Teksti: Piispa Arseni
Taidemaalari ja -graafikko Ina Colliander on yksi rakastetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Hänet tunnetaan suurikokoisista ja värikkäistä puupiirroksista. Valamon luostarissa on mahdollisuus tutustua elokuun loppuun saakka avoinna olevassa näyttelyssä Collianderin monipuoliseen ja ihmisläheiseen tuotantoon.
Ina Colliander (1905–1985) tunnetaan taidegraafikkona sekä kirjailija Tito Collianderin puolisona. Taiteilija syntyi Pietarissa Lydia (os. von Golicke) ja arkkitehti Richard Behrsenin perheen esikoisena. Jo lapsena hän osoitti taiteellisia taipumuksia ja aloitti vuonna 1920 opinnot Taiteiden edistämiskoulussa. Kurssilla opetettiin maalausta, piirustusta ja sommittelua.
Vuonna 1922 taiteilija emigroitui. Syksyllä vuonna 1924 hän hakeutui opiskelemaan Taideteollisuuskeskuskoulun mallipiirustusosastolle. Opintojen päätyttyä Ina työskenteli joitain vuosia kuvittajana Werner Söderströmin kirjapainossa Porvoossa. Ensimmäisen näyttelyn hän piti 1930 Helsingin Taidehallissa, jossa oli esillä hiilipiirroksia ja akvarelleja. Saman vuoden joulukuussa taiteilija avioitui Tito Collianderin kanssa.
Nuori aviopari asettui aluksi Inan lapsuuden maisemiin Terijoen Kuokkalan kylään, äidinäidiltä perittyyn Villa Golickeen. Siellä he omistautuivat taiteelle ja kirjoittamiselle. Kuokkalassa Ina innostui puupiirroksista, joita oli ihaillut jo Münchenissä. Ensimmäiset puupiirroksensa hän teki rantaan ajautuneille laudankappaleille. Hän jätti tasaisiksi höylättyjen lautojen reunan muodon ennalleen ja antoi syyrakenteen näkyä lopputuloksessa. Colliander halusi korostaa töiden välitöntä ja aitoa luonnetta teknisen hienostuneisuuden sijasta. Varhaisten puupiirrosten esikuvina voi havaita olleen muiden muassa Paul Gauguin, Edvard Munch ja saksalaiset ekspressionistit.
Ennen sotaa perhe eli lyhyen aikaa Viron Petserissä, jossa he liittyivät ortodoksiseen kirkkoon. Lopulta vuoden 1947 alussa löytyi pysyvämpi asunto, pieni mökki Kauniaisista. Syksyllä Ina lähti keräämään voimia Uuteen Valamoon. Siellä hän kävi jumalanpalveluksissa, piirsi ahkerasti ja teki runsaasti akvarelliluonnoksia. Colliander viipyi luostarissa vajaan kuukauden ja tämä käynti oli hänen oman käsityksensä mukaan käänteentekevä paitsi hänen taiteelleen, myös koko perheelle. Ensiarvoisen tärkeä oli tutustuminen skeemaigumeni Johannekseen, joka kuolemaansa saakka ohjasi Inan, Titon ja lasten Marian, Katin ja Sergiuksen hengellistä elämää.
Grafiikan rinnalla Ina Colliander piirsi ahkerasti, maalasi vesiväritöitä, pastelleja ja öljyvärimaalauksia. Hänen läpimurtonäyttelynsä oli vuonna 1959 galleria Artekissa Helsingissä, jossa oli esillä nelisenkymmentä puupiirrosta: uskonnollisia aiheita, mm. suuret enkelit, henkilökuvia, asetelmia ja maisemia. Koti ja oma elämänpiiri sekä matkoilta saadut vaikutteet muotoutuivat jo varhain Collianderille tyypillisiksi aiheiksi. Vuoden 1959 menestyksen seurauksena hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali ja vuosina 1960 ja 1962 Colliander sai valtion taidepalkinnon.
Ina Colliander perehtyi 1960-luvuilla Pentti Kaskipuron johdolla syväpainografiikan tekoon. Se ei kuitenkaan ollut luonteenomaista hänelle. Samalla vuosikymmenellä hän kiinnostui myös mosaiikkitekniikasta ja valmisti joitakin mosaiikkeja kirkkoihin: Hangon ortodoksiseen kirkkoon 1960–1967, Uspenskin katedraaliin 1969, Helsingin ortodoksisen hautausmaan Pyhän Eliaan kirkkoon 1975 ja Valamon luostarin pääkirkkoon vuosina 1979 ja 1985.
Ensimmäisen enkeliaiheisen ”Pyhä Kolminaisuus” -puupiirroksen Colliander teki vuonna 1945. Hän on kertonut aihevalinnastaan: ”Minä kuvaan enkeleitä, koska me ihmiset tarvitsemme enkeleitä. Me tarvitsemme hyviä, ystävällisiä voimia, tietoa siitä, että on olentoja, joihin voimme turvautua – suojelusenkeleitä.
Erääksi suomalaisen puupiirrostaiteen uranuurtajaksi laskettava Ina Colliander osallistui ahkerasti näyttelytoimintaan ja edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuosina 1960 ja 1964. Collianderin teoksia on kaikissa merkittävissä kotimaisissa kokoelmissa sekä mm. Pietarin Eremitaasissa ja Tukholman Nationalmuseumissa.
Valamon luostarin näyttely esittelee Collianderin laajaa tuotantoa 1920-luvulta 1980-luvulle. Esillä on lino- ja puupiirroksia, vesi- ja öljyvärimaalauksia sekä piirroksia Valamon luostarin, Joensuun ja Lapinlahden taidemuseoiden sekä yksityiskokoelmista.
Enkelit kanssamme -taidenäyttely on avoinna Valamon Kulttuurikeskuksen näyttelysalissa 1.6.–31.8. ma–la klo 10–17, sunnuntaisin ja kirkollisina juhlina klo 12–17.