Kajastus 1 2018

Pääkirjoitus – Eija-Liisa Markkula

Päätoimittaja kunnioittaa pääkirjoituksessaan suomalaisen kulttuurin hyväntekijää, Alfred Kordelinia, kertomalla tämän elämästä monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Alfred Kordelinin säätiö jakaa vuosittain useita miljoonia euroja suomalaiselle kulttuurille. Pääkirjoituksen otsikko on Kordelin saama ennustus ”Synnyit köyhänä, elät rikkaana ja kuolet maantien ojaan!”

Kirjailijavieraana Raija Oranen – Eeva Korkala
Kirjailijavierailu oli vaihteeksi Tampereella. Eeva Korkalan referaatissa Raija Oranen kertoo monia mielenkiintoisia asioita itsestään ja Suomesta, muun muassa, että hänen käsikirjoituksensa eivät
enää kelpaa televisioon. Oranen on perehtynyt myös maamme viime vuosikymmenten vaiheisiin ja suurmiehiin kuten Kekkoseen ja Paasikiveen.

Äänikirjojen lukijalle ja kuuluttajalle Jari Aulalle ansioristi
Rakastettu äänikirjojen lukija ja Ylen kuuluttaja Jari Aula on saanut korkea-arvoisen kunniamerkin.

Sokeain kuunnelmaraati kokoontui – Tanja Rantalainen
Kuunnelmaraadin uusi koti on Kulttuuripalvelu. Ensimmäisessä kokouksessa tehtiin suuria päätöksiä ja valittiin paitsi vuoden kuunnelma, myös vuoden ääninäyttelijä. Tulokset julkistetaan näyttävästi vasta maaliskuussa.

Lukunurkassa Maaret Kallion kirja – Tuula-Maria Ahonen
Yhteys itseen on helpompi kadottaa kuin tavoittaa, kirjoittaa Maaret Kallio kirjassaan. Armollisuus itseä kohtaan auttaa katsomaan myös pahaa kohti.

Heikki Kossi, foley-tehosteiden taituri – Eija-Liisa Markkula
Päätoimittaja tapasi erikoisen miehen, joka teki elokuvanäytökseen outoja ääniä. Paljastui että mies on Heikki Kossi, foley-artisti, joita on koko maailmassa vain muutama, Suomessa kaksi, kuten Ruotsissa ja Norjassakin, Tanskassa vain yksi.

Kielikylvyssä Topelius – ett slags universalgeni – Kaj Hedman
Nyt on taas aika verestää ruotsintaitoa tämän mainion kirjoituksen avulla. Siinä kerrotaan monille uusia asioita Zacharias Topeliuksesta, joka on Kulttuuripalvelun vuoden henkilö.

Terroristien jalanjäljillä 1 – Pasi Päivinen
Terrorismin tutkija ja Kajastuksen kirjoittaja Pasi Päivinen on vieraillut terroritekojen tapahtumapaikoilla.
Jutun voi tiivistää lyhyesti: turha pelko pois, terroriteot eivät ole lisääntyneet vaan vähentyneet. Eniten terroritekoja tapahtuu paikoissa, jotka tuntuvat meistä turvallisilta lomakohteilta.

Raimo Tanskasta muistellen – Eija-Liisa Markkula
Kamarikuoro Kontrapunktin hovisäveltäjää kelpaa muistella. Hänen kotikuoronsa Kontrapunkti laulaa edelleen hänen laulujaan – ja tulee laulamaan!

Rytmiä ja riemua elämään – Susanna Halme
Jos tuoreelta sosionomilta Emma Rasilalta kysytään, rummuttaminen on hyvä harrastus, yksi parhaista.
Ja mehän kysyimme.

Vanhojen kirjojen ilta – Ari Suutarla
Kun bibliofiilit eli vanhojen kirjojen keräilijät kohtaavat, juttu ei lopu. Kulttuuripalvelun Vanhojen kirjojen illassa vaihdettiin kuulumisia, arvioitiin kirjoja ja muisteltiin harvinaisten kirjojen hankkimisoperaatioita.

Kulttuurin tuulahduksia – Tanja Rantalainen
Tämä vuosi on Kulttuuripalvelussa Topeliuksen ja sadun vuosi. Topeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta. Tuulahduksista selviää juhlavuoden alustava ohjelma.

Jatkokertomus topeliaanisessa hengessä, osa 1: Vain toinen voi voittaa – Satu Linna
Satu Linna ja Anne Huttunen ovat vuorovedoin kirjoittaneet Kajastukseen neliosaisen jatkokertomuksen, josta ei käänteitä puutu. Moni asia näyttää itsestään selvältä, mutta myös jännitystä on luvassa. Kaikki eivät selviä.

Kuulaan soinnin kartoittamattomat mahdollisuudet, panhuilisti Helena Taskila
Olemme saaneet lehtitoimikuntaan uuden nuoren kyvyn, jolla on hieno harrastus: hän soittaa panhuilua. Helenan kirjoittama juttu kertoo panhuilusta ja sen soittamisesta kaiken oleellisen.

Historialliset tanssit – Tuula-Maria Ahonen
Historialliset tanssit ovat demokraattisia: mies ei vie! Ne eivät ole samoja kuin vanhojentanssit vaan historialliset tanssit on luotu kirjallisten lähteiden avulla, perinnettä ei ole, alkuperäinen tanssitaito on ehtinyt jo kadota.

Heijastuksissa keskustelua Donna-sarjasta – Gyöngyi Pere-Antikainen
Televisiosarja Donna kertoo nuoresta näkövammaisesta naisesta. Sarja on herättänyt paljon keskustelua, johon nyt myös Heijastuksia-kolumni osallistuu – puolesta ja vastaan.

Vinokas: naisen ääni – Olli Lehtinen
Vinokas tapaa naisen, jonka tekee vaikutuksen hänen herkkään mieleensä – mutta kuinkas sitten käykään.

Opaskoira Pekko: opaskoira vai ruma ankanpoikanen – Marianne Tenhami
Opaskoira Pekko kunnostautuu tällä kertaa paitsi oppaana myös näyttelijänä.

Helmikko: Laulaminen hoitaa, elvyttää, suojaa… – Riitta-Kaisa Voipio
Kirjoittaja on innostunut laulamisesta ja löytänyt vapaan yhteislauluareenan, jossa ei niin haittaa, vaikka laulaisikin vähän nuotin vierestä.

Pisteitä – Jouko Lehtonen
Ei korppi korpin silmää noki – mutta entäs tietokoneet?

Hanskin sanakori – Hannes Tiira

Mauri ja Mustis – Timo Kokkila