OUNASVAARAN KAINALOSSA

Raisa Kuusela

KESÄ JA KÄRPÄSET

Pääsykokeita, valintakokeita, lukemista… – siitä on tämä kevät tehty. Myös hellettä on saanut maistaa täällä pohjoisessakin – pihatyöt ovat hyvässä vauhdissa!

Jos joku osaa kertoa, mihin tämä kevät on mennyt, otan vastauksia vastaan oikein mieleläni. Kevään edistymistä seuraten ja pihatöitä aloitellen pääsykokeetkin pääsivät yllättämään niin, että ensi viikolla ovatkin edessä jo viimeiset. Juhannuskinhan on kohta. Huh!
Pääsykokeiden erityisjärjestelyt ovat sujuneet mahdottoman jouhevasti. Oulussa historian ja kirjallisuuden pääsykokeissa sai käyttää omaa tietokonetta ja oma koetilakin oli järjestetty. Kirjallisuuden puolella oli myös huomattu, että tiedostomuodolla on väliä – pisteet sinne! Myös tulevia kokeita varten järjestelyt ovat hanskassa: fysioterapiahan onkin jo tuttua juttua viimevuodelta, sosionomikoululla Kemissä on paljon kokemusta näkövammaisista opiskelijoista. Ainakin minulle tuollaisten asioiden sujuvuus tuo varmuutta itse koetilanteeseen, eikä h-hetkellä tarvitse enää stressata.
Kauan elänyt viherpeukalo-haaveeni on päässyt toteutumaan tänä keväänä. Olen istutellut kaikenlaisia yrttejä, jotka siirrän myöhemmin kesästä ulos. Yritän myös kasvattaa chiliä ja sitruunakin olisi tarkoitus saada tekemään hedelmiä. Tämän lisäksi olen saanut repiä sormet verillä ruusuja takapihalta, sillä paikka alkoi muistuttaa hylättyä ruusutarhaa. Kesän lopulla uusi ruohokin varmaan jo vihertää – mukavaa nähdä oman käden jälki jo tässä vaiheessa! Ikävää kerrostaloelämään ei ole ollutkaan.
Olen myös yrittänyt herätellä juoksuinnostustani, joka talvella pääsi vähän lopahtamaan. Yhdellä viikolla sitten juoksinkin 24 kilometriä, josta lonkat suuttuivat siihen malliin, ettei tarvinnut hölkytellä taikoihin. Nyt kuitenkin olen päässyt katsastamaan Ounasrinteen pururadan, joka vaikuttaa oikein hyvältä treenilenkiltä. Ainakin mäkitreeniä tulee jos jotain! Muutenkin treeni-into pitäisi saada huippuunsa, sillä maalipallon MM-kisat lähestyvät kovaa vauhtia…
Biltemassa myytävä Josemiten tandem-pyörä saa minulta täydet kehut. Pyörä on kevyt niin nostella kuin polkeakin, eikä sen kanssa ole vielä ollut suurempia ongelmia – mitä nyt takarengas on tyhjänä. Aika tietenkin näyttää, kuinka tuo ”halpispyörä” kestää, mutta ensimmäiseksi omaksi tandemiksi se kelpaa mainiosti. Suosittelen! Säädettävyys on hyvä, ja ainoa huono puoli on, että pyörä on renkailla kulkeva mainos. Se lienee pikkuseikka.
Näin välivuoden päätteeksi oli mukava löytää työharjoittelupaikka. Aivan sattumalta satuin kyselemään tutulta, olisiko pienellä terapia-tallilla tallitytön tarvetta. Olihan siellä, ja nyt sitten saan ottaa tuntumaa lampaiden, kanien, koiran, kissojen, minipossun ja tietysti hevosten hoitoon. Etenkin lampaat ovat sympaattisia elikoita: ne auttavat tyhjentämään hevosille vietävää heinäkuormaa. Tallilla touhuilu myös auttaa nollaamaan arjen asiat sekä inspiroittaa kirjoittamaan. Tosin, en ole vielä tarttunut näppäimistöön tallilta saamani innostuksen vallassa, mutta tärkeintä lienee kytevä ajatus, jonka voi joskus raapustella ylös.
Teatteria pitäisi päästä katsomaan. Odotan innolla, mikä näytelmä tänä kesänä tulee Konttisen kesäteatteriin. Viimevuonna skippasin jo lapsesta saakka perinteenä olleen kesätapahtuman. Ihan ensimmäinen Konttisen esitys, jota olin katsomassa, taisi olla Peppi Pitkätossu.…
Siispä odottelemaan reissuntäyteistä ja vilkasta kesää! Lämpöä ja valoa täältä pohjoisesta kaikkien kesään! Lukekaa ahkerasti ja käykää kesäteatterissa!

Lukuvinkki: Diana Gabaldon, Matkantekijä-sarja. Gummerus Kustannus Oy