TAIDENÄYTTELYT OVAT AUKI

Teksti: Ali Kinnunen

Moni kesänäyttely jäi tänä vuonna väliin koronan takia, eikä museoihinkaan päässyt. Nyt taidemuseot ovat taas auki eli niihin kannattaa mennä ihailemaan hienoja näyttelyitä – niin kauan kuin ne saavat olla auki. Korona väijyy meitä edelleen!

Lakeuden maalari Vilho Lampi Limingasta olisi voinut kohota maailmantaiteilijaksi. Hänen maalauksensa ovat maalarimaalarin käsialaa, vahvoin raikkain, jopa räikein värein huolella maalattuja. Hän tuo mieleen Vincent van Goghin ja saa katsojan toivomaan, että hänelle ei olisi käynyt kuten monelle suomalaisella taidemaalarille. Hänen taiteilijanuransa kesti vain 14 vuotta ja päättyi turhalla tavalla itsemurhaan. Lampi oli silloin vasta 38-vuotias, mies parhaassa iässään.

Vaikka Lammen ura oli lyhyt, se oli tavattoman tuottelias. Kerrotaan, että Lampi ehti maalata 550 teosta. Hän etsi omaa tietään innokkaasti ja ehti kokeilla eri tyylejä ekspressionismista uusklassisuuteen. Vaikka hän päätyi lopulliseen ratkaisuun, luuseri hän ei ollut, päin vastoin, eikä kyllä peräkammarin poikakaan, vaikka hänestä on luotu kuvaa syrjäänvetäytyvänä ja yksinäisenä miehenä.

Vilho Lampi syntyi Oulussa 1898 ja kuoli Oulussa 1936. Hänellä oli vain yksi oma näyttely Oulussa 1931, esillä oli 53 teosta. Näyttely oli valtava menestys ja näyttelyssä kävi ennätysmäärä yleisöä. Lähes puolet töistä myytiin!

Lampi oli saanut oppinsa Suomen Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa ja hänelle oli myönnetty useita stipendejä ja tunnustuksia. Hänen töitään oli ollut esillä useissa yhteisnäyttelyissä Helsingissä ja Suomen taiteen yhteisnäyttelyissä monissa Euroopan kaupungeissa. Hänestä kirjoitettiin kotimaassa ja ulkomailla ja voisi melkein luulla, että hän oli kriitikoiden lellikki ja taidenäyttelyiden kävijöiden suosikki.

Hän oli maalaispoika, joka halusi palata opintojen jälkeen kotiinsa Limingan lakeuksille. Hänen isänsä oli ostanut Limingasta maatilan ja sen töihin myös Vilho tarttui. Samalla hän maalasi lähes kuumeisesti, kaikki hänen parhaat työnsä ovat syntyneet juuri Limingassa. Eero Aalto arvelee Lammen elämäkerrassa, että maatilan työt ja kiihkeä maalaustahti lopulta kuluttivat Vilhon voimat. Hän sairastui parantumattomaan luulotautiin, eivätkä lääkärien vakuuttelut saanet häntä uskomaan, ettei hän ole kuolemassa. Pelko saattoi vaikuttaa hänen ratkaisuunsa. Hän hyppäsi Tuiran silloilta Merikoskeen 17. maaliskuuta 1936.

Vilho Lampi HAMissa eli Helsingin Taidemuseossa 18.10.2020 asti.

Muista myös muut näyttelyt

Helsingin Taidehallissa menee omituisten otusten näyttely eli Patricia Piccinin erikoinen veistosnäyttely, jossa on esillä melkein ihmisen näköisiä karvaisia otuksia. Jotkut pelkäävät näitä töitä, toiset taas rakastavat, kannattaa käydä katsomassa. Näyttely on avoinna 25.10.2020 asti

Diedrichsenin taidemuseossa Helsingissä on esillä Vincent van Goghin näyttely Tie taiteilijaksi, jossa esitellään taiteilijan uran alkuvaiheen piirustuksia ja kaksi öljyvärityötä. Vincentin kohtalo oli vähän samantapainen kuin Vilho Lammenkin: myös Vincent teki itsemurhan 37-vuotiaana ilmeisesti ampumalla itseään vatsaan. Hän kuoli veljensä syliin 36 tunnin kuluttua. Hän oli kärsinyt jo pitempään mielenterveyden häiriöistä, mikä ehkä näkyy hänen myöhemmissä töissäänkin.

Tie taiteilijaksi-näyttely luo pohjaa myöhempien aikojen menestykselle, joka tosin tuli vasta kuoleman jälkeen. Nykyisin Vincentin taulut maksavat miljoonia.

Ateneumissa menee näyttely Inspiraatio – nykytaide & klassikot, jossa tunnetut kotimaiset ja ulkomaiset nykytaiteilijat tarkastelevat taidehistorian klassikkoteoksia nykypäivän näkökulmasta. Mukana on monta kymmentä eturivin nykytaiteilijaa, Suomesta mm. Ola Kolehmainen, Heikki Marila ja Jarmo Mäkilä. Ulkomaisia taiteilijoita on paljon enemmän eli kannattaa käydä katsomassa. Näyttely on avoinna 20.9.2020 asti.

Hullu rakkaus jatkaa Kiasmassa 10.1.2021 asti. Näyttelyssä esitellään keräilijä Seppo Fräntin kokoelman helmiä. Monipuolisesta kokoelmasta löytyy sekä voimakasta tunnetta että minimalista hiljaisuutta. Monet töistä ovat nuorilta taiteilijoilta, joiden uraa Fränti on ollut auttamassa. Tässäkin näyttelyssä on mukana paljon taiteilijoita, joten katsomista riittää.