Apua sähköpyöräkaupoille
Pyöräliitto kokosi vinkit sähköpyörän ostajalle
Pyöräliitto arvioi sähköpyöräilyn suosion kasvavan, kun verovapaa työsuhdepyöräilyetu astuu ensi vuonna voimaan. Toiminnanjohtaja Vellu Taskila kehottaa ostajia ottamaan muutaman tärkeän asian huomioon sähköpyöräkaupoilla.
Moni suomalainen suunnittelee nyt sähköpyörän hankintaa. Ensi vuonna astuu voimaan pyöräilijöiden odottama uusi veroetu, joka tekee työmatkapyöräilystä entistä houkuttelevampaa ja kannattavampaa.
”Työsuhdepolkupyörä on vuodesta 2021 alkaen verovapaa luontoisetu 1200 euroon saakka vuosittain. Tämä verovapauden taso takaa sen, että työntekijä voi valita pyöränsä laajasta sähköavusteisten polkupyörien valikoimasta”, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Vellu Taskila toteaa.
Tämän vuoden poikkeusoloissa pyöräilyn suosio on kasvanut merkittävästi.
Taskilan mukaan käynnissä on ennennäkemätön pyöräilyvuosi.
”Pyöräily on selvästi koettu helppona, terveellisenä ja turvallisena liikkumisen muotona. Siksi ennakoimme, että yhä useampi suomalainen valmistautuu nyt myös pyöräilyn talvikauteen.”
Sähköavusteisella pyörällä voi vähän pidemmänkin työmatkan tehdä nopeasti ja ympäristöystävällisesti sekä kohottaa samalla kuntoaan. Nuorille sähköpyörä on terveellisempi ja käyttökustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi mopoauto.
Pyöräliiton verkkosivuilla listataan vinkkejä, joiden avulla ostaja voi valita juuri itselleen sopivan sähköpyörän. Sopivaa sähköpyörää valitessa pyöräilijän kannattaa listata ne tilanteet ja sesongit, joissa haluaa pyörää käyttää ja tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin. Talven kovettamilla jäisillä poluilla ja hiekkateillä pyöräilijä tarvitsee enemmän lisävarusteita kuin kaupungin kaduilla. Pyöräilijän kannattaa pohtia etukäteen myös sähköpyöränsä lataus- ja säilytysratkaisuja. Kallista sähköpyörää ei välttämättä tee mieli jättää latautumaan kadunvarteen. Myös lämpötilan vaikutukset akun kestävyyteen kannattaa huomioida. Sähkö ei talvipakkasilla kanna yhtä pitkälle kuin lämpimänä päivänä, ja talvella pyörää saattaa joutua lataamaan myös työpäivän aikana.
Vinkit sähköpyöräostoksille
1. Minkälaiseen käyttöön ja maastoon tarvitset pyörää? Taajamakäyttö eroaa merkittävästi retki- ja hiekkatiekäytöstä. Jos pyörällä on tarkoitus ajaa talvella, kiinnitä huomiota, että pyörään saa vaihdettua leveämmät talviajoon soveltuvat renkaat.
2. Varmista kaupassa ensimmäiseksi, että pyörän runkokoko on sopiva. Rungon koko tarkoittaa rungon pystyputken pään ja polkimien kiinnityskohdan välistä etäisyyttä. Sähköpyörän runkokoon sopivuus mitataan samalla tavoin kuin tavallisissa pyörissä. Kaupoille tarvitset tiedot omasta pituudestasi ja jalkasi sisämitan pituudesta.
3. Tarkista, että pyörä on lainmukainen. Pyörässä on oltava lain vaatimat varusteet, kuten toimivat valot. Huomioi, että pyörään kuuluvat valot eivät välttämättä toimi, jos pyörän akku loppuu.
4. Varmista hyvä voimansiirto ja jarrut. On erityisen tärkeää, että voimansiirto ja jarrut ovat laadukkaat, sillä sähköpyörä asettaa niille enemmän vaatimuksia pyörän voimakkaamman tehon ja painon vuoksi.
