Repe-ryhmän Tulivuori-hupailu

Teksti: Mira-Maria Kuudanpaiste

Näin tehtiin Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Repe-ryhmän Tulivuori-hupaelma.

Elokuisena maanantai-iltana kaikki vihdoinkin alkoi. Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Repe-ryhmä kokoontui ensitapaamiseensa viettämään iltaa Iirikseen Näkövammaisten Kulttuuripalvelun tiloihin. Kuuntelimme Yleisradion tallenteen Tulivuori-hupailusta ja tutustuimme toisiimme. Suurin osa porukasta oli enemmän tai vähemmän tuttuja keskenään. Repe-ryhmään kuuluvat: ohjaaja Anne Huttunen, säestyksestä ja musiikillisesta ohjauksesta vastaava Sari Karjalainen ja näyttelijöinä Raimo Jääskeläinen, Inkeri Kauppinen, Seppo Luusalo, Tarmo Kulmanen, Marketta Ahonen, Mira-Maria Kuudanpaiste, sekä kertojana Satu Linna.

Saman viikon lauantaina harjoitukset starttasivat käyntiin ja työ alkoi. Hupailupalapeliä rakennettiin aluksi hieman sekalaisessa kohtausjärjestyksessä ihan jo siitäkin syystä, että syysflunssilta eivät ryhmämme jäsenet säästyneet. Luonnollisesti myös toiset kohtaukset vaativat enemmän työtä kuin toiset niiden pituuden sekä vastaan tulleiden ”melodiakriisien” vuoksi.

Kun sitten päästiin vaiheeseen, jossa koko hupailu käytiin läpi kohtausjärjestyksessä, oli mahtavaa huomata miten aluksi ehdittiin käymään hupailu harjoitusten aikana läpi ensin yhden kerran ja sitten harjoituskertojen edetessä kolmeen tai neljään kertaan.

Ryhmän ilmapiiri on todella kannustava. Mokiin ei jäädä rypemään eikä niitä muistella jälkeenpäin kuin ehkä hyväntahtoisesti hihitellen. Esityksissä vastanäyttelijät tukevat toisiaan auttaen, jos joku laulurepliikki meinaa unohtua. Myös Anne-ohjaaja on mahdollisuuksien mukaan kuiskaajana takarivissä.

Saapui sitten marraskuun loppupuolen kenraaliharjoitusesitys, johon kukin näyttelijä sai kutsua pari ystäväänsä. Tämän jälkeen ensi-ilta 1.12. ja seuraava esitys 8.12. Alun perin esityksiä piti olla vain nämä kaksi, mutta kuinkas sitten kävikään! Esitykset vetivät Pengersalin täyteen ja uusia esityksiä piti siis järjestää. Pengerkadun esityksiä tuli lisää; tammikuulle kaksi esitystä ja helmikuulle ystävänpäivän esitys. Lisäksi olimme Turussa 23. tammikuuta sekä Pakilakodilla maanantaina 23. helmikuuta. Keväällä on huhtikuun lopulla ainakin yksi esitys Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten Näkyillään-projektin ohjelmassa sekä Porin kirjastossa 13.4. klo 16.00. Ei tietenkään sovi unohtaa esiintymistä NKL:n järjestöpäivillä Iiriksessä 6. helmikuuta. Aika siis vain näyttää miten ”tulivuorikiipeilyt” jatkuvat.

Joku voisi nyt ajatella, että tällainen saman esityksen uudelleen ja uudelleen esittäminen alkaisi jo tympäistä ja puuduttaa. Voin kuitenkin kertoa, ettei Repe-ryhmässä kyllästymisen merkkejä ole näkyvissä. Innokkaasti olemme lähteneet uusiin esityksiin ja ottaneet haasteita vastaan, joita aina tulee, kun esityksiä on eri paikoissa ja käytännön tilanteet ovat vähän erilaisia. Kahta täysin samanlaista esitystä ei ole, koska puhutaan kuunnelman live-esityksestä. Niin kuin aina keikoilla tulee erilaisia vivahteita ja aina sattuu ja tapahtuu. Koska esityksiä on ollut jo monta ryhmä uskaltaa enemmän ”iloitella” repliiikeissään ja myös esiintymisvarmuus kasvaa.

Voisi siis sanoa, että esitys paranee kuin vanha viini, kuten Anne-ohjaajamme asian ilmaisi eräässä Repe-ryhmän sähköpostilistan viestissään.
Tervetuloa kiipeilemään kanssamme Tulivuorelle tuleviin esityksiin! Toivottaa Näkövammaisten
Kulttuuripalvelun Repe-ryhmä.
Esitykstä voi tilata Näkövammaisten Kultturipalvelusta.