Mauri ja Mustis 4 2022

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu käsin tikkukirjaimilla piirtämisen yhteydessä. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu

Mauri ja Mustis ovat iltamyöhään kävelyllä. Mustis opastaa Mauria auratulla jalkakäytävällä, jonka reunaan on muodostunut pieni lumipenkka. Tummuvalla taivaalla tuikkii tähtiä ja etäällä siintää metsän reuna. Vasemmalla Maurin selän takana näkyy kauempana kerrostalon kulmaa, jonka ikkunoista loistaa valot. Mauri on pukeutunut polvipituiseen liilaan takkiin. Hänellä on siniset sormikkaat, musta baskeri päässään sekä ruskea kaulaliina kietaistuna kaulan. Oikeassa kädessä oleva valkoinen keppi on ilmassa etuviistossa. Leppoisan oloinen Mauri toteaa: ”Tänä talvena pitäisi kai yrittää säästää energiaa.” Suoraan eteensä toljottava Mustis vastaa ykskantaan: ”Niinpä!”

Toinen ruutu
Mustis on vasemmalla lähikuvassa, näkyen valjaista eteenpäin. Taustalla on tähtitaivas ja etäällä siintävä metsä. Mustis on kohottanut vasenta etutassuaan pystyyn, korostaakseen sanottavaansa. Hiukan Mauriin päin katsoen ja veikeästi hymyillen Mustis sanoo: ”Tosin, emmehän me edes käytä sitä läheskään niin paljon kuin useimmat muut.”

Kolmas ruutu
Mauri ja Mustis ovat tulleet vaalean rapatun talon kulmalle. Päätään kääntämättä Mustis katsoo takaviistossa kävelevää Mauria jutustellen samalla: ”Valaistukseen ei kulu paljon sähköä, sinä et tarvitse valoja lainkaan, ja koirilla taas on parempi hämäränäkö kuin ihmisillä.” Kommentoimatta asiaa Mauri jatkaa kulkuaan pidätelty hymy huulillaan.

Neljäs ruutu
Parivaljakko kävelee talon edessä jalkakäytävällä. He ovat saapuneet ruudun oikeassa reunassa näkyvän sisäänkäynnin luo. Lasiruutuisten pariovien yläpuolella on iso A kirjain ja katos sekä ovien vasemmalla puolella seinässä on rivi soittokelloja. Mustis jatkaa juttuaan todeten: ”Autoa ei ole, koska ikävä kyllä meistä kumpikaan ei saa ajokorttia!” Mustiksen perässä asteleva Mauri vain hymyilee leveästi.

Viides ruutu
Mauri ja Mustis ovat saapuneet kotiinsa. Molemmat seisovat eteisessä valkoisten korkeiden kaappien edessä, joiden keskellä on syvennys päällystakeille ja hattuhylly. Vasemmalla oleva Mauri on laittanut takkinsa henkariin ja on juuri ripustamassa sitä syvennyksessä olevaan vaatetankoon. Raukean näköinen Mustis seisoo Mauria vastapäätä ilman valjaita. Mauriin katsoen se sanoo: ”Pyykkikonekin käy harvoin. Koira ei käytä vaatteita, joten pyykkiä tulee vain sinulta.” Hymy huulilla karehtien Mauri ei virka mitään.

Viimeinen ruutu
Puolittain ruudun vasemmassa alanurkassa näkyvä Mauri on ottanut baskerin pois päästään ja pitää sitä oikeassa kädessään. Mustis seisoo nolona liilaraidallisella matolla. Sillä on sinivihreät villasukat jaloissaan ja sen vasen takajalka on ilmassa sivulle sojottaen. Häntä on raidallisen villaputkilon peitossa vain hännänpää pilkistäen. Silmät lupsuen, surkean näköisenä Mustis sanoo: ”Mutta jos asunnon lämpötilaa lasketaan, niin joudun ehkä käyttämään Tellervo-serkkusi joululahjaksi kutomia villasukkia ja hännänlämmitintä.” Mauri vain virnistää leveästi takaisin.