KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

Teksti: Tanja Rantalainen

Suomen elokuvasäätiön ansiosta vuosi 2019 merkitään kuvailutulkkaushistoriaan kirkkaalla tähdellä. Kuluvan vuoden alusta kuvailutulkkaus ja heikkokuuloisille tarkoitettu tekstitys on pakollinen pitkille teatterilevitykseen tuleville kotimaisille elokuville, jotka saavat elokuvasäätiön markkinointi- ja levitystukea. Käytännössä se tarkoittaa kuvailutulkattujen elokuvien määrän huomattavaa kasvua sitten, kun vuonna 2019 tuotannossa olleet elokuvat saavat ensi-iltansa. Kuvailutulkkaus on kuunneltavissa maksuttoman MovieReading -sovelluksen kautta omasta älylaitteesta. Kulttuuripalvelun toimistolla on riemuittu.

Yhdistyksen toimintavuosi alkoi sekin elokuvien merkeissä, kun Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Kuvailutulkkausta elokuvafestivaaleilla -hanke sai päätöksensä DocPoint-festivaalilla. Pipsa Toikka kuvailutulkkasi näkövammaisille festivaalinkävijöille neljä aikaa kuvastavaa ja keskustelua herättävää dokumenttinäytöstä.

Vuoden 2018 viimeisen Kajastuksen kansilehdelle oli livahtanut kuvailutulkkaus-aiheinen virhe. Ohjaaja Saara Cantellin uutukainen, Onneli ja Anneli ja nukutuskello -elokuva toimi kuvailutulkkien kuvanlukupäivän materiaalina, mutta elokuvaa ei ole kuvailutulkattu teatterilevitykseen. Pahoittelemme!

Näkövammaisteatterin kevään ensi-ilta on dokumenttiteatteria ja pohjautuu ohjaaja Anu Aaltosen uskontotieteen gradu-tutkimuksen aineistoon, noin sataan kirjeeseen vaikuttavista kokemuksista. Esityksen työnimi on Sananvaraista, kirjeitä sanomattomasta ja sen yksi tärkeä teema on sanoinkuvaamattomuus, se, miten tärkeistä asioista on vaikea puhua. Näkövammaisteatterin ensi-ilta on 24.4. ja muut esitykset Iiris-keskuksessa 26.4., 27.4., 28.4. ja 29.4.

Kevään mittaan on luvassa muun muassa Kersti Juvan kirjailijavierailu, Valokuva-klubi sekä Kamarikuoro Kontrapunktin ja Karelia-kuoron herkkä kevätkonsertti. Muistathan, että aina ajantasaiset tiedot yhdistyksen tapahtumista löydät internet-sivuiltamme osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi

Sokeain kuunnelmaraati julkistaa Sokeain kuunnelmapalkinnon ja Vuoden ääninäyttelijän huhtikuussa. Siihen saakka nekin ovat mysteereitä. Suloisten salaisuuksien täyteistä alkavaa kevättä myös Kajastuksen lukijoille,
toivottaa kulttuurisihteeri