Punainen myrsky voitti Sokeain kuunnelmapalkinnon 2019

Sokeain kuunnelmapalkinnon 2019 voitti Punainen myrsky. Sen on käsikirjoittanut Elina Hirvonen. Vuoden ääninäyttelijä on Jussi Lehtonen.

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Sokeain kuunnelmaraati on palkinnut vuoden 2019 parhaana kotimaisena kuunnelmana Elina Hirvosen käsikirjoittaman ja Soila Valkaman dramatisoiman ja ohjaaman Punainen myrsky -kuunnelman. Sokeain kuunnelmapalkinto myönnettiin nyt 53. kerran. Kuunnelma on syvästi tunteisiin vetoava kuvaus lapsen elämästä Irakissa, diktatuurin varjossa vaiettujen perhesalaisuuksien keskellä. Se on myös tarina toivosta ja yhteisöllisyydestä, pakolaisuudesta ja aikuiseksi kasvamisesta. Loistava äänisuunnittelu vie kuulijan kotisohvalta toreille ja toffeekaduille. Punainen myrsky on tärkeä puheenvuoro pakolaisuudesta käytävässä keskustelussa.

Vuoden ääninäyttelijä 2019 on Jussi Lehtonen

Sokeain kuunnelmaraati valitsi kolmatta kertaa myös vuoden ääninäyttelijän. Valinnan tarkoitus on tuoda esille näyttelijän äänityön suurta merkitystä kuunnelmataiteelle. Punainen myrsky -kuunnelman minä, Jussi Lehtonen, tekee päähenkilön kokemukset todeksi kuulijalle. Lehtosen puheilmaisussa ei ole teatraalisuutta, vaan se välittää tarinan kannalta olennaiset tunteet uskottavasti ja tarkoin vivahtein. Lisätietoja: Sokeain kuunnelmaraadin puheenjohtaja Mikko Ojanen
P. 050 581 7770/ m.ojanen@luukku.com
tai Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n puheenjohtaja Eija-Liisa Markkula
P. 041 439 2209 / el.markkula@gmail.com

Voimalaulajaisten vahvat naiset: Riikka Hänninen ja Liisi Pettersson.

Nyt kaikki mukaan!

Laulun voimalla tästäkin selvitään

Teksti: Marianne Tenhami

Korona-aikana on Facebookin välityksellä järjestetty voimalaulajaisia. Kaikki halukkaat voivat osallistua livelähetyksiin vaikka omalta kotisohvalta. Voimalaulajaiset tuovat iloa ahdistavaan, pelottavaan korona-aikaan. Niitä on järjestetty Facebookin kautta livetapahtumina, joilla kullakin on oma vetäjänsä. Ennen livelähetystä vetäjä laittaa tapahtumaan osallistuville Facebookissa linkin laulujen sanoihin, jolloin ne voi tallentaa tietokoneelleen tai tulostaa itselleen valmiiksi. Sanat näkyvät myös livelähetyksen kommenteissa lähetyksen aikana. Jotkut vetäjät ovat laittaneet mukaan myös sointumerkinnät niin, että halukkaat pääsevät soittamaan laulamisen ohella.

Lue lisää

Avaimia Alastalon saliin

Volter Kilpi viikoilla käsitellään myös Alastalon salia.

Timo Kuoppala

Volter Kilven mainitseminen lisää aina vauhtia kirjallisuuspohdintoihin: – Eikös hän kirjoittanut sen viidenkymmenen sivun piipunvalintakohtauksen. – Minä kyllä yritin aloittaa Alastalon salissa, mutta sadan sivun jälkeen kyllästyin siihen jaaritteluun. Täytys varmaan joskus yrittää uudelleen. – Monethan sitä Kilpeä kehuvat ja leuhkivat lukeneensa paksut opukset moneen kertaan.

Lue lisää

VUODEN PARHAAT LEHTIKUVAT 2019

Vuoden lehtikuva 2019 – Juha Metso. Lehmätilan ja lehmän loppu Haminassa. Nyt Ismo Kiurulla on edessään uusi elämä. Tulevaisuuteen hän katsoo hieman nieleskellen. Töiden etsiminen ei ole tuottanut oikein tulosta.

Koonnut: Pipsa Sinkko-Westerholm

Kuvajournalismi 2019 -kilpailun voittajat julkistettiin 16.3.2020. Vuoden lehtikuvan otti Juha Metso ja vuoden kuvajournalisti -tittelin sai Touko Hujanen. Palkintoja ja kunniamainintoja jaettiin yhteensä kymmenessä sarjassa. Useimmat kuvat ovat julkaistu Helsingin Sanomissa.

Lue lisää

Kurt Wallanderin kotimaisemissa

Teksti: Janne Silas, kuvat: Valeriina Silas

Perheemme oli matkustellut asuntovaunun kanssa ympäri Eurooppaa yhdeksän viikkoa. Ajomatkojen aikana olimme kuunnelleet vaimoni Valeriinan kanssa Henning Mankellin Ystadiin sijoittuvia Kurt Wallander dekkareita. Takapenkillä matkustavia lapsiamme Alinaa ja Arttua eivät dekkarit juuri kiinnostaneet. Heinäkuun puolessa välissä olimme päätyneet Etelä-Ruotsin Skåneen, joten päätimme poiketa Ystadiin katsomaan Wallanderin kotikulmia.

Lue lisää