VALKOISTEN KEPPIEN WHITE NOISE

Teksti: Sari Kekkonen

Valkoiset kepit ovat yksinkertaisuudessaan korvaamaton apuväline tuhansille näkövammaisille. Keppi välittää tietoa ympäristöstä ja mahdollistaa liikkumisen edes jossain määrin itsenäisesti. White Noise -ryhmän mielestä oli aika tehdä kunniaa näille uskollisille apureille, tällä kertaa taiteen keinoin.

Teksti: Sari Kekkonen

Käytöstä poistettu valkoinen keppi on ehtinyt elinkaarensa aikana kulkea monissa paikoissa. Se on tunnustellut asfalttia, maantietä tai metsänpohjaa omistajansa asuinpaikan ja harrastusten mukaisesti. Keppi on välittänyt omistajalleen tietoa esteistä ja vapaista väylistä, se on usein tehnyt kilometreissä mitattuna pitkiäkin vaelluksia.

Keppivirta koko maasta

Syksyllä 2018 joukko vanhoja valkoisia keppejä lähti vielä yhdelle matkalle: yli sata keppiä eri puolilta Suomea kulki Iiris-keskukseen mikä milläkin tavalla. Nelihenkinen taiteilijaryhmä otti ne vastaan, purki osiin ja keskusteli tuntemuksista, joita useimpien valkoisen kepin käyttäjien mielessä liikkuu heidän hakeutuessaan kohti oikeita suuntia kepin välittämän tuntoaistimuksen varassa. White Noise -projekti oli nyt täydessä käynnissä.
Nimi White Noise tarkoittaa valkoista kohinaa, joka syntyy siitä, että useat äänimaiseman osaset sekoittuvat kuulijan aisteissa tasaiseksi kohinaksi ja muodostavat taustan yksilöllisille äänille. Kun rakennetaan kookas tilateos noin 700 valkoisen kepin osasta, syntyy äänten lisäksi visuaalista kohinaa. Teos koottiin ja asetettiin esille keskelle kaupunkiympäristön äänimaisemaa, Helsingin Kampissa sijaitsevaan Laiturin monitoimitilaan.
Kun Erja Tulasalo sai idean teoksesta, joka koostuisi käytöstä poistuneista valkoisista kepeistä, hän halusi taideteoksen valmistumisen olevan yhteisöllinen prosessi. Erja kutsui taiteilijoita ja muita osallistumisesta kiinnostuneita näkökykyyn katsomatta mukaan luomaan installaatiota, joka esittelisi näkövammaisten elämää ja liikkumista taiteen keinoin. Taiteilijoiden ydinryhmään liittyivät Erjan lisäksi Maarit Hedman, Sari Kekkonen ja Piia Rossi. Heidän lisäkseen osien käsittelyyn, teoksen rakentamiseen ja ajatusten vaihtoon osallistui lukuisia vapaaehtoisia. Avoimissa työpajoissa jokainen asiasta kiinnostunut löysi omien kykyjensä ja taitojensa mukaisia tapoja antaa panoksensa pala palalta valmistuvalle teokselle.

Julkistustilaisuus keräsi väkeä Laituriin

Valkoisen kepin päivänä, 15.10.2018, oli White Noise -teoksen julkistustilaisuus. Valkoisista metalliputkista rakennettu suurikokoinen kehikko kannatteli satoja siimoihin ripustettuja kepin osia. Suurin osa paloista oli tietenkin valkoisia, mutta joukossa oli myös mustia kahvoja ja metallinvärisiä heijastepintoja. Välissä sävähdytti jokunen punainen kärkiosa tai pinnoitus. Harva tekijöistä tai yleisöstä taisi tietää ennestään, miten monenlaisia kärkiä kepeissä onkaan aikojen saatossa käytetty. Keppien ikä ja kärkipalojen kulumisaste kertoi myös monenlaista tarinaa, osa kepeistä oli ehkä palvellut käyttäjäänsä jopa vuosikymmenestä toiseen.
Julkistustilaisuudessa noin 70 paikalle saapunutta vierasta liittyi osaksi valkoista kohinaa. Teosta oli lupa kosketella, jotta katsojat saisivat siitä mielikuvan myös tunto- ja kuuloaistin varassa. Siimoissa roikkuvat, metalliset kepin osat helähtelivät kauniisti osuessaan toisiinsa. Teos oli kooltaan 3 x 3 metriä, joten kokonaisuus saattoi muistuttaa eri katsojien tulkinnan mukaan metsää tai vesisadetta. Tämän keppimetsän ympärillä oli lisäksi lattiaan liimattuja sanoja. Ne oli kirjoitettu tietenkin pistekirjoituksella, joka muodostui pehmeistä huopatassuista. Sanoja sai joko tunnustella tai lukea katseella. Koska yleisöstä vain osa tuntee pisteiden koodikielen, jaossa oli pisteaakkosia, joiden avulla asiaan aiemmin perehtymättömät saivat tilaisuuden selvittää sanojen sisällöt.

Näistä kepeistä kuullaan vielä

Entä mitä kepeille ja niiden osille tapahtuu Laituriin rakennetun teoksen jälkeen? Arvasit oikein, niiden elämä jatkuu. Hyväkuntoisimmat kepit jätettiin kokonaisiksi ja vierailtuaan taideteoksessa ne päätyvät vielä tosi toimiin maissa, joissa kaikenlaisista apuvälineistä on pulaa. Arkisen työnsä jo päättäneet kepin osat tulevat osaksi uusia installaatioita. Ensi vuoden helmikuussa ne aiheuttavat toivottua kohinaa Kulttuurikeskus Stoan galleriassa, Helsingin Itäkeskuksessa.

White Noise -projektin käynnistymisestä kerrottiin Kajastus-lehden numerossa 3/2018.