohtaisemman kuvauksen. Yksin seitsemällä merellä on upea tarina yhdestä veneestä uhkarohkeassa kisassa, jonka 18 venekuntaa aloittaa ja josta vain viisi selviytyi lopulta maaliin saakka.
– Heikki Koski

Ranya ElRamly: Auringon asema
Tämä romaani on pieni helmi vuosien takaa. Kirja koskettaa toisaalta värikylläisyydellään ja runollisuudellaan, toisaalta yksinkertaisuudellaan. Siinä pieni tyttö, sittemmin nuori nainen yrittää löytää paikkansa kahden kulttuurin, kahden maailman välissä. Pitäisikö appelsiini kuoria järkevästi viillellen vai niin, että kuoresta saa hetkeksi spiraalikorun ranteeseensa?
– Heli Tikkanen

Jan Guillou: Sillanrakentajat
Nerokas romaanisarjan aloitus arvostetulta ja kritisoidulta, erittäin tuotteliaalta ruotsalaiskirjailijalta. Hänen uransa on sisältänyt palkittuja teoksia ja vankeusrangaistuksen vakoilusta Neuvostoliiton hyväksi. Sillanrakentajat ja sitä seuranneet teokset kertovat norjalaisen veljessarjan elämästä 30-luvulta alkaen. Eurooppa muuttui ja niin muuttuivat köyhistä oloista kotoisin olleet lahjakkaat veljeksetkin: Osa innostui fasismista, osa vastusti sitä. Kaikki kuitenkin onnistuivat menemään elämässään eteenpäin ja vaurastumaan. Vähitellen he löysivät yhteisen elämän Tukholman kultahammasrannikolta mielipide-eroistaan huolimatta. Kirja(-sarja) sisältää erinomaista ajankuvausta erityisesti 40-luvulta.
– Rauno Järvenpää

Anni Kytömäki: Margarita
Margarita on raakun, eli jokihelmisimpukan latinankielinen nimi. Huikean kaunis ja monikerroksinen romaani sodanjälkeisestä Suomesta, luonnonsuojelun alkuaskeleista, erään tappavan taudin nujertamisesta ja ihmissielun syvistä haavoista. Helmiä on suojeltava joessa ja metsässä, kohdussa ja yhteiskunnassa…
– Irmeli

Minna Lindgren: Aina on toivoa
Teille, joilla on kouluikäisiä tai kohta koulunsa aloittavia lapsia – tai jos olette jo itse vanhuksia, teille suosittelen tätä romaania. Se on jo nyt tosielämää. Paikoitellen se tuntuu melkein hömpältä, mutta vain siksi, että tämä kaikki on menossa niin uskomattomaan suuntaan! Nautin aina Lindgrenin säkenöivästä sanankäytöstä! Ja hänen viisaista vanhuksistaan!
– Eikka

Quentin Patrick: Kolme pelkoa
Nyt korona-aikana hakeudun mieluiten tuttujen viihderomaanien pariin. Kolme pelkoa on vauhdikas ja yllätyksellinen dekkariklassikko 1940-luvulta. Rauhallisessa huvilayhteisössä alkaa kuohua, kun kaksi kuuluisaa näyttelijätärtä ottaa mittaa toisistaan teekutsuilla. Henkien taistelu keskeytyy, kun nuori teatterikoululainen tipahtaa tuoliltaan myrkytyksen uhrina. Ja ihme on, jos arvaatte murhaajan oikein.
– Anne Huttunen

Virpi Hämeen-Anttila: Kuka kuolleista palaa
Helsinki sata vuotta sitten. Juonen lisäksi minua kiehtoo kovasti, millainen Stadi oli ennen, ihmiset ja maisemat. Täytyy kaivaa kartta esiin ja tutkia, miten se olikaan, Fredriksberg onkin nykyään Pasila jne…. ”kiltti” salapoliisiromaani Agathan henkeen.
– Ritva Hanski

Raymond Chandler: Syvä uni
Joulun välipäivinä sopii lukea uudelleen tai tutustua yhteen elämää suuremmista dekkareista. Chandlerin esikoisteos Syvä uni ilmestyi v. 1939. Yksi kovaksi keitetyn dekkarin isistä kuvasi varhaisessa runossa maailman ruusutarhaksi; ruusujen juuret ovat syvällä helvetissä, niiden kukat kohoavat taivaaseen ja niiden piikit ovat pitkiä ja kuolettavia. Syvä uni sisältää tuon kaiken. Yhteinen tekijä on Raymond Chandler.
– Kirjatoukka

Betty Mahmoody ja William Hoffer: Lastani ette saa
Jännittävä tosielämän selviytymistarina 1980-luvun Iranista. Amerikkalainen Betty ja hänen 5-vuotias tyttärensä lähtevät Teheraniin tutustumaan tytön isänpuoleisiin iranilaisiin sukulaisiin. Tarkoitus on viipyä siellä vain kaksi viikkoa. Mutta mitä tehdä, kun aviomies ilmoittaakin, että nyt me sitten jäädäänkin tänne ja laki on kokonaan hänen puolellaan?
– Satu Linna

