MAURI JA MUSTIS KUVAILTUNA

Kuvailukäsikirjoitus Eija Paasu ja Sari Rajala

Sarjakuva koostuu viidestä ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu hiukan vasemmalle kallistuvilla tikkukirjaimilla. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu
Mustis kävelee raidallisella matolla suunata oikealle päin. Sen korvat ovat rävähtäneet pystyyn ja säikähtänyt katse on suuntautunut taakse päin. Alahuuli on vetäytynyt mutrulle.
Vasemmassa yläkulmassa lukee suurin mustin kirjaimin KOLIN ja RYSKIS. Niiden ympärillä on vauhtiviivojen saattelemana kolme punaista tähteä. Näiden alapuolella on ruudun ulkopuolelta tuleva puhekupla, jossa lukee suurin kirjaimin: ”AUTS!”. Puhekuplan juureen on tirskahtanut kolme tuskanpisaraa.

Toinen ruutu
Vasemmasta reunasta tulee kahden pisaran siivittämänä puhekupla kuvan yläreunaan. Siinä lukee: ”Mustis, tulepa tänne”.
Mustis on oikeassa alakulmassa puolittain näkyen kääntyneenä ääntä kohden. Oikea tassu on empien alaleualla ja hikikarpalot ovat tirskahtaneet otsalta. Syyllisyys paistaa Mustiksen naamalta.

Kolmas ruutu, joka on koko sivun levyinen
Maurilla on yllään vihreä paita, siniset housut ja vaaleansiniset sukat.
Kuvan vasemmalla puolella Mauri makaa matolla vasemmalla kyljellään kyynärpää lattiaan tukien ja pää kämmeneen nojaten. Maurin jalat ovat sotkeutuneet polvista asti opastusvaljaisiin ja hän yrittää pyristellä niistä irti. Kulmakarvat koholla ja ilme tiukkana Mauri sanoo hammasta purren:” Onkohan koskaan ollut puhetta siitä, ettei tavaroita pitäisi jättää lojumaan keskelle lattiaa”.
Mustis seisoo Maurin edessä hyvin alakuloisena päätä riiputtaen sekä korvat ja
häntä roikkuen. Silmäluomet lurpattaen Mustis sanoo:”A-Anteeksi, Mauri ”.

Neljäs ruutu
Mustis on kuvan oikealla puolella etuosa näkyen. Sen etutassun varvas on alaleualla ja silmät suurina se kiireesti selittää:” Kun tultiin kävelyltä, riisuin valjaat nopeasti, koska oli kiire vessaan. Taisivat unohtua lattialle”.

Viimeinen ruutu
Mauri näkyy vyötäröstä ylöspäin kuvan vasemmassa reunassa. Hän on edelleen kyljellään lattialla päätään kämmeneen nojaten. Mustis kuuntelee Mauria hampaat yhdessä ja suupielet taakse vetäytyneenä. Sen silmät ovat ällistyksestä ymmyrkäisinä. Mauri tuumaa Mustikselle:”Olisi ihan kiva, jos toisinaan voisit tehdä tarpeesi puistoon, kuten muutkin koirat”.