Uutta Suomessa

200 Nolla-mökkiä!

Pohjoismaihin ollaan luomassa kahdensadan Nolla-mökin luontomatkailuverkosto.

Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm
Kuvat suurenevat klikkaamalla.

Suomalaiseksi designklassikoksi syntyneen Nolla-mökin pohjalta kehitetty luontomatkailukonsepti julkistettiin kesällä 2020. The Nolla Company -yhtiön tavoitteena on rakentaa Pohjoismaihin 200 mökin luontomatkailuverkosto vuoteen 2022 mennessä.

Nolla-mökki on alun perin Nesteen kehittämä prototyyppi tulevaisuuden kesämökistä, joka toimii uusiutuvalla energialla. Vierailijoiden tarvitsema sähkö tuotetaan aurinkopaneelien avulla, ja viileinä kesäöinä mökkiä voi lämmittää kokonaan jätteistä ja tähteistä valmistetulla, uusiutuvalla dieselillä. Nolla-mökin on suunnitellut Robin Falck.

Vuoden 2020 kesällä julkistettiin The Nolla Company -yhtiön luoma Nolla-majoituskonsepti. Siihen kuuluu, että tulevaisuudessa matkailijat pääsevät kokemaan Pohjoismaiden ainutlaatuisen luonnon eri puolille syntyvien Nolla-retkeilykohteiden kautta. Yhtiön alkuvaiheen rahoittajaksi lähti suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö Toivo Group Oy.

Ensimmäisen kerran Nolla-mökissä pääsi majoittumaan kesinä 2018 ja 2019 Helsingin edustalla sijaitsevassa Vallisaaressa. Silloin mökissä majoittuivat luontokuvaaja Konsta Punkka, matkabloggaaja Joonas Linkola, valokuvaaja ja muotivaikuttaja Janita Autio sekä somevaikuttajat Sita Salminen ja Joonas Pesonen. Kilpailujen kautta mökissä pääsi majoittumaan myös yleisö.

Vuonna 2020 Nolla-mökkejä majoitukseen voi varata kuka tahansa netin kautta. Kohteita on tällä hetkellä Helsingin edustan Isosaaressa, Espoon Keilaniemessä sekä saaristomeren eteläosassa sijaitsevalla Utön saarella. Uusia Nolla-luontomatkailukohteita avataan jatkuvasti lisää. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Pohjoismaissa on 200 mökin luontomatkailuverkosto.

Myös oman Nolla-mökin voi kuka tahansa ostaa ja tilata netistä. Kalustettu ja varusteltu Nolla toimitetaan asennettuna kohteeseen. Toimitusaika on noin kuusi viikkoa tilauksesta. Hinnat ovat alkaen 31 000 euroa + toimituskulut. Omaa Nollaa voi vuokrata AirBnb -tyyppisesti Nollan nettisivujen kautta.

Nolla-mökit ja luontomatkailukohteet: nollacabins.com