SUOMI 100 -ROSKAKÄVELY

Teksti: Tuula-Maria Ahonen
Haluatko Sinäkin oman hyvän mielen Suomi 100 -roskakävelyn? Ympäristö ja luonto kiittävät!

Kajastuksen lukijoille jo entuudestaan tuttu Roska päivässä -liike on mukana Suomi 100 -ohjelmassa. Teemme yhteisiä Roskakävelyjä, joita kuka tahansa voi ehdottaa kavereilleen. Presidentti Sauli Niinistö kannustaa näihin kävelyihin rohkaisevalla tervehdyksellään.
Tähän saakka me monet Roskaliikkeen jäsenet olemme aika paljolti keränneet roskia yksin, omien normaalireittiemme varrelta.
Nyt kunnioitamme 100-vuotiasta Suomea kutsumalla ainakin yhden kaverin mukaan tai ehdottamalla työpaikalle tai harrastuspiirille vaikka lyhyttäkin yhteistä Roskakävelyä vaikka kokoustauolla.
Pidimme eräänä sunnuntaina ensimmäisen Suomi 100 -roskakävelyn Helsingin Pohjois-Haagassa, Roskaliikkeen synnyin- ja kotiseudulla.
Ilmoitin tästä paikallisella facebook-sivulla. Harmaana helmikuun päivänä paikalle tuli viisi ihmistä.
Itsellä ensimmäinen tunne oli pettymys: näinkö vähän, eikö nyt pitäisi olla suurempi tapahtuma? Suuret massatapahtumat ovat kuin huomaamatta nostaneet rimaa turhan korkealle.
Hetken kuluttua huomasin, että pieni porukka on kodikkaampi kuin suuri. Roskakävelyjen idea on, että kävellessä samalla jutellaan, ja kerätään yhdessä vastaantulevia roskia. Ei siis raatamalla raadeta, vaan tuotetaan siistimpää ympäristöä mukavan leppoisasti. Välillä poiketaan yhdessä kahville johonkin mukavaan paikkaan.

Iloinen kävelevä vastalause roskaamiselle !

Useamman ihmisen Roskakävely on myös viesti muille ihmisille. Jos vastaantuleva mahdollinen roskaaja näkee yksinäisen kerääjän, eikä hän tunne Roskaliikettä, yksinäinen kerääjä on mukava leimata mielessä ”omituiseksi”.
Nykyisinhän vielä on ”normaalia” heittää roska luontoon, siinä missä joidenkin mielestä yhä on ”omituista” pitää huolta yhteisestä ympäristöstämme ja luonnosta.
Suomi 100 -roskakävelyt korjaavat omalla esimerkillään tätä väärinkäsitystä. Iloisen kepeästi tai vaikka syvällisesti juttelevat ihmiset opettavat, että samalla kun ulkoilee, voi myös kerätä roskia.
Ainoa vaihtoehto ei ole painella yksinään kuulokkeet korvilla, omaan maailmaansa uponneena, roskia heittäen ja roskien ohi välinpitämättömänä!
Tämä ajassamme liian usein toistuva näky edustaa vanhanaikaista kestämättömän kehityksen kulttuuria. Roskat kulkeutuvat kaukaakin meriin.
”Jäämeri on kohta kuin kaatopaikka”, kertoo HS. Samaa uutista on tullut muistakin meristä. Merten eläinten vatsat täyttyvät roskasta ja vaarallisesta mikromuovista.
On kertakaikkisen vanhanaikaista elää ”Minulle kaikki heti, Minun välitön mielihyväni on tärkeintä, muusta viis”- hengessä enää nykytiedon valossa!
Unohtakaamme siis pelko ja väärä arkuus. Mitä useampi osoittaa konkreettista välittämistä näkymättömien puheiden sijaan, sen toiveikkaampaa ilmapiiriä luomme.
Presidentti Niinistö kannustaa meitä, ja Äiti Luonto toivoo hartaasti vapautumista roskien jättitaakasta!

Tuula-Maria Ahonen
www.roskapaivassa.net

TASAVALLAN PRESIDENTIN TERVEHDYS

Suomi saa viettää kuluvana vuonna itsenäisyyden satavuotisjuhlia. Eri tapahtumissa pitkin vuotta nousevat esille Suomen vahvuudet. Yksi ehdoton valtti meillä on jatkuvasti ympärillämme, suomalainen luonto.
Metsät, meret, järvet ja kaikki hienot luontokohteemme tulevat ensimmäisenä mieleen. Mutta unohtaa ei sovi myöskään lähiympäristöämme. Kotikulmia ja niitä paikkoja, joissa eniten aikaa arjessa vietämme. Luontomme ei pysy kuitenkaan itsestään puhtaana ja vetoavana. Toki sotkua syntyy välillä vahingossa. Mutta on myös piittaamattomuutta luontoamme kohtaan, se tekee kyllä surulliseksi. Siksi on hienoa, että Roska päivässä -liike vie luonnosta huolehtivaa asennetta eteenpäin ja vielä tekojen kautta.
Ilmastonmuutokseen tai luontoon liittyvät teot eivät kosketa vain poliitikkoja tai suuria linjauksia. Meistä jokainen voi toimia. Esimerkiksi itse tein viime vuonna henkilökohtaisen ilmastolupauksen, koska ajattelen niin, että pienistäkin teoista voidaan saada paljon aikaan.
Samaa ajatusta on Roska päivässä -liikkeen toiminnassa. Se ei ole vain ympäristötyötä, vaan myös vapaaehtoista ja yhteistä toimintaa. Tänään vielä liikunnallisessa ja yhteisöllisessä Roskakävelyn-muodossa. Toivon, että työ tarjoaa kaikille teille vapaaehtoisille osallistujille myös hyvää mieltä. Tunteen, että tänään minä olen tehnyt osani. Siitä saa, ja pitääkin, tulla onnellinen tunne itselle.
Toivotan kaikille Roskakävelyyn osallistujille mukavaa yhteistä tapahtumaa sekä aktiivisia ympäristötekoja myös tulevaisuudessa!

Sauli Niinistö Tasavallan presidentti