TAISTELUA, OPASTUSTA JA RYÖSTÄMISTÄ

PISTEITÄ

Teksti: Jouko Lehtonen

Pakeneva nunna tuli uskonpuhdistajan vaimoksi. Oli pääsiäisyö 1523. Saksalaisessa Marienthronin luostarissa nunnat valaisivat iltarukousta kynttilöin. Kun muu väki meni nukkumaan, kymmenkunta mustiin kaapuihin ja huntuihin pukeutunutta nunnaa juoksi pihan yli ja nousi muurien ulkopuolella odottaviin vaunuihin. Yksi heistä oli 24-vuotias aatelisneito Katharina von Bora. Skandaalipaosta kului lähes kaksi vuotta. Katharina oli ainoa, joka ei ollut löytänyt miestä. Nunna oli sitkeä, hän halusi kunnon miehen. Luther tunsi tapauksen. Hän suositteli erästä pappia. Myös toinen teologi suositteli samaa pappia. Katharina sanoi tiukasti, ettei huolinut mokomaa pappia, mutta oli valmis ottamaan jomman kumman tunnetuista teologeista. Luther tarttui syöttiin. Häät vietettiin 1925.
Avioliitosta tuli kahden vahvan onnellinen liitto. He menettivät 13-vuotiaan Magdalena tyttärensä. Ja kun Luther kuoli 1546. Katharina eli Käthe oli surun murtama. Hän joutui taloudelliseenkin ahdinkoon. Kun hän pakeni ruttoepidemiaa, hän putosi 1552 vankkureilta ja makasi pitkän aikaa kylmässä ojavedessä. Kolme kuukautta myöhemmin hän kuoli joulukuun 20. päivänä 53-vuotiaana.
Tämän artikkelin tiedot on poimittu Kotiliedestä no 21. Pisteposti-lehtikin haluaa muistaa osaltaan uskonpuhdistuksen perintöä.
Monissa kirjastoissa on lukukoira lähinnä lapsia varten. Koira on koulutettu uskollinen kuuntelija. Jo lähes 60 kirjastoa on tilannut koiran. Tällöin otetaan huomioon mahdolliset allergia-, astma ja ihon sairaudet. Koira ei huomauttele lasta lukuvirheistä eikä hauku hitaasta lukunopeudesta. Asiasta kertoo Kirjastolehti no 4.
Kun Suomi joutui luovuttamaan Karjalan talvisodan päätteeksi, sinne jäi taidemuseoita ja kokonaisia kartanoita taideaarteineen. Kukaan ei tiedä arvoesineiden sijaintia. Lahden museon tutkimuspäällikkö Hannu Takala on tutkinut aihetta ja julkaissut viime keväänä SKS:n kustaman teoksen Puna-armeijan sotasaalis – Karjalan kulttuuriomaisuuden ryöstö 1939-1941.
Rajan taakse jäi Ilja Repinin, Akseli Gallen-Kallelan ja Albert Edelfeltin töitä. Sotasaalista on ainakin Viipurissa Pietarissa, osa varastettiin teille tietymättömille. Kansainväliset sopimukset edellyttävät sotasaaliin palauttamista ja kulttuuriperinnön suojelua. Antiikki ja taide no 4.