Valittuja

Vuoden 2020 karikatyyppi

on kapellimestari Santtu-Matias Rouvali

Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm

Satu Cozens: Rouvalia eivät raamit pidättele

Vuoden karikatyypiksi 2020 valittiin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Valinnan teki Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit yhdessä viime vuoden karikatyypin, näyttelijä Heikki Kinnusen kanssa. Rouvalista tehdyt karikatyyrit olivat esillä heinäkuussa killan vuosinäyttelyssä Taidekeskus Taarastissa Nastolassa. Rouvali valitsi näyttelyssä hänestä tehdyistä karikatyyreistä itselleen mieluisimman.

Karikatyypiksi valitaan vuosittain positiivinen suomalainen julkisuuden henkilö, joka on sekä persoonana että ulkoiselta olemukseltaan mielenkiintoinen piirrettävä. Vuoden karikatyyppi -nimitys täyttää nyt pyöreitä vuosia, sillä Rouvali on jo kymmenes tittelin saanut. Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet: Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen, Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori ja Heikki Kinnunen.

Rouvali sopii juhlavuoden karikatyypiksi loistavasti. Hän on kansainvälistä uraa luova kapellimestari, jolla on lennokas karaktääri ja karikatyristien kannalta herkulliset piirteet. Ulkonäössä on killan luonnehdinnan mukaan sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia. Rouvali on lumonnut niin nuorison kuin vanhemmankin yleisön, mistä toimii todisteena Tampere Filharmonian vuodesta toiseen loppuunmyydyt konsertit. Rouvali jatkaa suomalaista loistokasta kapellimestariperinnettä ja seuraa Esa-Pekka Salosta Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2021.

Valinta oli Rouvalille yllätys. ”Puun takaa tuli! Mutta oikeastaan minä tykkään nauraa itselleni. On hauska nähdä näitä tauluja ja miten muut näkevät minut. Hyvin on poimittu niitä piirteitä esiin, joita itsekin ajattelin. Kyllähän se tukka on aika kovassa osiossa”, Rouvali toteaa.

Rouvalista Vuoden karikatyyppi -valinta tekee klassiselle musiikille hyvää. ”On kunnia-asia olla ensimmäinen Vuoden karikatyypiksi valittu kapellimestari.”

Killan 11. vuosinäyttely nimeltään Skarpit Taarastissa järjestettiin heinäkuussa 2020 Nastolassa taidekeskus Taarastissa. Näyttely esitteli karikatyyrejä ja pilapiirroksia 15:ltä eri taiteilijalta kahdelta viime vuodelta. Suurin osa näyttelyn taiteilijoista oli laatinut karikatyyrin myös kapellimestari Rouvalista.  Näyttelyn taiteilijat olivat: OlliBull Anikari, Satu Cozens, Markku Haapaniemi, Teppo Järvi, Juha Kalliolahti, Erkki Kangas, Kerberos – Kalevi Laalo, Jorma Lampela, Tero Mäkelä, Pasi Rahikainen, Elina Rajala, Juha Sihto, Heimo Suomalainen, Leena Suomi sekä Miki Wallenius.

Kapellimestari Rouvali valitsi näyttelyssä oman lempikarikatyyrinsä. Se on nokialaisen kuvittajan Satu Cozensin työ Rouvalia eivät raamit pidättele.

Taitelija Satu Cozensin mielestä Rouvalin piirtäminen oli virkistävää, vaikkakin mallin sopusuhtaisten ja tasapainoisten kasvonpiirteiden takia melko haastavaa. ”Jos ilmiselviä venytyksen ja vanutuksen kohteita ei kasvoista helposti löydy, ei karrikoidessa pääse välttämättä suuresti revittelemään ilman, että näköisyys kärsii”, Cozens sanoo.

Rouvalin energiaa pulppuava olemus ja lennokas karaktääri olivat sitten sitäkin suurempi inspiraation lähde piirtäjälle. Siitä syntyi taulun perusidea, jossa karikatyyrihahmo konkreettisesti on hyppäämässä ulos taulunsa kehyksistä.

Rouvali tykästyi taulun lennokkuuteen. ”Kun olen oikeastaan luonteeltanikin aika lennokas, niin tuo kuvastaa kivasti sitä”, Rouvali toteaa.

Elina Rajalan karikatyyri on hienostelevan siro, Rouvalilla on punaiset pitkät hiukset ja kädet hennosti edessä.

Elina Rajalan karikatyyri Rouvalista

INFO:

Santtu-Matias Rouvali

Kapellimestari
Syntynyt 5. marraskuuta 1985 Lahdessa, asuu Ylöjärvellä
Opiskeli Sibelius-Akatemiassa ensin lyömäsoittimia, mutta vaihtoi pääaineensa kapellimestariopintoihin Leif Segerstamin johdolla.
Avoliitossa, perheeseen kuuluu myös poika edellisestä suhteesta.
Harrastaa metsästystä, kalastusta ja saunomista.

Skarpit

Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta on perustettu vuonna 2009.
Toimii Grafian (visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö) alaisuudessa.
Killan päätehtävä on parantaa alan toimintaedellytyksiä, tunnettuutta ja arvostusta ja edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa. Kilta on järjestänyt myös kilpailuja ja koulutusta.

Satu Cozens

Nokialainen kuvittaja, karikatyristi, pilapiirtäjä ja sarjakuvantekijä.
Koulutus: Muotoilija, artenomi AMK (Lahden Muotoiluinstituutti, 1996)
Asiakkaita mm. YLE, Sosiaali- ja terveysministeriö, Opetushallitus, Tampereen kaupunki, Suomen Reumaliitto, Nokian Renkaat

www.kummakko.fi