ONNEKSI ÄÄNENI KESTÄÄ!

Teksti: Ali Kinnunen

Kun Sokeiden kuunnelmaraati tuli Näkövammaisten Kulttuuripalvelun hoitoon, päätettiin Vuoden kuunnelman lisäksi valita myös Vuoden ääninäyttelijä.
Ensimmäiseksi Vuoden ääninäyttelijäksi valittiin kaikkien tuntema ihana Minttu Mustakallio. Raati perusteli valintaansa näin: ”Sädehtivän komediennen ääni on helposti tunnistettava ja puheilmaisu selkeää, vivahteikasta ja eloisaa. Ilmeet ja eleet kuuluvat hänen äänessään. Vuoden ääninäyttelijän valinnassa kaikki äänityö, myös televisiossa ja elokuvissa, on otettu huomioon. Roolihenkilön koko persoonan esille tuominen pelkästään puheilmaisun keinoin on mitä vaativinta näyttelijän työtä. Sille raati haluaa antaa tunnustusta ja korostaa sen merkitystä draamatyöskentelyn koko kirjossa.”
Minttu on valinnasta ”kauhean iloinen” ja perustelut tuntuvat hänestä suorastaan ylenpalttisilta – mutta toisaalta ketään tuskin kehutaan liikaa.
Minttu sai kunniakirjansa kotoisanlämpimässä tilaisuudessa, jossa palkittiin myös perinteiseen tapaan Vuoden kuunnelma. Minttu on kaikissa haastatteluissaan korostanut, että hän todella arvostaa saamaansa tunnustusta, koska näkövammaiset ovat kuunnelmien ja kuuntelemisen asiantuntijoita, kuunnelmien suurkuluttajia.
Heidän ehkä paras edustajansa on Sokeain kuunnelmaraadin puheenjohtaja, syntymäsokea pastori Mikko Ojanen, joka pystyy puhumaan kuunnelmista vaikka päivän, todennäköisesti hän on kuunnellut kuunnelmia enemmän kuin kukaan. Mikko jakoi puheenjohtajan ominaisuudessa kaikki tunnustukset asianmukaisin menoin.
Minttu valmistui teatterikorkeakoulusta vuonna 2000 taiteen maisteriksi. Hän on saanut näytellä teatterissa, televisiossa, elokuvissa ja kuunnelmissa. Kaikki me muistamme hänet esimerkiksi Varastosta, Risto Räppääjistä, Viikossa aikuiseksi ja ennen kaikkea suositusta Klikkaa mua -sarjasta, josta hän sai parhaan tv-esiintyjän Kultaisen Venlan. Mintulla on kokemusta myös näyttämöltä, hän on työskennellyt näyttelijänä muun muassa Suomen kansallisteatterissa ja Ryhmäteatterissa.
Minttu on syntynyt Ylivieskassa 1973. Hänen äitinsä oli Minttu Mustakallio. Hän on naimisissa näyttelijä Tuomas Rinta-Panttilan kanssa ja asuu pääkaupunkiseudulla.
Vuoden ääninäyttelijä -tunnustus tuli Iiris ja viettelykset kuunnelmasta. Ylen Marja Vehkasen tekemässä haastattelussa paljastui, että ääninäyttelemistä ei Mintun teatterikouluaikana juuri opetettu, käytiin kerran studiossa, jossa oppilaat saivat harjoitella duppaamista.
Kuunnelmia tehdessä voi olla ihan oma itsensä, ei tarvita edes meikkiä eikä roolivaatteita, oma mukava asu riittää. Ei kuunnelmien tekeminen silti helpompaa ole kuin muukaan näytteleminen, erilaista vain.
Minttu haluaa katsekontaktin kanssanäyttelijöihin ja myös ohjaajaan. Ylen uusissa studioissa ohjaajaa ei näe, mikä tuntuu Mintusta vähän oudolta ja katsekontaktin puute vaikuttaa hänen mielestään myös lopputulokseen. Ehkä katsekontakti muihin näyttelijöihin jopa korostuu tämän takia.
Moni ei tiedä, että kuunnelman tekijät eivät suinkaan opettele vuorosanoja ulkoa vaan lukevat ne paperista. Siitä taas seuraa monenlaista pientä hankaluutta, kun pitäisi seurata toisia katseella ja lukea samalla vuorosanoja.
– Tekstin pitää toki olla tuttu ja jotkut varmaan ehtivät oppia sen ulkoakin, mutta esimerkiksi Iiriksessä tekstiä oli niin paljon ja työtahti niin kova, että tekstin ulkoa opettelemiseen olisi mennyt varmaan monta kuukautta, Minttu sanoi Vehkaselle.
Mintun mielestä teksti on kaiken lähtökohta ja hän sanoo arvostavansa käsikirjoittajia korkealle, vaikka heitä ei Suomessa välttämättä osatakaan pitää kovin suuressa arvossa, vaan huolellisesti mietittyjä repliikkejä pyritään muuttelemaan.
– Tekstien täytyy olla hyviä, että niitä jaksaa kuunnella. Tässä Iiris ja viettelykset -kuunnelmassa oli ihana teksti. Se oli hauska ja hyvin kirjoitettu. Sen tietää siitä että kun on studiossa, ei haluaisi muuttaa mitään vaan ne hahmot nousevat sieltä sellaisena kun on ajatellutkin ja on yhtä mieltä tapahtumista.
Monilla näyttelijöillä on ongelmia äänen kanssa. Minttu on niitä onnellisia, joilla ääni kestää ihan luonnostaan. Hän muistaa opetukset, miten äänihuulia pitää rentouttaa ja miten ääntä avata. Ehkä kaikkein tärkeintä on pitää itsensä kunnossa. Kun kroppa pelaa, myös ääni pelaa. Eli kun syö hyvin, nukkuu hyvin ja muistaa urheilla, ääni kestää ja myös kantaa.