Kajastus 3 2016

Pääkirjoitus • Eija-Liisa Markkula

Meitä on yhdistysrekisterin mukaan yli 138 000, ja uusia perustetaan 2500:n vuosivauhdilla. Jäseniä näissä on yhteensä noin 15 miljoonaa, joka merkitsee keskimäärin kolmea ry:tä jokaiselle kansalaiselle. Tässä joukossa Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry tulee nyt olleeksi 85 vuotta, syyskuusta 1931 lähtien, joskin silloin nimellä Suomen Sokeain Kirjallisuusyhdistys, kirjoittaa päätoimittaja Eija-Liisa Markkula pääkirjoituksensa aluksi.

Anni Kytömäen kirjailijavierailu • Gyöngyi Pere-Antikainen
Kirjailijavieras Anni Kytömäki on hurmannut kaikki. Hänen esikoisromaaninsa Kultarinta sai nimensä ja
kantavan teemansa kansan vanhoista myyteistä ja sieltä kumpuaa myös kerronnan tyyli ja ajatusmaailma.

Suomen taiteen tarina Ateneumissa • Tuula Paasivirta
Jos olet miettinyt taiteen tilaa, nyt on aika tutustua suomalaisen taiteen juuriin. Ateneumissa on neljä vuotta täydentyvä näyttely taiteen tiestä. Kaikki tunnetuimmat työt ovat esillä, lisäksi on multimediaesityksiä ja monenlaista houkutinta.

Sodankylässä kuvailutulkkaamassa ja Hymyilevä mies kuvailutulkattuna • Tanja Rantalainen
Kultuuripalvelun iskuryhmä kävi Sodankylän elokuvajuhlilla esiintymässä ja kuvailutulkkaamassa Kätilö-elokuvan. Jatkoa seuraa ensi vuonna.

Evakkomorsian kuoronäytelmä • Ari Talja
Karelia-kuoron ja Kamarikuoro Kontrapunktin suurtyö Evakkomorsian on esitetty täysille saleilla. Kuorojen johtaja Arto Joutsimäki on esityksen kaikki kaikessa.

Teepolulla Matti Kalliokorpi • Minja Survonen
Helsingissä on mahdollisuus tutustua kiinalaiseen teekulttuuriin ja kiinalaiseen teehen Teepolulla, jota pitää nuori Matti Kalliokoski intohimosta ja teen hienouksista nauttien.

Pippuridino kuvailulkattuna • Eero Ahre
Pitkän ja monipuolisen uran lastenteatterissa tehnyt ystävämme Eero Ahre tuo nyt jo toisen kerran kuvailutulkkauksen myös lastennäytelmään Pippuridinon esityksessä.

Parafest myrskyn silmässä • Pasi Päivinen
Esiintymisteltta lähti tuuleen, mutta Joensuun kuudennet Parafestit onnistuivat. Hyviä esityksiä oli runsaasti. Myös Tulevaisuuden Kuusi istutettiin, vaikka tilaisuuden yllä lepääkin varjo.

Kesäretki Savonlinnan oopperaan • Ari Suutarla
Vanha pappi, rovasti Ari Suutarla johdattaa lukijat vanhanaikaiselle mutta ah, niin nautittavalle matkalle Savonlinnan oopperajuhlille katsomaan ”meidän Waltteria” – junalla tietenkin.

Tansanian taivaan alla – Susanna Halme
Susanna Halme vietti puoli vuotta vapaaehtoistyössä Tansaniassa mm. maasai-heimon luona. Nyt Kajastuksen lukijat pääsevät mukaan tälle huikaisevalle matkalle.

Tuttujen kuvataidetta: Pasi Ahponen, Erja Tulasalo, Tuula Paasivirta
Kolme Kajastuksen kirjoittajaa on kukin kunnostunut myös kuvataiteen parissa. Tuulalla ja Erjalla on oma näyttely, Pasi viettää 20-vuotistaiteilijajuhlaa.

Harrastuksena muistolaattabongaus • Pasi Päivinen
Pokémon Go on jo menossa muodista, mutta muistolaattabongaus on voimissaan – ainakin kirjoittajamme Pasi Päivisen mielestä.

Kajastus 85 vuotta: kellastuneet lehdet
Julkaisemme juhlavuotemme kunniaksi muutamia kirjoituksia vanhoista lehdistä. Varjojen Vankilassa –kirjoitus vaatii melkein vahvoja hermoja, mutta Illan ratoksi -oopperatehtävä vaatii vain älyä ja musiikintuntemusta. Oikein vastanneiden kesken arvotaan rahapalkintoja.

Vinokas Olli Lehtinen
Vinokas lukee, että murheet voi haudata maahan ja mikäpä siinä muu auttaa kuin käydä ostamassa lapio ja suunnata keskuspuistoon.

Lukunurkka: vankeuden runtelema – Timo Leinonen
”Sinä et kuollut Ranskan puolesta. Ranska lähetti sinut kuolemaan”, kirjoittaa tytär isästään tässä Lukunurkan arvioimassa kirjassa.

Helmikko • Riitta-Kaisa Voipio
Myös Riitta-Kaisa Voipio on käynyt Savonlinnan oopperajuhlilla ensimmäistä kertaa. Ja hän on oppinut pitämään sopraanolaulusta, josta ei aikaisemmin pitänyt!

Lukunurkka: Putinin sankaruus • Tuula-Maria Ahonen
Venäjän sankarit ja epäjumalat -kirja tuntuu melkein pelottavalta. Time-lehden Vuoden henkilö 2014 ei ehkä monenkaan mielestä olisi viime vuosien vuoden mies.

Opaskoira Pekko: bussiongelmia • Marianne Tenhami
Opaskoira voisi ehkä selvitä viidakossa paremmin kuin tie-, rakennus- ja metrotöiden riivaamassa Lauttasaaressa. Onneksi ystävällisiä bussikuskeja on vielä olemassa.

Pisteitä: elämän karpaloita • Jouko Lehtonen
Pistepostin toimittaja on jälleen koonnut näkövammaisille lehdistökatsauksen, josta myös Kajastuksen lukijat pääsevät osallisiksi.

Heijastuksia: vajaakuntoisten vajaakirjasto • Gyöngyi Pere-Antikainen
Kirjoittaja pohtii kolmen esimerkin voimin, kuinka hyvin Celia Näkövammaisten kirjasto täyttää näkövammaisten kirjatarpeet – vai täyttääkö – ja miten käy tulevaisuudessa?

Korpelan kujanjuoksu jatkuu – Pilvi Meriläinen
Ylen suomalaisten suosikkisarjojen perillisen toista tuotantokautta kuvataan jo, kuten jutustamme selviää, joten usko sarjan menestykseen on kova.

Kulttuurin tuulahduksia • Tanja Rantalainen
Tulossa on muun muassa Kulttuuripalvelun Avoimet ovat, jossa on hyviä esiintyjiä, Roman Schatzin kirjailijavierailu ja Juha Hurmeen ohjaama ainutlaatuinen kansannäytelmä, joka poikkeuksellisesti esitetään Iiriksessä eikä pitkospuiden tuolla puolen kuten tavallisesti.

Hanskin helpot • Hannes Tiira
Ruudukko ja edellisen ratkaisu

Päivä Orkneysaarilla • Janne Silas
Janne Silas perheineen ja opaskoirineen on taas käynyt tapaamassa uusia kivipatsaita – nyt Skotlannissa, jossa puhutaan melkein kuin norjaa.

Mauri ja Mustis kuvailutulkattuna
Mustis opettaa Maurille miten koirien sosiaalinen media toimii.