KALKKIKIVIKONKREETIO

Teksti: Pasi Ahponen

Noin 4,6 miljardia vuotta sitten kivinen planeetta voihkii. Tulivuoren syvissä kraatereissa mustanpuhuva magma velloo kovassa kuumuudessa. Tulisia kiviä, myrkyllisiä tuhkapilviä ja kaasuja suihkuaa kraatterin kidasta korkealle avaruuteen. Maan pinnalle purkautuneesta laavasta vapautuu vetyä ja happea, jotka muiden kaasujen kanssa muodostavat vesihöyryä synnyttäen alkuilmakehän (oma visio).

Olin tosi onnekas saadessani itselleni avustajan ja auton käyttööni koko kesäksi 2017, aivan lumien tuloon saakka. Tämän seurauksena minulle avautui aivan uusi maailma sen tutkimattomine ihmeineen. Pidin välttämättömänä saada oikein kunnolla kuvata Konesniemen reittiä, sillä arvasin sen sisältävän minulle tosi mielenkiintoisia asioita. Konesniemi on osa Koppelon kylää. Se on niemi, joka päättyy Inarijärveen, Ukonjärveen ja Ivalojokeen. Koko Konesniemi on yhtä korkeaa vaaraa, Konesvaaraa. Elokuussa löydettiin uusi metsäautotie, joka oli tehty muutamia vuosia sitten Konesvaaraan.

Jo heti ensi hetkistä lähtien oli ilmassa jännitystä, olinhan jo aloittanut punatorvijäkälien kuvaamisen. Niitä löytyikin useista paikoista. Ajeltiin hiljaisella vauhdilla vaaraa ylös ja alas, useita kertoja, sillä mitä ylemmäs päästiin, sitä upeampia kiviä löytyi! Sitten neljännellä kerralla alas tullessa huomasin punaisen kiven, jossa oli keskellä kummallinen säteiden muodostama erillinen ympyrä. Kuvasin kiveä joka puolelta ja eri kulmista. Mikä tämä oikein on?

Kiven salaisuus piti selvittää ja käännyikin sitten Juha Karhun puoleen Helsingin Yliopiston Geologian laitokselta. Hän kertoi, että kysymyksessä on kalkkivikonkreetio granaatti-gneississä. Se on syntynyt 1900 miljoonaa vuotta sitten kymmenien kilometrien syvyydessä suurien kivimassojen ympäröimänä ja paineessa. Myöhemmin maa-aines on kulunut pois ja lopulta maansiirtokone on pukannut kiven tien sivuun! Uskomatonta. Se kivi ei ollutkaan yksin, löysin vielä pari, kolme konkreetiota samalta alueelta. Eikä siinä vielä kaikki. Juha Karhu kertoi, että Saariselän-Inarin alueen peruskallio on maailman vanhinta noin 1,9 miljardia vuotta vanhaa granuliittia. Vanhempaa kuin Alpit.

Aivan kuin bonuksena kaikelle kokemalleni tuli marraskuun kuudestoista päivä taivaalta meteoriitti, jonka osia putosi kotini lähelle. Kuului kova vihellys kuin kranaatista ja iso pamaus. Samanaikaisesti riistakamerani oli kuvannut voimakkaan valonvälähdyksen ja mennyt sekaisin meteoriitin magneettikentästä.