5. Miten akku ladataan? Moni tarkistaa kaupassa, kuinka helppoa akun irrottaminen on pyörästä. Tämä on tärkeä ominaisuus, mikäli aiot ladata pyörää vain sisätiloissa. Jos akkua ladataan ulkona, olennainen ominaisuus on latausliittimen malli. Tarkista
kaupassa pyörän latausliitin ja kokeile, miten helppoa se on kiinnittää pyörään.
6. Miten akku on sijoitettu? Akun kannattaa olla sijoitettuna mahdollisimman alas pyörän rungossa, jotta pyörän painopiste saadaan alas. Tämä parantaa merkittävästi ajo-ominaisuuksia.
7. Koeaja kärsivällisesti. Ostosta suunnitellessa kannattaa käydä koeajamassa erilaisia sähköpyöriä. Pyörien ajotuntumassa ja tekniikassa on mallista riippuen jonkin verran eroja.
Pyöräliitto ry (Cykelförbundet rf) on kaikkien suomalaisten pyöräilijöiden etujärjestö. Liitto edistää pyöräilyä erityisesti liikennemuotona sekä toimii pyöräilijöiden valtakunnallisena edunvalvojana ja paikallisten pyöräily-yhdistysten yhteistyöelimenä. www.pyoraliitto.fi
———————————————
200 Nolla-mökkiä!
Pohjoismaihin ollaan luomassa kahdensadan Nolla-mökin luontomatkailuverkosto.
Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm
Kuvat suurenevat klikkaamalla.
Suomalaiseksi designklassikoksi syntyneen Nolla-mökin pohjalta kehitetty luontomatkailukonsepti julkistettiin kesällä 2020. The Nolla Company -yhtiön tavoitteena on rakentaa Pohjoismaihin 200 mökin luontomatkailuverkosto vuoteen 2022 mennessä.
Nolla-mökki on alun perin Nesteen kehittämä prototyyppi tulevaisuuden kesämökistä, joka toimii uusiutuvalla energialla. Vierailijoiden tarvitsema sähkö tuotetaan aurinkopaneelien avulla, ja viileinä kesäöinä mökkiä voi lämmittää kokonaan jätteistä ja tähteistä valmistetulla, uusiutuvalla dieselillä. Nolla-mökin on suunnitellut Robin Falck.
Vuoden 2020 kesällä julkistettiin The Nolla Company -yhtiön luoma Nolla-majoituskonsepti. Siihen kuuluu, että tulevaisuudessa matkailijat pääsevät kokemaan Pohjoismaiden ainutlaatuisen luonnon eri puolille syntyvien Nolla-retkeilykohteiden kautta. Yhtiön alkuvaiheen rahoittajaksi lähti suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö Toivo Group Oy.
Ensimmäisen kerran Nolla-mökissä pääsi majoittumaan kesinä 2018 ja 2019 Helsingin edustalla sijaitsevassa Vallisaaressa. Silloin mökissä majoittuivat luontokuvaaja Konsta Punkka, matkabloggaaja Joonas Linkola, valokuvaaja ja muotivaikuttaja Janita Autio sekä somevaikuttajat Sita Salminen ja Joonas Pesonen. Kilpailujen kautta mökissä pääsi majoittumaan myös yleisö.
Vuonna 2020 Nolla-mökkejä majoitukseen voi varata kuka tahansa netin kautta. Kohteita on tällä hetkellä Helsingin edustan Isosaaressa, Espoon Keilaniemessä sekä saaristomeren eteläosassa sijaitsevalla Utön saarella. Uusia Nolla-luontomatkailukohteita avataan jatkuvasti lisää. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Pohjoismaissa on 200 mökin luontomatkailuverkosto.
Myös oman Nolla-mökin voi kuka tahansa ostaa ja tilata netistä. Kalustettu ja varusteltu Nolla toimitetaan asennettuna kohteeseen. Toimitusaika on noin kuusi viikkoa tilauksesta. Hinnat ovat alkaen 31 000 euroa + toimituskulut. Omaa Nollaa voi vuokrata AirBnb -tyyppisesti Nollan nettisivujen kautta.
Nolla-mökit ja luontomatkailukohteet: nollacabins.com