KUINKA-KUM-MAA

Teksti: Riikka Hänninen

Huhtikuussa Sokeain kuunnelmaraati valitsi taas parhaan kuunnelman Yleisradion vuoden 2014 kotimaisista ensiesityksistä. Voittaja on neliosainen lastenkuunnelma Kuinka-Kum-Maa on kaikkialla. Sen on Marjatta Kurenniemen romaanista dramatisoinut Melina Voipio. Kuunnelman on ohjannut Anne Rautiainen. Äänisuunnittelusta vastaa Ari Mursula. Keskeisissä rooleissa ovat Ulla Raitio (Pau-tyttö) ja Emilia Sinisalo (prinsessa Lilaloo).
Raati mielistyi tähän valopilkkuun, joka toi hyvää tuulta kuunnelmavuoden melko väkivaltaisiin ja synkkiin teemoihin. Raati kiitteli Yleisradiota siitä, että lastenkuunnelmia vielä tehdään.
Toinen kiitos tuli dramaturgille: Kun Kuinka-Kum-Maa on kaikkialla -kirja ilmestyi vuonna 1954, kustantaja Tammi vaati Kurenniemeä muuttamaan kirjan päähenkilön Paun tytöstä pojaksi, koska ei kuulemma ollut soveliasta, että vaarallisissa seikkailuissa olisi peräti kaksi tyttöä; toisen heistä pitäisi sentään olla poika. Kuunnelman dramaturgi Melina Voipio, joka kertoo tunteneensa Marjatta Kurenniemen, halusi kunnioittaa kirjailijan omaa näkemystä, ja niinpä kuunnelmassa seikkailevat prinsessa Lilaloo ja Pau-tyttö.
Kuunnelmassa Pitkään vuoteessa sairastanut Pau pääsee unen ja valveen rajalla kurkistamaan Kuinka-Kum-Maahan, jossa arkiset asiat vääntyvät kummiksi. Tapetin kukkasista muodostuu paperinohut ja lättänä prinsessa Lilaloo ja seinässä oleva yskänlääketahra muuttuu rosvopäällikkö Krumpukseksi. Yhdessä tytöt seikkailevat Kuinka-Kum-maassa vaaroja täpärästi vältellen.