MAURI JA MUSTIS 1 2022

Mauri & Mustis, 1/2022

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu käsin tikkukirjaimilla piirtämisen yhteydessä. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.

Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.

Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu
Mauri ja Mustis istuvat vierekkäin muhkealla sohvalla, jonka edessä on liila matto. Taustalla oleva seinä on hennon vaalean vihreä. Sohvan oikealla puolella on pieni kaksilaatikkoinen lipasto. Maurilla on yllään vihreä paita, siniset housut ja villasukat. Hän pitää käsissään isoja kuulokkeita, joista johtaa kierrejohto lipaston päällä olevaan radioon. Radiosta törröttää antenni pystyssä ja kantokahva on ylhäällä. Mustis pitää etutassuissaan tablettia ja on kumartuneena sitä kohden. Ilme on innostunut. Tablettia tuijottaen Mustis sanoo Maurille: ”Talven mittaan on tullut seurattua aika paljon urheilua.”
Mustikseen katsomatta Mauri toteaa: ”Niin, olihan ne talviolympialaisetkin tänä vuonna.”

Toinen ruutu
Mauri ja Mustis ovat lähikuvassa.  Mustis katsoo Mauriin päin tabletti oikeassa tassussaan. Vasen tassu pystyssä Mustis selvittää: ”Harmi vain, että koiraurheilua ei juuri näe eikä kuule, olisihan sitäkin kaikenlaista, agilitystä vinttikoirakilpailuihin.” Hymyillen Mauri katsoo Mustista kommentoimatta lainkaan.

Kolmas ruutu
Mustiksen korvat sojottavat ylöspäin ja se pitää vasenta etutassuaan mietteliäänä alaleuallaan.  Katse ylöspäin luotuna Mustis tuumaa: ”Koirien talvilajeista tosin tulee mieleen vain koiravaljakkokisat.” Huvittunut virne suupielessään Mauri kysäisee: ”Kiinnostaisiko sinua osallistua sellaisiin?”

Neljäs ruutu
Tablettia pitävä Mustis on yksin lähikuvassa. Silmät suurina ja vasen tassu ylhäällä se vastaa Maurille: ”Ei tosiaankaan, en usko että opaskoirasta olisi vetokoiraksi.”

Viides ruutu
Edelleen lähikuvassa oleva Mustis on levittänyt molemmat etutassunsa sivuilleen ja häntä on ylhäällä. Silmäkulmat ovat tosi äkäisillä kurtuilla ja korvat pystyssä kulmikkailla vekeillä. Tablettikin on pudonnut sohvalle. Kiukunpisarat ympärille roiskuen ja tassuillaan huitoen Mustis paasaa: ”Työnjako on siinäkin lajissa aivan epäreilu. Koirat kiskovat rekeä ja paras paikka on varattu ihmisille!”

Viimeinen ruutu
Mauri on laskenut kuulokkeet sohvan käsinojalle ja pitää vasemmalla kädellään sangoista kiinni. Hän katsoo Mustikseen päin. Tabletti lojuu sohvalla heidän välissään kiiltävä lasipinta ylöspäin. Mustis istuu rennosti toinen etutassu käsinojalla ja häntä alaspäin laskeutuneena. Mustiksen ilme on vaihtunut kiukkuisesta innostuneeksi. Intoa puhkuen Mustis sanoo: ”Jos pääsisin ihmisten vetämän valjakon ohjaajaksi, niin lähtisin mukaan heti!” Mauri vain virnistää takaisin.

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu