Kajastus 1 2015

Pääkirjoitus – Eija-Liisa Markkula
Päätoimittaja Eija-Liisa Markkula kertoo pääkirjoituksessaan Klaus Härön uudesta Miekkailija-elokuvasta, johon on saatu kuvailutulkkaus jo tekovaiheessa.

Näkövammaisteatterin Tanssi mun kanssa – Jaana Argillander
Näkövammaisteatteri valmistelee huikaisevaa tanssi-iloittelua huhtikuun alkuun. Esitys sisältää argentiinalaista tangoa, balettia, afrotanssia ja nykytanssia. Esityksen jälkeen myös yleisö pääsee tanssin pyörteisiin. Kajastus kävi kyselemässä ennakkotunnelmia.

Moniaistista nykytaidetta – Erja Tulasalo
Unkarilainen Suomessa asuva taiteilija Hilda Kozari tekee moniaistista taidetta, jossa muun muassa pistekirjoitus on näkyvästi esillä – englanniksi. Kozarin haastattelu jatkaa Erja Tulasalon Taidetta ja taiteilijoita –sarjaa.

Repe-ryhmän Tulivuori-hupailu – Mira-Maria Kuudanpaiste
Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Repe-ryhmä jatkaa voittokulkuaan yhä uusin esityksin –ja Reino Helismaan Tulivuori-hupailu saa yhä uusia ystäviä. Pääsimme esiripun taa, esityshän tapahtuu pimeässä.

Tulivuori purkautui myös Turussa – Marja-Leena Lahtela
Pääsimme mukaan myös Repe-tyhmän Turun esitykseen. Huom! Juttu sisältää juonipaljastuksia!

Koskettelun iloa
Pirkko Stoltin näyttely Iiriksessä avautuu toukokuussa. Se on tarkoitettu lapsille ja lapsenmielisille sillä kaikki työt ovat kohokuvia.

Maailma on minun 3: Minja Survonen – Tanja Rantalainen
Näkövammaisten nuorten oma Pihlan vuosi –musikaali saa ensi iltansa maaliskuun lopulla. Tapasimme nuorista yhden, Minja Survosen, joka näyttelee musikaalissa ja joka on säveltänyt ja sanoittanut siihen useita lauluja.

Näkövammainen vaihto-oppilas Afrikasta – Marianne Tenhami
Kehittyvässä Afrikassa näkövammaisilta koululaisilta ja opiskelijoilta puuttuu monia sellaisia välineitä, jotka meillä ovat itsestäänselvyyksiä. Tapasimme vaihto-oppilas Faridin, joka on täällä opiskelemassa ulkomaankirjeenvaihtajaksi.

Arviossa Teuvo Ruposen muistelmat – Ari Suutarla
Aikansa radikaalit näkövammaiset ovat melkein kaikki eläköityneet. NKL:n entinen kuntousjohtaja Teuvo Ruponen on kirjoittanut muistelmansa, joita toinen ikinuori Ari Suutarla, vanha pappi, ruotii mielenkiintoiseen tapaansa.

Sokeat suosivat sanailua – Hannes Tiira
Kajastuksen sanaseppo Hannes Tiira kutsuu kaikkia sanaseppoilusta kiinnostuneita kesällä Onnelaan vuotuisille kesäpäiville.

Armi elää! Jörn Donnerin elokuva Armi Ratiasta
Jörn Donnerin elokuva on ensi-illassa 20.3. Esittelemme elokuvan tuoreeltaan.

Kajastus Euroopan köyhien kokouksessa – Tuula Paasivirta
Kerran vuodessa Euroopan köyhien edustajat kutsutaan Brysseliin Euroopan köyhien kokoukseen. Kajastuksen edustaja Tuula Paasivirta oli viime syksynä Suomen delegaation jäsenenä ja kertoo nyt matkastaan.

Kuunteleeko kukaan köyhiä Suomessa? – Tuula Paasivirta
Entä miten on Suomessa – kuunteleeko köyhää kukaan? Kuka kuuntelee köyhää –järjestön edustajat kertovat. Prepaid-luottokortti voisi olla yksi ratkaisu köyhyyden häpeän torjumiseen.

Riitta-Kaisa Voipion Helmikko
Kulttuurin tuulahduksia – Tanja Rantalainen
Opaskoira Pekko – Marianne Tenhami
Pisteitä – Jouko Lehtonen
Vinokas
Gyöngyi Pere-Antikaisen Heijastuksia
Hanskin sanavisa

Kirjoita omakuvasi – written selfie – Tuula-Maria Ahonen
Selfien voi myös kirjoittaa! Kajastus perehtyi omakuvan kirjoittamiseen.

Kajastuksen kielikylpy på svenska
Annikki Skogster on tavannut islantilaisen Suomessa asuvan Sigrun Bessadottirin. Suomenkielinen teksti löytyy osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi ja Kajastus.

Tanssiteatteri Able Art Group Joensuusta – Pasi Päivinen
”Kulttuuriheimo karjalaisten” pääkaupungissa Joensuussa on koottu tanssiryhmä Able Art Group, jossa on eri tavoin vammaisia tanssijoita. Gridlock & Food –nimisen tanssiesityksen ensi-ilta on huhtikuun 24. päivä.