9. MAASTA JA TAIVAASTA

Humppilan Nooagalleriassa on esillä kuvanveistäjä Hannele Kylänpään ja piispa Arsenin teoksia. Kylänpään veistokset valloittavat gallerian sisätilaa ja kaunista pihapiiriä. Piispa Arsenin itäisen ja läntisen kristillisen kuvataiteen perinteestä ammentavat teokset koristavat gallerian kahta huonetta.

Kuvataideakatemian koulussa opiskelleen Hannele Kylänpään (1948) syvällisellä myötäelämiskyvyllä tehdyt ja hetken tapahtuman taltioivat veistokset eivät jätä katsojaa kylmäksi. Hänet tunnetaan etenkin eläin- ja henkilöaiheisista veistoksistaan. ”Hetkellinen elämys, inhimilliset tunteet, veistokselliset arvot, niillä on minulle merkitystä”, sanoo Hannele Kylänpää. Hän valloittaa katsojan välittömän karheilla, joskus egyptiläisen tai etruskien kulttuurin mieleen tuovilla teoksillaan, jotka ovat tulkintoja elävästä elämästä.
Kylänpään materiaaleina ovat pronssi, keramiikka ja betoni ja hänen keskeisin kiinnostuksen kohde on ollut ihminen. Hän on tulkinnut plastista muotoa tinkimättä, tavoitellen ihmisen olemusta, ihmisen sisintä.

Hannele Kylänpään veistojälki on vapaata, herkkää, kaunistelematonta, miltei rujoa, mutta samalla merkillisellä tavalla lumoavaa. Sama pätee myös eläinveistoksiin. Kylänpään teoksissa on usein liike, silloinkin kun ne ovat pysähtyneessä tilassa.
Piispa Arseni (1957) tunnetaan kirkollisen uransa lisäksi myös tietokirjailijana ja kuvataiteilijana, jonka tuotantoon kuuluvat ikonien lisäksi myös vapaa taide. Uskonnollisaiheisissa teoksissaan hän siteeraa niin idän kuin myös lännen perinnettä, tekniikoinaan tempera ja öljyväri, akvarelli ja sekatekniikka.
”Koetan välittää teoksillani kauneutta ja lohdutusta ihmisille. En halua olla osallistuja enkä tarinankertoja, vaan pyrin ennen muuta tasapainoon, rauhaan ja esteettisyyteen”, kertoo piispa Arseni. Galleria Nooan toinen näyttelyhuone edustaa Arsenin ripustuksessa länttä ja toinen itää. Yhdessä niistä syntyvä vuoropuhelu on taivaasta tulevaa sanomaa, kun taas Hannele Kylänpään teokset kuvaavat ajallista maailmaa.

Galleria Nooa, Koivuahontie 36, 31640 Humppila. Avoinna 12.7-17.8.2014
ajalla 12.-20.7 .päivittäin klo 12.-18.00 ja 25.7-17.8. pe.-su. klo 12.-18.00
www.nooagalleria.fi, Seija Kylä-Markkula 0400 648905, nooa@nooagalleria.fi