Charles Dickens: Saiturin joulu
Koskettava kuvaus siitä, kuinka saita ja ilkeä mies kokee joulun sanoman ja muuttuu sen vaikutuksesta aivan eri ihmiseksi. Kirja muistuttaa minua siitä, kuinka joulun sanoma ja kääntyminen Jumalan puoleen voi todella muuttaa sydämeni ja saada minusta paremman ihmisen, eikä koskaan ole liian myöhäistä muuttua.
– Leevi

Heidi Köngäs: Mirjami
Suosittelen tätä romaania luettavaksi seuraavista syistä: Se panee miettimään elämää toisen maailmansodan aikana ja tuntuu kuin itse olisi elänyt sitä aikaa kirjaa lukiessa. Kirja avaa silmät sille, etteivät asiat olekaan niin itsestäänselviä kuin mitä voisi luulla. Vähästäkin iloittiin, mutta paljon oli surua. Romaanissa lähestytään elämää sota-aikana sellaisella konkreettisella tavalla, mitä koulujen vuosilukuja, politiikkaa ja vieraita termejä täynnä olevat historian oppikirjat eivät todellakaan ole milloinkaan tuoneet turhine nippelitietoineen.
– Tarja Jaakola

Thomas Block: Lukittu lentorata
Tämä on seikkailutarina uudenlaisesta lentokonekaappauksesta. Kaikki näyttää sujuvan normaalisti, kun huippunopea matkustajakone lähtee liikkeelle. Mutta nousu ei pysähdykään oikeaan korkeuteen. Lopulta kone päätyy maata kiertävälle radalle, avaruuteen! Kukaan ei tajua, miten outo tekninen häiriö on voinut tapahtua. Kuka on sen aiheuttaja, ja mikä vielä tärkeämpää, saadaanko matkustajat turvallisesti takaisin maahan ja jos saadaan niin millä keinoin?
– Satu Linna

Teuvo Ruponen: Neljä vuosikymmentä partiota Helsingin sokeainkoulussa
Tietokirja avaa näköaloja paitsi vähän tunnettuun sokeainkoulun partiotoimintaan, myös suomalaisen näkövammaistyön ja partioliikkeen historiaan. Helsingin sokeainkoulun kahden lippukunnan toiminnasta piirtyy melko kattava kokonaiskuva, jota mukana olleiden muistelut sopivasti värittävät. Kirja on saatavana äänitteenä Celiasta ja painettuja kirjoja on vielä saatavissa tekijältä.
– Teuvo Ruponen

Stephen King: Tukikohta
Tällaisena erikoisena aikana minuun vaikutti kyseinen teos, joka kertoo kuvitteellisesta elämästä sen jälkeen, kun vaarallinen geenimuunneltu virus oli karannut vahingossa Yhdysvaltain hallituksen laboratoriosta surmaten lähes kaikki ihmiset. Romaani kertoo henkiinjääneiden ponnisteluista kokoontua yhteen ja rakentaa uusi yhteiskunta. Kauhulle tyypilliseen tapaan on yliluonnollisia asioita ja hyvän ja pahan taistelua. Kingillä on hieno kerrontatyyli ja romaanin henkilögalleriakin on laaja, toki sitä voi 1344-sivuiselta romaanilta odottaakin. Ehkä tuon luettua huomaa, että on täällä asiat sittenkin vielä aika hyvin.
– Leevi

Camilla Läckberg: Mantelintuoksua lumimyrskyssä
Tämä kirja sopii jouluun valmistautumiseen. Toivottavasti kenenkään joulunaluspäivälliset tai jouluiset sukutapaamiset eivät ole yhtä dramaattisia. Mutta kirja kertoo hyvin siitä, miten suvussa voi olla yllättävän paljon tunteita, jotka kuohuvat yli. Lisäksi kirja on hyvä taidonnäyte siitä, mikä minulta ei ikinä onnistuisi, että 107-sivuisessa kirjassa pystytään kirjoittamaan pidemmillekin dekkareille tyypillisiä konflikteja ja tapahtumia.
– Leevi

Camilla Läckberg: Hopeasiivet
Männeinä viikkoina olen kuulostellut ruotsalaisen kirjailijan psykoanalyyttisiä dekkaritarinoita. Minun tärykalvoni ovat rekisteröineet, että koko sarja kuvailee pienellä ruotsalaispaikkakunnalla vallitsevaa, raa’an kovaa ihmissuhdepelipuuhaa, jossa tapetaan, rakastellaan, huijataan ja tehdään monipolvisia koukeroita ihan uskottavalla tavalla. Pidän Läckbergin kielellisestä kertomarakenteesta. Joskus oli vaikeuksia ryhtyä yönseutuna nukkumaan, tarinan kertomus piti henkistä vireyttäni railakkaasti yllä. Erinomainen kirjasarja, palvelee erinomaisella intensiteetillä minun syntistä sieluparan identiteettirakennelmaa.
– Vike

Paula Nivukoski: Mainingin varjo
Historiallinen romaani pohjalaispapin tyttärestä, joka karkaa nuoren kalastajan kanssa kaukaiselle saarelle.
– Veksi

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa
Esikoisromaani Lapin jälleenrakentamisesta Ja vankileireistä.
– Veksi