HARRASTUKSEN MUISTOLAATTABONGAUS

Teksti: Pasi Päivinen

Liikunnan ilon ja kaupunkihistorian voi yhdistää mielenkiintoisella tavalla – bongaamalla muistolaattoja. Suomen kaupungeissa on yllättävän paljon muistolaattoja, joita monet paikkakuntalaisetkaan eivät tiedä. Jokaista kulkijaa ei tarvitse kiinnostaa, kuka merkkihenkilö on joskus asunut samalla kotikadulla ja ehkä vieraillut samassa kantabaarissa usein vuosikymmeniä aikaisemmin, mistä syystä monet eivät kiinnitä huomiota muistolaattoihin. Minua se kuitenkin kiinnostaa, joten muistolaattabongauksesta on tullut yksi harrastuksistani.
Ensimmäisen kerran tutustuin muistolaattoihin synnyinkaupungissani Joensuussa koulumatkallani ja jäin muistolaattakoukkuun. Joensuulaiset Väisälän tiedemiesveljekset asuivat Papinkadulla sijaitsevassa puutalossa vuosina 1904–1919, jolloin he opiskelivat Joensuun lyseossa, joka on ollut myös minun opinahjoni. Vuonna 1976 lyseon oppilaiden yhdistys kiinnitti Väisälöitten entisen kotitalon, Papinkatu 13, seinään muistolaatan, jossa komeilevat veljesten kasvokuvat. Pronssireliefin on suunnitellut kuvanveistäjä Veikko Jalava.

Väisälän tiedemiesveljekset

Väisälän veljessarja on merkittävyydessään poikkeuksellinen. Suomen tunnetuimmat tiedemiesveljekset: Yrjö Väisälä (1891–1971) oli Turun yliopiston fysiikan professori sekä keksijä ja tähtitieteilijä, Vilho Väisälä (1889–1969) oli meteorologian professori sekä erilaisten tieteellisten laitteiden, kuten ilmakehän ilmiöitä mittaavan radioluotaimen kehittelijä ja Kalle Väisälä (1893–1968) työskenteli matematiikan professorina, joka uudisti merkittävästi matematiikan opetusta ja julkaisi runsaasti matematiikkaa käsitteleviä kirjoja. Vilho Väisälä perusti myös nykyisin kansainvälisesti arvostetun teknologiayrityksen Vaisala Oy:n.

Suomen muistolaattapääkaupunki

Helsingissä on enemmän muistolaattoja kuin Kuopiossa, mutta ne ovat Kuopiossa helpommin saavutettavissa ja monet muistolaatat ovat varsin näyttäviä. Kuopio on muistolaattabongarin unelmakohde. Vaikka savolaisilla ei olekaan mahdollisuutta kehuskella Väisälän veljesten kaltaisilla poikkeuksellisilla neroilla, Kuopiosta löytyy sentään kiinnostavia muistolaattoja. Myös Turku on muistolaattabongarille kiinnostava kohde, ja olenkin Turun yliopistossa opiskellessani ja myöhemmin siellä luennoitsijana toimiessani vapaa-ajallani käynyt bongaamassa Turun muistolaatat.
Kuopio on hyödyntänyt muistolaattaperinnettään luomalla web-muistolaattapelin. Kaupungin historiaan tutustuminen leikkimielisen tietokilpailun ja netistä ladattavan kartan avulla muodostetun muistolaattapelin pelaaminen on mielenkiintoisempaa kuin hittituotteeksi nousseen Pokémon Go -mobiilipelin pelaaminen.
Kuopio ei ole rajannut muistolaatan arvoiseksi vain syntyperäisiä kuopiolaisia tai savolaisia, vaan osoittanut arvostusta asettamalla muistolaattoja myös joskus kaupungissa asuneille. Tunnetuin Kuopiossa lyhytaikaisesti vaikuttaneista muistolaatan ansainneista merkkihenkilöistä on J. W. Snellman. Keltainen kivitalo osoitteessa Snellmaninkatu 19 oli J.W. Snellmanin kotina vuosina 1845-1849. Rakennuksen seinässä olevaa muistolaattaa ei voi olla huomaamatta, sillä onhan rakennus nykyisin myös Snellman-museo.
Kuopiossa on nykyisin yli 70 muistolaattaa, joista näyttävin on vanhan kasarmialueen esikuntarakennuksen seinässä oleva jääkärikenraalimajuri Einar Vihman (1893–1944) laatta. Kenraalimajuri Vihma oli Mannerheim-ristillä palkittu kenraalimajuri, jolla oli suuri rooli Tali–Ihantalan puolustustaistelussa jatkosodassa. Taistelun jälkeen kranaatti-iskussa kuollut Vihma oli ainoa sodassa rintamalla kaatunut kenraalimme.

Muistolaattabongauksen hienous

En ole ainoa, joka on kiinnostunut muistolaattabongauksesta. Nykyisin siitä on tehty huomattavasti helpompaa mm. mobiilisovelluksen avulla. Ilahduttavaa on, että Helsingistä ja Kuopiosta on julkaistu muistolaattakirjat. Pauli Jokisen kirjoittama ja Minervan kustantama muistolaattabongarin opas on mainio apuväline Helsingin muistolaattabongaukseen. Markku Heiskanen on kirjoittanut omakustanteena kiinnostavan teoksen, Snellmanista Ahtisaareen: henkilöt ja tapahtumat Kuopion laattoina. Nämä tietokirjat lukemalla voi kipinä muistolaattabongaukseen hyvinkin leimahtaa ja innostaa hienon kaupunkihistoriaharrastuksen pariin. Muistolaattabongauksen yhteydessä voi myös geokätköillä ja tehdä kaupunkiliikkumisesta entistäkin kiehtovampaa!